Mahmut Erdemoğlu, Quick ile sigorta sektörüne adım attı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Halı denilince akla gelen en önemli üreticilerden biridir Gaziantep merkezli Erdemoğlu Holding... 1970 yılında Besnili Bilge Mehmet Erdemoğlu’nun kurduğu holding, İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı ‘Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu’ sıralamasına da Merinos Halı, Dinarsu Halı ve Sasa Polyester ile girerek kentin en önemli firmalarından birisi olduğunu gösterdi. Erdemoğlu Ailesi şimdilerde farklı alanlara yöneliyor. Bunlar arasında en dikkat çekeni ise sigorta... 2015’te Erdemoğlu Holding’teki Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevinden ayrılan ve kendi adıyla holding kuran Mahmut Erdemoğlu, sigorta sektörüne adım attı.

İnşaat ve turizmde de olacak

Önce Merinos Sigorta adıyla kurulan şirketin ismi Quick Sigorta olarak değişti ve hizmet vermeye başladı. Maslak’ta merkezi bulunan Quick’in sermayesi ise yönetim kurulu başkanı unvanını üstlenen Mahmut Erdemoğlu’nun bu işe büyük umut beslediğini de gösteriyor. Şirketin sermayesi 50 milyon TL. Doğan Emeklilik’in kuruluş sürecinde imzası bulunan Ergo ve HDI’de yöneticilik yapmış Levent Uluçeçen’in Genel Müdür olarak görev aldığı Quick’in yönetiminde ise Mine Erdemoğlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı görevini üstleniyor. Diğer üyeler ise Gökay Erdemoğlu, Volkan Yıldız oldu. Mahmut Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Erdemoğlu sadece sigorta ile sınırlı kalmadı. Matger adıyla inşaat ve turizm şirketi de kurdu. Mahmut Erdemoğlu Holding bünyesindeki diğer şirketler ise Solar Energy AŞ, GMT İhracat ve İthalat AŞ, Me-Nova Gelişim Merkezi. Bu şirketleri şemsiyesi altında buluşturan Mahmut Erdemoğlu Holding’in merkezi ise Gaziantep değil İstanbul oldu.

İki kilim tezgahıyla başladı

Besnili Bilge Mehmet Erdemoğlu’nun 2 adet kilim dokuma tezgahı ile başlayan Erdemoğlu Ailesi, 1990 yılında Erdemoğlu Halı San. ve Tic. AŞ’yi kurdu. 1998 yılında ise isim değişikliği yaparak, fi rmanın adını Merinos Halı San. ve Tic. olarak değiştiren aile, bünyesine Dinarsu ve Padişah markalarını da kattı. Bu alımlarla halının yanı sıra mobilya, ev tekstili ve iplik sektörlerine de giren aile, 2010 yılında tüm şirketlerini tek bir çatı altında toplayarak Erdemoğlu Holding’i kurdu. 2015 yılı itibariyle 78 ülkede temsil edilen Erdemoğlu Holding, bugün bünyesinde Merinos, Dinarsu, Padişah, Efsane ve İmparator markalarını barındırıyor. Nisan 2015 tarihinde Sasa hisselerinin ini Sabancı Holding’den satın alan Erdemoğlu, bu oranı Ağustos 2015 tarihi itibariyle yüzde 84.8’e yükseltti. 2015’te Erdemoğlu Holding’den ayrılan Mahmut Erdemoğlu, kendi holdigini kurdu.


Dalgakıran, Japonlarla ortak olacak, ABD’de ise merkez kuracak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik not indirimleri ve görünümlerindeki değişikliklere, 15 Temmuz sürecinin de eklenmesiyle gözler yabancı yatırımcıların alacağı pozisyonlara çevrildi. Bu süreçte perakende olumsuz etkilenirken, asıl önemli olan sanayi pek etkilenmişe benzemiyor. Bunun en güzel örneği ise Japonya’dan gelen bir yatırım haberi oldu. Japonya’nın en önemli sanayi ve altyapı şirketlerinden Ishikawajima-Harima Heavy Industries yani küresel adıyla IHI Coorperation, 2 yıldır sürdürdüğü görüşme trafiğini tamamladı ve Türkiye’de yatırım kararını aldı. Uçak motorlarından çelik köprülere, otomotiv sanayisinden gemiciliğe geniş bir alanda çalışan Tokyo merkezli IHI, Türkiye’ye ise kompresör fabrikası kuracak.

