Mustafa Boydak’la ilk duruşma sonrası sohbet

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Kayseri TSO başkanlığını bırakan Mustafa Boydak’la Holdingleriyle ilgili mahkemelerinin ilk duruşmasında neler olduğu konusunda sohbet ettim. Mustafa Boydak, kardeşi Bekir ve yeğeni İlyas Boydak’ın tahliye edildiğini belirterek, ”Duruşma iyi geçti. Derdimizi anlatabiliyoruz, kendimizi ifade ediyoruz” dedi.

TMSF’ye geçen firmalarla ilgili alıcı olarak kendileriyle görüşenler olup olmadığını sorduğumda, “Bazı moral bozucu spekülatif haberlere yer veren gazeteler oldu. Ama hükümet ciddi duruyor. Hem Canikli, hem Tüfenkci, mahkeme sonuçlarının beklenerek, suçsuz bulunanların firmalarının sahiplerine iade edeceğini söylediler. Başbakan da ‘Masum çıkacakların fabrikalarını devlet sahiplerine teslim edecek’ dedi. Bu ekonomik yapıda herkes aynı gemide, ateş sadece düştüğü yeri yakmıyor. Her yanı etkiliyor. Bunun için en önemli konu güven. Alıcı da satıcı da güvenin artmasını bekliyor. Piyasalar hükümetin vereceği moraliteyle ilgili” dedi.

Boydak, 667 sayılı KHK ile kapatılan kurumların arasında Boydak Eğitim Vakfı’nın da bulunduğunu bu konunun Meclis’te yasalaştığı için taleplerinin bilirkişi inceleme isteği olduğunu söylüyor ve şunları ekliyor: “Boydak Eğitim Varkfı, 9 yılda 25 milyon harcama yapmış bir kuruluş. Geçen hafta birçok kuruluşla birlikte 667 sayılı KHK’ca kapatılma kararı Meclis’te yasalaştı. Çalışanlarımız için kurduğumuz bu vakıf, örencilere kırtasiye, eğitim yardımı, fakirlere gıda yardımı yapıyordu. Kapatıldı, buna diyeceğimiz yok, kapatılsın. Ama FETÖ irtibatlı olup olmadığı konusunda bilirkişi incelemesi yapılmalı. Biz, bunun izahını nasıl yapacağız. Yolunun gösterilmesi lazım. Ne FETÖ kuruluşlarıyla irtibatı ve bir kuruş yardımı söz konusu ne de Bank Asya’da hesabı var. Sanki Boydak adı FETÖ ile eklemleniyor. Üzerimizden bu lekeyi silemiyoruz. Oysa, kamu görevlileri hakkında inceleme yapılıp, göreve iade edilenler var. Kurumlar için de bilirkişi incelemeleri yapılabilmeli. Bunu mahkemeden istedik, sonuç alamadık, belli sorular sorarak yeniden bilirkişi talebinde bulunacağız. Aslında bu KHK’larla kapatılan birçok kuruluşun da dertli olduğu bir konu. Onun için genel bir inceleme de yapılması faydalı olabilir.”

Mustafa Boydak’ın anlattıkları, görüldüğü gibi sadece kendi kuruluşlarıyla ilgili bir durum değil, TMSF’ye devredilen birçok benzer kuruluşu da ilgilendiren bir konu. Boydak’ın talep ettiği gibi güvenin sağlanabilmesi için buna ihtiyaç var.

KHK’larla yapılan bu tip uygulamalar, iş dünyasında bir içe kapanma, adım atmama, daha doğrusu iş yapmama duygusunu hakim kılıyor. O nedenle yaşadıklarını dile getiren soruşturmaya uğrayan firmaların yöneticilerinin, söylediklerine kulak verilmesi gerekiyor. Yol gösterici güven arttırıcı adımları piyasalarda normalleşmenin sağlanmasına çalışılmalıdır. Aksi halde, piyasalara hakim olan durgunluğun aşılması mümkün olmayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar