Acıbadem, Bulgaristan zincirini vitrine çıkardı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

2016 yılında Türk şirketlerinin yurtdışı satın alma işlemlerinde en önemli imzalardan birini Acıbadem Grubu atmıştı. O dönem 125 milyon euro yani 415 milyon lira bugünkü kur ile de 875 milyon liralık bir satın alma ile Bulgaristan’ın en büyük özel hastanesini bünyesinde bulunduran Tokuda Group’un yüzde 100 hissesi ve City Clinic Group’un 76.5’lik payı Acıbadem’e geçmişti.

Irak ve Makedonya’dan sonra Bulgaristan’ı da yurtdışı ağına ekleyen Acıbadem Grubu’nun bu operasyonunun üzerinden 2 yıl geçti. Türkiye’nin en büyük sağlık şirketlerinden biri Acıbadem, Bulgaristan’a 4 hastane ve 4 tıp merkezine sahip Tokuda ve City Clinic ile giren, yıllık 1 milyon hasta hedefi koyan işte o varlıklarını vitrine çıkardı.

Edindiğim bilgilere göre Acıbadem’in Bulgaristan operasyonunu satma kararı maliyet azaltma ve borç yapılandırma nedeniyle alındı... Hem bu konuyu hem de Acıbadem’in ana ortak konumundaki IHH’daki hisse değişimi Acıbadem Sağlık Grubu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’a sordum. DÜNYA’ya açıklamada bulunan Aydınlar, Bulgaristan’daki satış iddialarına yönelik “Yurtdışındaki yatırımlarımızla ilgili zaman zaman çeşitli teklifl er alıyoruz. Şu anda da buna benzer bir durum söz konusu. Biz, gelen teklifl eri değerlendirerek, stratejilerimiz ve Acıbadem’in planları kapsamında en doğru kararı vereceğiz” diyor.

Gelelim IHH ve Acıbadem’de geçen günlerde alınan hisse devrine. Bilindiği üzere Acıbadem’in mevcut ortaklık yapısına göre IHH’in yüzde 60 ve gene IHH’in en büyük hissedarı olan Malezya Devlet Yatırım Fonu Khazanah’ın direkt olarak yüzde 15, Mehmet Ali Aydınlar’ın ise yüzde 25 payı var.

Dünyanın ikinci büyük sağlık zincirinde gücü arttı

Aydınlar, “Ayrıca, IHH ile yaptığım ortaklık sırasında Acıbadem’deki hisselerimin bir bölümünü IHH hissesiyle takas yapıp, IHH’in en büyük şahsi hissedarı olmuştum” diye hatırlanıyor.

Aydınlar’ın verdiği bilgilere göre IHH ve Khazanah Ocak 2012 tarihinde imzalanan ortaklık anlaşması uyarınca, Acıbadem’de kalan yüzde 25 hissenin yüzde 15’i için de yine IHH hissesine dönüştürme opsiyonu vardı. Aydınlar’ın bu hakkını kullandığı takdirde de kendisiyle beraber yüzde 15 hissesi olan Khazanah’ın da yine hisselerini IHH’e dönüştürme hakkı bulunuyordu. Aydınlar, sözleşme kapsamındaki hakkını kullanıp, yüzde 15 hissesini IHH’e geçirerek dünyanın en büyük ikinci sağlık zinciri olan IHH Healthcare’deki ortaklık oranını artırdı ve en büyük şahsi hissedar unvanını da tazelemiş oldu. Aydınlar, “Bu işlem sonucunda IHH, Acıbadem’deki ortaklık payını yüzde 90’a çıkarmış olacak. Şirketin mevcut durumdaki işleyişi ve yönetim süreçleriyle ilgili herhangi bir değişiklik olmayacak” diye süreci anlatıyor.

250 milyon dolarlık sermaye artırımı yapacak

Acıbadem ve IHH’daki bu hisse değişiminin ne gibi fayda getireceğini sorumu ise Aydınlar, “Ortaklık yapısında yaptığımız bu sadeleştirme hareketi sonrasında Acıbadem’de toplam 250 milyon dolarlık sermaye artışı yapıp hemen akabinde, döviz bazlı kredilerimizi kapatarak, Acıbadem’in bilanço yapısını kuvvetlendirmeyi ve döviz kredilerine bağlı kur riskini de aşağılara çekmeyi hedefliyoruz” diye yanıtladı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar