Alkışlar İDEF'e, alkışlar savunma sanayimize

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com

IDEF 2017 13’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı Avrasya buluşması dört günlük dev bir organizasyonu geride bıraktı. Daha öncesindeki Savunma Sanayii fuarlarında olduğu gibi bu yıl da IDEF başarılı bir organizasyon ile, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yönetim ve sorumluluğunda, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ. organizatörlüğünde 09-12 Mayıs 2017 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde bir çok konuğu ağırladı. Fuar organizasyonu tarafından açıklanan verilere göre, IDEF 2017 50 ülkeden 818 katılımcı firma ve temsilciliğine, 74 ülke ve 2 uluslararası kuruluştan savunma alanında görevli 135 heyet ve 600 heyet üyesine ev sahipliği yaptı.

Fuara 2 devlet başkanı, 30 bakan, 16 bakan yardımcısı, 6 genelkurmay başkanı, 5 genelkurmay başkan yardımcısı, 10 kuvvet komutanı ve 15 müsteşar ile çok sayıda sivil ve askeri tedarik makamı iştirak etti. Fuarda pek çok görüşme odası da tesis edildiği için, Türk resmi makamları ile heyetler ve katılımcı yerli, yabancı savunma sanayii kuruluşları arasında yapılacak görüşmelerle önemli ticari bağlantılar kurulabilmesini sağladı.

IDEF 2017 Fuarı’nda; Türk savunma sanayiinde gelinen seviyenin en önemli göstergesi olan, savunma sanayii firmalarımızın ürettikleri özgün savunma ürünleri Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde, deniz unsurları ise Büyükçekmece Limanı'nda sergilendi.

IDEF Fuarları; ülkemiz açısından önemli bir stratejik öneme sahip. Profesyonel anlamda içerisinde bulunduğum kurumun da katılımcı olarak iştirak ettiği fuar; bütün bir yelpazeye yayılmış savunma ve güvenlik çözümleri kapsamındaki artık gelenekselleşen kara, hava-uzay ve deniz araçları ve bunlarla ilgili tüm sensör ve silah sistemleri; balistik zırh çözümleri ve en küçük kalibreden en büyük kalibreye kadar silahlar; uzaktan kumandalı platformlar ve sensörleri, tüm bunlarla ilgili yer destek ve lojistik destek hizmetlerini aynı şekilde geniş bir yelpazeye yayılmış her türlü elektronik sistem ve bileşenleri; karadan-karaya, karadan-havaya, havadan-havaya ve havadan-karaya füze ve roket sistemleri ile hava savunma çözümleri, erken uyarı ve uzaktan algılama sistemleri; her türlü gerek entegre, gerekse ‘stand-alone’ elektronik harp çözümleri; her türlü platform ve sisteme yönelik eğitim ve simulasyon çözümleri; gibi birçok konuda en son teknolojileri içermekte olup, yapılan açıklamalara göre, bir kez daha küresel boyutta en son teknolojilerin buluşma noktası konumunda yer almakta.

Fuarı gezerken, bu alanda çok önemli Türk firmalarının var olduğuna tanıklık ettim. Bir yanda Otokar, Türkiye'nin milli ana muharebe tankı Altay'ı tanıtırken, diğer yanda TUSAŞ, T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri'ni ön plana çıkardı. Fuarda tam bir şov yapan Roketsan, fuar boyunca ziyaretçilerin özellikle Kaan füzesine yönelik meraklı sorularına yanıt vermeye çalıştı.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü SAGE, geliştirdiği, Türkiye'nin ilk milli hava füzeleri, Gökdoğan ve Bozdoğan’ı fuarda sergilerken, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin (STM) "kamikaze drone"ları Alpagu, Kargu ve "keşif drone"u Togan’ı sergiledi.

Savunma sanayisinin önde gelen kara sistemleri üreticilerinden FNSS'nin, Endonezyalı PT Pindad firması ile ortak bir çalışma kapsamında geliştirdiği Orta Ağırlık Sınıfı Tank Kaplan MT'nin, testlere hazır prototipinin tanıtımı da yine IDEF’e damgasını vurdu. Nurol Makina, "kendi sınıfında yeni bir çağ açacağı" belirtilen yeni 4x4 zırhlı aracını ilk kez fuarda sergilerken, TÜMOSAN mühendisleri tarafından geliştirilen, Milli Entegre Taktik Tekerlekli Araç Projesi'nin ilk ürünü taktik tekerlekli zırhlı araç da IDEF’te yerini aldı. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun ürettiği milli piyade tüfeği ailesi de ilgi çekenler arasında idi. Havacılık ve savunma sanayisinde faaliyet gösteren Kale Grubu ile TÜBİTAK SAGE arasında mevcut mühimmatları akıllı bombalara dönüştüren güdüm kitlerinin geliştirilmesini planlayan iş birliği protokolü de yine fuarda sergilendi.

Hepsi mükemmel, hepsi ilgi çekici ürünler; ancak dönüp savunma sanayiindeki ihracat rakamlarına baktığımızda ise, bunca üretime rağmen, henüz bu sektörün beklentinin çok altında olduğunu görebilmek mümkün. Umuyorum Savunma Sanayimiz kısa sürede ihracatta da hakkettiği noktaya ulaşır. Tebrikler IDEF; tebrikler yerli üreticilerimiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ekonomik manzara 2024 19 Nisan 2024
Kadın deyince 08 Mart 2024