Keçeci: Öncelikle yatırım ve ihracat alanında yeni hikayeler gerekir

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Oda başkanlarının Türkiye’nin ilgi çekici yeni hikayesinin ne olması gerektiği konusunda bugün, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memuş Kütükçü’nün görüş ve önerilerini sizlerle paylaşıyorum.
Sanayi odaları başkanlarının yeni dönemde Türkiye’nin ilgi çekici hikayesi konusunda önerilerini aktarmaya devam ediyorum. Bugün Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Kaçeci ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü’nün görüşlerni ve önerilerini aktaracağım.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci:

“Yeni dönemde öncelikle yatırım ve ihracat alanında yeni hikayelere ihtiyacımız oldugu kanaatindeyim. Üretime ve ihracata yönelik yatırımlar özendirilmeli. Hatta öyle özendirilmeli ki aklında hiç yatırım olmayan kişinin bile aklına yatırım yapmayı düşündürmeli. Ancak, burada da seçici davranılmalı ve özellikle katma değeri yüksek ürün üretimi teşvik edilmeli. Sadece teşvik vermek için değil mevcut yatırımları canlandırmak ve büyütmek için de parasal teşvikler verilmeli. İhracat yapan firmalarımızın sadece yirtiçindeki değil, yurtdışındaki yatırımları ve örgütlenmelerinin de desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Bugün Çin başta olmak üzere birçok ülkenin izlediği budur. Yerel şirketlerin globelleşmesi için bu şirketleri kendi sınırları dışında destekliyorlar.

Diğer taraftan kendi içimizde özellikle eğitim konusunda yeni bir hikayeye çok acil ihtiyaç var. Geleceğimiz için yeterli donanıma sahip, yetkin personeller geliştirmemiz gerekiyor. Endüstri 4.0’a geçiş sürecindeyiz. Gençlerimizi dijitalleşen sanayiye uygun yetiştirmemiz gerekiyor.

Son olarak ihracatımızın yüzde 55’ini gerçekleştirdiğimiz ve dış finansman kaynaklarımızın çoğunluğunu oluşturan AB ile yeni bir hikayeye, hatta yeni ve taze bir başlangıca ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bir süredir kesintiye uğrayan mevzuat uyum çalışmalarına yeniden yoğunlaşılması ve Gümrük Birliği’nin revizyonu ile bu yeni hikayeyi kolayca yazmaya başlayacağimizdan eminim.”

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü:

“Türkiye’nin yeni başarı hikayelerini yazmak için acil çözüm bekleyen iki önemli meselemiz kaliteli insan kaynağı ve düşük kapasiteyi artırmaktır. Türkiye Cumhuriyet tarihinin en önemli dönemlerinden birisini yaşıyor. 16 Nisan’da milletimiuz referanduma giderek, bir karar verecek. Bu süreç tabi iş dünyamızı çok yakından ilgilendiriyor. Son 15 yılda elde ettiğimiz kazanımlara yenilerini eklemek için reform iştahımızı canlı tutmalıyız. Bugün en önemli meselemiz sanayinin ihtiyaçlarına uygun insan kaynağı. Mesleki ve teknik eğitimimizi güçlendirerek bu sorunu gündemimizden çıkarmadan rekabet etmemiz mümkün değil. Ayrıca, ülkemizde yüzde 25’lerde seyreden ciddi bir atıl kapasite var. Bu acığı, yeni teşvik mekanizmalarını hayata geçirerek kapatmak zorundayız. Yeni, Yatırım Teşvik Belgeleri ile yeni yatırımları teşvik ederken, Kapasite Kullanımı Teşvik Sistemi'ne geçerek mevcut yatırımlarımızı da tam kapasite çalışır hale getirmeliyiz.”

Keçeli ve Kütükçü’nün ülkemizin yeni ilgi çekici hikayesi için görüşleri ve önerileri böyle.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar