Altın, uçurumun kıyısından döndü

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın yukarı yönde tedirgin hamleler yapmasına rağmen dolar tarafından önü kesilerek 1200 dolar/ ons kritik desteğine doğru sürüklendi. 1204 dolar/ons seviyesinden çark eden altın haftayı 1207 dolar/ons’tan kapatarak yüzde 1.64 kaybetti. Gümüş yüzde 4.30, platin yüzde 2.37 kaybederken, paladyum ayrışarak yüzde 7’ye varan getirisiyle yatırımcısını hayli sevindirdi.

Altın yeni haftaya 1227 dolar/ons seviyesinden giriş yaparak Asya’da satış yedi ve birden 15 dolarlık bir kayıp yaşadı. Euro/dolar paritesinde, doların hakimiyeti de altının üzerinde baskı yaratırken , ham petrol fiyatlarında da 3.5 ayın en düşüğü kaydedildiğinden altın negatif etkilendi. ABD’nin yeni Başkanı Trump’tan beklentiler, geniş çaplı mali harcamalar ve yüksek enflasyon olduğundan, dolar tepki göstererek endeksini, Aralık ayından bu yana en iyi seviye olan 100 üzerine yükseltti. Ayrıca önceki cuma günü, Fed Genel Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’in yorumları da doların cesaretini artırdı. Fischer, enflasyon ve istihdam hedeflerini başarmaya epeyce yaklaşıldığını ve Fed’in faizleri artırmaya hazır olduğunu açıkladı. Salı günü dolar endeksinin 10 ayın zirvesinden, bir miktar kar satışıyla geri çekilmesine rağmen altın pek oynamadı. Uluslararası Ödemeler Bankası’ndan yapılan açıklamada aslında, güçlü doların küresel ekonomi için iyi olmadığı, böyle durumlarda daha küçük dövizlerin değerlerinde dramatik bir biçimde düşüş görüldüğü belirtildi. ABD’nin Ekim ayı perakende satış rakamları yüzde 0.8 artış gösterirken bu haber, faiz artırımı isteyen şahin kanadı sevindirdi. Hafta ortasında altın adeta kabuğuna çekilerek aşağı yönde baskılara direnmeye çalıştı. Hafta sonuna doğru ABD seansının açılmasıyla birlikte Yellen’ın konuşması öncesinde, satıcılı bir seyir izledi. ABD’de açıklanan Ekim ayına ait TÜFE verilerinin beklentiler doğrultusunda açıklanmasıyla altın güç kaybetti. Yellen’ın “Yakın zaman için faiz artırımının uygun olabileceği” şeklindeki konuşmasından dolayı altın, satış baskısıyla, ayı piyasası trendine kapıldı. Öte yandan haftalık işsizlik başvurularının 257,000 beklentiye karşılık 235,000 olarak açıklanması ve böylece 4 haftalık ortalamanın da aşağı yönde revize edilmesiyle altın, 1211 dolar/ons seviyesine kadar sürüklendi. ABD’nin uzun vadeli (10 yıllık) devlet tahvillerinde faizlerin 2.30’un üzerine çıkmasından dolayı, altına alternatif görülmesi, onu baskı altına alıyor. Yaklaşan Fed toplantısı öncesinde faiz artırımına dair beklentilerin günbegün artmasıyla, adeta 100 metre koşan dolar, paritede 1,0543 seviyesine kadar tırmandı. Altın, mayıs ayından bu yanaki en kötü işlem fiyatı olan 1203.95 dolar/ons’u kaydetmek zorunda kaldı; neyse ki kapanışı biraz uzaklaşarak 1207.53 seviyesinden gerçekleştirdi. Haftalık bazda yüzde 1.64 kaybederken rakibi dolar yüzde 2.4 oranında yatırımcısını memnun etti.

Yatırımcıların risk iştahı Trump’ın sürpriz sayılacak zaferiyle birlikte açıldığından kağıt piyasaları son günlerde hareketli. Altın son 10 günde 100 dolardan fazla kaybetti ve frene basmaya çalışıyor. Yatırımcıların, kağıtlara yönelik iştahının kısa sürede kapanması ve doların konsolide olmasıyla birlikte, dönecekleri yer yine tüm zamanların yatırım enstrümanı altın olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018