FED, yine 'sahne altının' dedi

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta tüm piyasaların odağındaki FED toplantısında, Yellen Hanım'ın ağzından ‘faiz artışı’ cümlesi çıkmayınca, altın hemen bu fırsatı değerlendirerek 1335 dolar/ons üzerine uzandı. ABD'den gelen kötü konut sektörü verilerinin sayesinde de ikinci hamlesini gerçekleştirerek haftanın zirvesi olan 1343.70 dolar/ons'u kaydetti. Tüm kıymetlilerin kazandırdığı haftada altın yüzde 2, gümüş yüzde 4.7, platin yüzde 3.2 ve paladyum yüzde 4 kazancı ile yatırımcısının yüzünü güldürdü.

Altın haftaya 1310 dolar/ons seviyesinden giriş yaparak ilk iki günü 5 dolarlık bantta yatay geçti. Küresel piyasaların iki önemli aktörü Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve Amerika Merkez Bankası’nın (FED) toplantılarının öncesinde elbette ki piyasa oyuncuları da oldukça temkinliydi. BOJ’un ekonomiyi teşvik etmek için daha fazla teşvik sunacağı konusunda belirsizlik yaşayan yatırımcılar, daha uzun vadeli bonolar aldılar. Diğer yandan, altın piyasasında önemli kalelerden biri olan İsviçre’nin Hong Kong’tan altın ithalatları 2013’ten bu yana ki en yüksek seviyede açıklanırken, buna karşılık o bölgeye olan ihracatı ise 4 ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Altın, gelen bu verileri fonda işlerken etkilerini önümüzde günlerde görebiliriz. Hafta ortasında, BOJ faizleri yüzde (-0.1) olarak bıraktığını açıkladı ve gevşek para politikası kapsamında, enflasyon yüzde 2 üzerine çıkana kadar da, alımlarına devam edeceğini belirtti. Toplantının seyri dolar lehine fiyatlanırken altın, 1308 dolar/ons’a kadar bir sarsıntı yaşadı ve bu seviyeden kademeli olarak sıçrayarak FED toplantısı öncesi 1325 dolar/ons üzerini gördü. FED, faizleri sabit tuttuğunu açıklarken, ülke ekonomisine dair görüşlerinde biraz daha iyimserdi. Ancak piyasalarda, başkanlık seçimlerinden dolayı hamle yapmayı askıya aldıkları görüşü de hakimdi. FED sayesinde bir kez daha ivme kazanan altın, bu kez sadece 1337 dolar/ons’a uzanabildi. FED faiz artırımı haberinin daha önce defalarca fiyatlandığı göz önüne alınırsa günlük bazda 20 dolar/ons’luk bir kazanç da fena sayılmaz. FED rüzgarını arkasını alan altın, Perşembe günü ABD'nin zayıf gelen ekonomik verileri sayesinde yeni bir hamle yapma şansı yakaladı. Ülkenin konut sektörüne ışık tutan, cari ev satışlarında beklentileri karşılayamayan rakamlar ve Conference Board’un yayınladığı yeni siparişler, tüketici beklentileri, konut izinleri gibi on önde gelen göstergeyi kapsayan endeksin negatif bölgeye geçmesi, altının elini güçlendirdi ve 1343.75 dolar/ons ile haftanın en iyi fiyatını kaydetti ancak keyfini süremedi. Tekrar 1335 - 1340 dolar/ons bandına geri dönen altın, Cuma günü bandı kıramayarak 1337.28 dolar/ons seviyesinden yüzde 2 getiriyle haftayı tamamladı.

Hafta içinde 1340 dolar/ons'u kırabilen altının önümüzdeki günlerde bu seviyeleri aşma beklentisi hiç gerçekten uzak değil. Trump ve Clinton'ın karşılıklı gerçekleştireceği tartışma (debate) serisinin ilki bu hafta pazartesi gerçekleşecek. Seçimin tansiyonunu hayli yükseltmesi beklenen bu tartışma, direkt olarak anket sonuçlarını etkileyecek. Aynı zamanda Trump'ın FED'in politkalarına olan sert eleştirilerini de biliyoruz. Olası bir Trump lehine gelecek anket sonucu piyasaları tedirgin edecektir ve Altının boğa piyasası etkisine girmesine bu süreçte şahitlik edebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018