Türkiye, 6'ncı ülke oluyor

Bu alanda sektörün en önemli firmalarından Dalgakıran Makina ile ortaklık kararı alan Japon devinin kuracağı fabrikanın yüzde 51’i IHI’nin olacak. Haberi Japon şirketin web sitesinde okuyunca Dalgakıran Makina’nın patronu Adnan Dalgakıran’ı aradım. Tesisin 2017’nin sonuna kadar tamamlanacağını anlatan Dalgakıran, “Turbo jeneratör üretimi yapacak fabrikanın dünyada birkaç örneği var” diye başladığı konuşmasına “Çin, ABD, Güney Kore, Japonya ve Almanya’da üretilen bir ürün. Türkiye, 6’ncı üretici ülke olacak. Yüksek teknoloji içeriyor ve bizim için de ülkemiz için de büyük bir şans” dedi.

İlk yatırım 15 milyon dolar

Dilovası’nda 10 bin metrekarelik alana kurulacak fabrika, gelecek yıllarda da hem alanını hem de üretim kapasitesini artıracak. Yılda 300 adetlik üretim planladıklarını kaydeden Dalgakıran’ın verdiği bilgilere göre ilk etaptaki bu yatırımın bütçesi 15 milyon dolar olacak. Sadece iç pazara değil, Avrupa, Rusya, Ortadoğu’yu kapsayan bölgeye ihracat yapmayı da hedefleyen yeni tesisin kuruluş aşamasını anlatan Dalgakıran, yatırım sürecinin 2014’te başladığını söyledi. Dalgakıran, “Türkiye’yi çok yakından tanıyorlar. Haliç, Fatih Sultan Mehmet, Osmangazi köprülerinin inşaatında IHI vardı. Türkiye’ye en az bizim kadar güveniyorlar” dedi.

'ABD için 2.5 yıldır çalışıyoruz'

Adnan Bey ile görüşmemizde bir müjdeli haberi daha vardı. “ABD’ye açılıyoruz...” 2.5 yıldır Amerika Birleşik Devletleri pazarını yakından takip ettiklerini söyleyen Dalgakıran, bu pazarın standartlarının farklı olduğunu, Ar-Ge merkezinde ürettikleri özel ürünleriyle ihracat gerçekleştirdiklerini anlattı. Dalgakıran, “Kuzey Carolina bölgesinde bir merkez kurduk” dedi.


Biliyor musunuz?

Eylül ayının son haftası Ankara, önemli bir ismi ağırladı: İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson. Milli Mücadele sürecine karşı tepkisiyle tanınan gazeteci, yazar ve Damat Ferit hükümetlerinin Maarif (Eğitim) ve Dahiliye (İçişleri) Bakanlığı görevlerini yapan Ali Kemal’in Dışişleri Bakanı torununun ziyareti çok konuşuldu. Çankırı’nın Orta ilçesine bağlı Kalfat köyünde ‘Sarıoğlangiller’ lakabıyla tanınan ailenin üyesi Johnson’un diğer kardeşleri, ailesi ise aslında göz ardı edildi hep...

Aile ünlülerle dolu

Önce Ali Kemal’in oğlu; Boris’in babası olan Stanley Johnson’dan bahsedelim. O da tıpkı babası gibi hem yazar, hem de politikacı. Dünya Bankası’nda da bir dönem çalışan Stanley Jonhson, Avrupa Parlamentosu’nda 5 yıl görev yaptı. Eşi ve Boris’in annesi Charlotte Johnson Wahl ise İngiltere’nin önemli ressamlarından. Boris’in kızkardeşi Rachel Sabiha Johnson politikaya bulaşmış değil. Dedesinin diğer işi gazetecilik ve yazarlık ile ilgileniyor. Diğer kardeş Joseph Edmund Johnson ise parlamentonun önemli simalarından. Muhafazakarların önemli isimlerinden ve Üniversite ve Bilim Bakanı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar