240 milyar dolarlık ABD’li Loomis’te yatırım Türk'e emanet

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Paris merkezli Natixis Investment Managers, Avrupa’nın en büyük varlık girişim şirketlerinden biri olarak biliniyor. Fransa’nın en büyük ikinci varlık girişim şirketi olan Naxitis’in yönettiği tutar Mart 2018 itibarıyla 1 trilyon doların biraz üzerinde. Paris merkezli bu finans kuruluşunun ABD’deki en önemli ayağını ise Loomis, Sayles & Company oluşturuyor. 1926’da kurulan Loomis, Sayles & Company adlı yatırım yönetim firmasının ise büyüklüğünün 240 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

İşte Boston merkezli Loomis, Sayles & Company’de bir Türk profesyonel önemli bir görev üstlendi. ABD’li finans kuruluşunun Baş Yatırım Sorumlusu (Chief Investment Officer) Türk profesyonel Aziz Hamzaoğlulları oldu. Daha önce de bu finans kuruluşunda çalışan Aziz Hamzaoğlulları’nın 8 yıl önce bu şirkete katıldığı, o dönem 2 milyar dolar olan platform varlıklarının 52 milyar dolara çıkardığı, bu başarısından ötürü bu göreve getirildiği ifade ediliyor. Loomis, Sayles & Company’nin CEO’su Kevin Charleston yeni görevlendirme ile ilgili olarak, Aziz Hamzaoğlulları’nın disipline adanmış bir iş hayatı olduğunu ifade ediyor. ABD’de finans kuruluşlarında Türklerin varlığı, üstlendiği görevler artıyor. Daha büyük koltuklarda oturuyorlar, daha önemli görevler üstleniyorlar, daha bütçeli hedefler belirleyip, tutturuyorlar.

Finansın merkezinde Türklerin sayısı artıyor

İktisat dünyasının dahi isimlerimden biri olan, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde profesör Daron Acemoğlu’yla başlayan uzun bir liste var ABD’de. Ülkenin en hızlı büyüyen bankalarından olan; 94 milyar dolarlık varlığa sahip First Republic Bank’ın Başkanı Hafize Gaye Erkan. Dünyaca ünlü finans kuruluşu Morgan Stanley’de yıldızı parlayan bir isim Mehmet Kırdar. Melis Kahya; General Atlantic Private Investment Firm adlı özel yatırım şirketinde dikkat çekiyor. Pınar Kip; State Street Corporation’da, Ömer Er; Managing Bridge Partners’ta, Çetin Otar; sermaye yönetimi şirketi Excel Capital Management’ta önemli görevler üstleniyor.

Ve bu isimlerin neredeyse tamamı 40 yaşının altında.

***

Bayraktarlar, Bulgaristan’da 400 kişiyi istihdam edecek

Türkiye’nin ilk 5 yıldızlı otellerinden Büyük Tarabya Oteli’ni satın alarak turizmde büyüyen Bayraktarlar Grubu, otomotiv yan sanayisinin en önemli şirketlerinden. Alman Mercedes’e yedek parça üreten Bayraktarlar, 1979’da açtığı, daha sonra Fabr adını aldığı Bursa’daki tesisinde otomotiv piyasasına far ve stop lambaları üreten şirket, 2011’de de Alman Odelo’yu bünyesine kattı. Bayraktarlar’a ait işte bu iki markanın bir araya gelmesiyle kurulan Odelo Farba, yurtdışında üretim için önemli bir adımı sessiz sedasız Bulgaristan’da attı. Bayraktarlar, Plovdiv kentindeki Trakya Ekonomi Bölgesi’nde fabrika kuracak. Odelo Farba üretim tesisi için temmuzda yapılan temel atma törenine Bulgaristan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov ve Odelo Farba Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bayraktar katılmıştı.

Fabrika 40 milyon euroya kurulacak

Geçtiğimiz günlerde Bulgar haber ajansı Novinite’de dikkat çekici bir haberle karşılaştım. Bayraktarlar’ın kuracağı tesisin 40 milyon euro yani yaklaşık 300 milyon lira olacağı vurgulanan haberde 400 kişinin de istihdam edileceği ifade edilmiş. Tesis 2020 yılı sonunda tamamlanacak. Odelo Farba’nın personel alımına başladığını vurgulayan Bulgar basını, Bayraktar’ların 2019’da 140 kişiyi, işe alacağını, bu sayısı 400’e ise 2023’te ulaştıracağını vurguluyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar