Amazon’dan e-İhracata, İstanbul’dan toplam ihracata

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com

Amazon Türkiye, amazon.com.tr kanalı ile Türkiye’den Avrupa’ya e-ihracata başladığını duyurdu. Yazımın ilerleyen bölümünde İstanbul’un ihracatımıza olan katkılarına değinecek ve bazı veriler paylaşacağım. Ancak öncesinde bu sevindirici gelişmeleri, bilhassa KOBİ’lerimiz ile paylaşmayı ve onların haberdar olmasını istedim. e-Ticaret yolu ile ihracat yapmamızın önünde bir engel olmadığını ve bu konuda daha cesaretli olmamız gerektiğini her daim dile getirdiğim için, bu haberden son derece mutluluk duydum. Her ne kadar ihracatı yapacak olan dev Amazon firması olacak olsa da, Türk firmalarının ürünleri ihraç edileceği için olaya hayli pozitif bakmak durumundayız. Ama gönül ister ki, biz kendi içimizden Amazon’lar çıkaralım ve her firmamız e-İhracat kanallarını kullanabilir hale gelsin.

Amazon’dan gelen bilgiye göre, KOBİ’ler modadan ev eşyasına, elektronikten kişisel bakıma kadar onlarca kategoride ürünlerini Avrupa’da satışa sunma imkânı elde edebilecek. Öncelikle hedefte 28 Avrupa ülkesi yer almakta. Firmaların "amazon.com.tr" üzerinden araştırmalarına hemen başlamalarını öneririm. Firmalar Amazon’un Avrupa’da faaliyet gösterdiği ülkelerde yer alan güzellik, el yapımı ürünler ya da araba aksesuarları gibi farklı kategoride birçok ürün satma imkânı bulacaklar. Küçük ve büyük ölçekli işletmelere dünya genelinde yeni müşterilere ulaşma konusunda yardımcı olmak için, altyapı ve teknik hizmetlere milyarlarca dolarlık yatırım yaptı. Amazon Lojistik Hizmetleri'nden de yararlanma fırsatı bulacak olan Türk KOBİ’leri e-İhracat programıyla kolay listeleme araçlarından ödeme işlemlerine, kredi kartı sahtekârlık koruma sistemlerinden potansiyel müşteriler tarafından keşfedilmelerine yardımcı olacak tanıtım özellikleri ve Avrupa genelinde satışları artırmak için çeşitli rapor ve analizlere erişme imkânına da sahip oluyor.

Gelelim şu günlerde en çok Belediye Başkanı seçimi ile gündemden hiç düşmeyen İstanbulumuzun ihracatımıza olan katkısına. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, İstanbullu şirketler yılın ilk 5 ayında 29 milyar 820 milyon 720 bin dolarlık ihracata imza atmış durumda. Bu rakam geçen yılın ocak-mayıs döneminde 28 milyar 298 milyon 525 bin dolar düzeyindeyken, bu da geçen 1 yıllık süreçte İstanbullu şirketlerin ihracatını yüzde 5,4 artırdığını ortaya koydu. Türkiye'nin 70,5 milyar dolarlık 5 aylık ihracatında İstanbullu şirketlerin payı geçen yılın aynı dönemine göre 0,4 puan artarak yüzde 41.9'dan yüzde 42.3'e yükselmiş durumda. Yüzde 17.8 ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü başı çekerken, bu sektörün ihracat rakamı 5 milyar 303 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ardından 3 milyar 978 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri gelirken, 3 milyar 327 milyon 709 bin dolarla çelik onları takip etti. Ülke ekonomisine yön veren İstanbul'daki şirketlerin, yılın 5 ayında ihracatını en fazla savunma ve havacılık sanayi sektöründe artırdığı görüldü.

Bu süre zarfında İstanbullu şirketlerin en büyük pazarı yine Almanya oldu. Ülke ihracatında da önemli bir yer tutan Almanya'ya İstanbul'dan gerçekleştirilen dış satım, bu yılın ocak-mayıs döneminde 2018'in aynı sürecine göre yüzde 8.7 azalış kaydetmesine karşın 2 milyar 791.7 milyon dolarla ilk sırada kalmayı başardı. Ardından sırasıyla, İngiltere, İtalya, İspanya, ABD ve Fransa geldi. Enteresan bir gelişme ile İstanbul'dan miktar bazında ihracatın en fazla artış kaydettiği ülke ise Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Malta ve Suudi Arabistan ise ardından geldi. Öte yandan yılın ilk yarısında İstanbul'da 27 sektörde faaliyet gösteren şirketler ürünlerini 227 ayrı noktaya ihraç etti.

Tüm bu ihracatlarımızın 227 farklı noktaya gerçekleştiğini belirmekte yarar var. Ancak e-İhracatın sağlayacağı önemli destek ve artış, rakamlarımızı öngörümüzün bir hayli üzerinde bir yere taşıyabilir. Umarım ve dilerim ki öyle olur. Ve umarım bu yazım ile e-İhracat daha fazla önemsenir hale gelir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kadın deyince 08 Mart 2024