“2018”

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com

Acaba uğurladığımız her senenin sonunda mı aynı cümleyi kuruyoruz çok da emin olamıyorum, ama gerçekten de ilginç geçen bir yılı geride bıraktığımız kesin. Son derece çarpıcı olayların ardı arkasının kesilmediği bir sene oldu 2018. Dünyada da, ülkemizde de yaşanan pek çok önemli olaylardan bazılarını hatırlayalım isterim yılın bu son yazısında.

Yılın ikinci gününe dünya, İran'daki protestolarda ölen 20 kişiye uyandı. Ardından ülkemizde büyük usta sanatçı Münir Özkul’u kaybettik. 8 Ocak ise Türk siyaset tarihi için önemli bir gün oldu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli seçimlerde partisinin Erdoğan'a destek vereceğini belirterek gündemin en önemli konusu haline geldi. 20 Ocak’ta TSK, Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattı. Hemen ardından Mehmetçik önce Burseya Dağı'na sonrasında ise Darmık Dağı’na Türk Bayrağı’nı dikti. 13 Şubat’ta uzun süre tartışılan AKM’nin yıkımına başlanılırken, CHP’li Enis Berberoğlu'na 5 yıl 10 ay hapis kararı gündemde yerini aldı. Ardından da gazeteciler Altan kardeşler ve Nazlı Ilıcak'a müebbet hapis cezaları da yine ülke gündemimizde önemli yer tuttu.

18 Şubat’ta İran'da düşen yolcu uçağında 68 kişinin ölümü herkesi üzdü. 1 Mart’ta Artvin'de cankurtaran tüneli ulaşıma açılırken, 9 Mart’ta Ahmet Şık ve Murat Sabuncu tahliye oldu.

Almanya’da Angela Merkel yeniden başbakan seçilirken, Stephen Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti. Gündeme dolandırıcı özelliği ile yerleşen Çiftlik bankın Yönetim Kurulu üyesi yakalandı.

Afrin şehir merkezi kontrol altına alınırken, Rusya'da beklenilen oldu, Putin yeniden devlet başkanı seçildi. Nisan ayında Akkuyu Nükleer Santrali'nin temeli atılırken, İstanbul boğazında bir gemi yalıya çarparak herkesi şaşırttı. Bu esnada Cezayir'de bir askeri uçak düştü ve 105 kişi yaşamını yitirdi. Azerbaycan’da da beklenilen oldu ve Aliyev yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Ülkemizde de beklenilen bir açıklama geldi ve erken seçim tarihi 24 Haziran olarak ilan edildi. Artık ülke seçim havasına girdi. Hemen ardından 15 CHP'li istifa ederek İYİ Parti'ye geçerek, seçime girmelerine olanak sağlanmış oldu. 27 Nisan dünya için önemli bir tarihti, Kim Jong-un Güney Kore'ye geçerek tarihe adını yazdırdı.

19 Mayıs’ta tüm dünya gözlerini İngiltere’ye, Prens Harry ile Megan Markle’in düğününe çevirirken, ülkemizde de Galatasaray 21. şampiyonluğunu ilan etti. Fenerbahçe basketbolda Avrupa 2.'s olurken, Türk F-35 uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 2 Haziran’da Ali Koç Fenerbahçe Başkanı olurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "millet kıraathaneleri kuracağız" açıklaması ile gündem oldu. İş adamı Erdoğan Demirören hayatını kaybederken, 20 Haziran’da yurtdışı oy çuvalları ülkeye doğru yola çıktı. 24 Haziran’da Türkiye, Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandığa gitti ve Recep Tayyip Erdoğan bir kez daha seçimi kazandı. 7 Temmuz’da Japonya'daki sel felaketi tüm dünyayı üzdü. Tam 209 kişi yaşamını yitirdi. Ülkemizde ise, Çorlu'da gerçekleşen tren kazasında 25 kişi hayatını kaybetti. 9 Temmuz’da Erdoğan TBMM’de yemin ederken, 15 Temmuz’da dünya kupası yeni sahibi Fransa’nın evine gitti. Ve 18 Temmuz’da 7 kez uzatılan OHAL nihayet kaldırıldı.19 Temmuz’da firari FETÖ'cü Akın İpek'e Londra'da ev hapsi başlatıldı. 24 Temmuz’da İsrail Suriye jetini düşürürken, 25 Temmuz’da 15 bin TL'ye bedelli askerlikten 633 bin 844 kişi istifade etti.

25 Temmuz’da Türkiye’nin ABD’li rahip Brunson'a ev hapsi kararı tarihe geçen önemli bir karar oldu. Hemen ardından Trump Türkiye'yi tehdit etti ve sorunlu bir dönem başlamış oldu. 31 Temmuz’da Endonezya 6.4 ile sallandı ve 347 kişi öldü. 6 Ağustos’ta ülkemizde dolar ve euro 1 ayda tam yüzde 40 yükseldi ve gelecekte kendisini gösterecek finansal sıkıntıların ilk habercisi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "yastık altında doları, avrosu, altını olan varsa bozdursun" diyerek, bir çağrı başlatmış olsa da, dövizdeki kriz uzunca bir süre ülkenin en önemli gündemini oluşturdu. Önce iş adamı Halil Ünver’in düşen helikopterde, ardından İsmet Badem’in yaşamını yitirmeleri herkesi üzdü. ABD'de Florence kasırgası'nda 55 kişi hayatını kaybederken, Atatürk havalimanında taşınma işlemleri başladı.

Bir başka kriz 3 Ekim’de başladı, Suudi gazeteci Kaşıkçı, ülkemiz Suudi Başkonsolosluğu'nda öldürüldü. 12 Ekim’de rahip Brunson’ı serbest bırakma kararımız, ABD ile olan ilişkilerimizin bir nebze de olsa düzelmesinin yolunu açtı. 29 Ekim’de Endonezya'da yolcu uçağı düştü ve tam 185 kişi yaşamını yitirirken, 5 Kasım’da Ampute futbol milli takımımız, Dünya Kupası'nda ikinci olarak yüzümüzü güldürdü. 25 Kasım’da AB liderleri Brexit anlaşmasını onayladı onaylamasına, ama İngiltere halen kararını tam olarak onaylayamaz duruma düştü ve tüm dünyada merak konusu oldu. 2 Aralık’ta Paris’te meydana gelen ayaklanmalarda 133 kişi yaralanırken, 412 kişi gözaltına alındı. Kılıçdaroğlu İyi Parti ile ittifak konusunda anlaştıklarını açıkladı. 2019’daki yerel seçim heyecanı yılın son ayının en önemli gündem maddesi halini de böylelikle almış oldu. 13 Aralık’ta Ankara’da gerçekleşen tren kazası ülkeyi yasa boğdu. Bilanço ağırdı, 9 ölü 47 yaralı. 25 Aralık’ta asgari ücretin 2.020 TL olarak açıklanması da yılın son önemli olayı oldu.

Ülkemizde dövizin ve faizin yarattığı ekonomik tartışmalar, seçim heyecanı, dünyada ise ticaret savaşları. Her gelen yılın bir önceki yıldan daha hareketli olduğu kesin, bakalım 2019 neler getirecek. Herkese hayallerinin gerçek olacağı bir sene dilemek, sanırım temennilerin en güzeli olsa gerek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ekonomik manzara 2024 19 Nisan 2024
Kadın deyince 08 Mart 2024