ABD - Çin ilişkileri takip ediliyor

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Jeostratejik konular ön planda kalmaya devam ederken, hisse senetlerinde Şubat dipleri üzerinde tutunma çabası etkili. ABD ile Çin arasındaki ticaret endişelerine yönelik haber akışı piyasalar üzerinde volatilite yaratmaya devam ediyor. Son olarak Trump’ın, Çin'e 100 milyar dolarlık yeni tarife uygulama tehditi ön planda. Öte yandan haftasonu Trump yönetiminin daha dengeleyici açıklamaları nedeniyle piyasaların haftaya daha olumlu bir başlangıç yaptığını görüyoruz. Bu görünümde Çin Devlet Başkanı Xi'nin Boao Forumu’nda Salı günü yapacağı açıklamaları önemli olacak.

Küresel risk barometresi olarak da izlenebilen ve Cuma günü yüzde 2,2’lik sert bir düşüşle haftayı tamamlayan S&P 500 endeksi 23 Mart’tan bu yana üçüncü kez 200 günlük ortalamasını test ediyor. Bu seviye üzerinde tutunup tutunamayacağı önemli olacak. Şubat zirvesinden yaklaşık 20 baz puan civarı geri çekilen ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde tekrar yukarı yönlü baskının etkili olduğunu görüyoruz. Tepki denemelerinin etkili olduğu dolar endeksi ise kanal direncini test ediyor. Altında 1365 ana direnci altında yatay hareket etkili. Brent petrol Mart zirvesinden geri çekiliyor.

Ticari ilişkilerle ilgili endişeler, teknoloji hisselerine yönelik haber akışı, Trump’ın ekibindeki değişiklikler, makro tarafta büyümede hız kaybı sinyalleri ve merkez bankalarının kademeli sıkılaşma politikaları, piyasa gündemindeki önemli bazı konu başlıkları olarak sıralanabilir. Jeostratejik konuların önümüzdeki günlerde daha fazla piyasa gündemine gelebileceğine düşünüyoruz. Örneğin ABD'nin İran yaptırımları konusunda muafiyet süresini uzatması için bir sonraki son başvuru tarihi olması nedeniyle 12 Mayıs’ı önemli buluyoruz. Ayrıca fonlama maliyetlerindeki artışın da piyasa gündeminde kalmaya devam edebileceğini düşünüyoruz.

Makro tarafta ise yurt içindeki cari açık, Hazine’nin 10 yıllık tahvil ihalesi, ABD’de Mart TÜFE verisi, FOMC toplantı tutanakları, Çin TÜFE ve dış ticaret rakamları takip edilecek.

Önümüzdeki haftalarda piyasalarda Mart ortalarında gördüğümüz seviyelere doğru çok iştahlı olmayan yatayımsı yukarı eğilim görmeyi beklediğimizi not edelim.  Dolayısıyla Nisan ayında küresel piyasaların daha olumlu bir seyir izlemesini bekliyoruz. Bazı küresel borsa endekslerinin potansiyel olarak yüzde 4-5 civarı yükselişler göstermesi bizce olası. 113.500 desteğini koruma çabası devam eden BIST-100 endeksinde kısa vadeli yükseliş trendine geçiş için 117.500 direncinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar