Beko’dan İspanya’ya yatırım sinyali

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Türkiye’nin iki öncü grubu olan Sabancı ve Koç Holding’i buluşturan ender projelerden biridir Barcelona takımındaki sponsorluk. Dünyanın en önemli yıldızlarını kadrosunda barındıran Barcelona’da Koç Holding; Beko markasıyla, Sabancı ise Lassa ile bu çalışmasını sürdürüyor.

Koç Holding’in 4 yıllık forma sponsorluğunun en önemli nedenlerinden biri de İspanya pazarındaki gücünü artırmak. 2014’te başlayan bu anlaşma 2018’de sona erecek ancak Beko Barcelona’daki varlığını daha da kalıcı kılmak istiyor. Bunun yolu da yavaş yavaş çiziliyor.

Bilindiği üzere Beko’yu bünyesinde barındıran Arçelik’in Hindistan, Tayland, Çin, Pakistan gibi ülkelerde ciddi yatırımları var. Afrika’da da Defy ile büyüyor. Avrupa’da ise Romanya bu anlamda önemli yer tutuyor. Bir de hızla gelişen Ar-Ge merkezleri var.

Arçelik’in dünyanın çeşitli ülkelerinde Ar-Ge merkezleri ve ofisleri bulunuyor.

İngiltere ve Portekiz’de Ar-Ge merkezi var

İngiltere’de Cambridge’de, ABD’de Boston’da, Portekiz’de Lizbon en dikkat çekenleri. İşte bunlara bir yenisi daha eklenmek üzere. Bunun sinyalini Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu geçtiğimiz hafta verdi. İspanyol Le Economic gazetesine konuşan Bulgurlu, “Barcelona da start-up, dizayn ve teknolojide önemli şirketlere ev sahipliği yapan bir şehre dönüşüyor. Bu nedenle çok yakından izliyoruz. Gelecekte burada inovasyon için kendi ekiplerimizi de kurabiliriz” diyor.

Son yedi yılda Avrupa pazarında en hızlı büyüyen ve kıtanın ikinci büyük beyaz eşya markası olan Beko İspanya'da da beyaz eşya satışında üçüncü sırada. Sponsorluğun yanında kurulması düşünülen Ar-Ge merkezi, bu önemli pazarda Beko’yu daha üst sıralara çekebilecek türden.

“İstanbul’a gelen turistin yarısını eğlendiriyoruz”

Dünyaca ünlü ekonomi dergisi Fortune’un yaptığı bir araştırma dikkat çekiciydi... “Dünyada en çok ziyaret edilen 50 turistik mekan” adlı bu çalışma farklı bir gerçeği gözler önüne seriyor: eğlence turizmini…

Araştırmaya göre eğlence mekanları, bir çok tarihi yapıdan, doğal güzellikten daha fazla turisti ağırlıyor. Örneğin ABD’nin Florida Eyaleti’nde yer alan Disney World Magic… Burası yılda 18 milyon 858 bin turisti misafir ediyor. Japonya’nın başkenti Tokyo’daki Tokyo Disneyland’da öyle. Geçen yıl 17 milyon 214 bin kişiyi ağırlamış. Bir tarafta da Çin’deki Yasak Şehir’e gelenlerin sayısının 15 milyon 340 bin olduğunu düşündüğünüzde sayı oldukça fazla. Keza Çin Seddi’nde yürüyen turistlerin sayısı da 10 milyon 720 bin kişi…

Tac Mahal’dan bile fazla

Avrupa’da ise eğlence denilince akla Disneyland Park geliyor. Yılda 10.4 milyon turisti eğlendiriyor burası. Paris’teki Louvre Müzesibu sayının altında: 9 milyon 334 bin turist… Dünyanın 7 Harikası’ndan biri olan Hindistan’daki Tac Mahal’in 7-8 milyon turisti misafir ettiğini bir kenara yazarak eğlence yerlerinin turizmde oldukça önemli bir paya sahip olduğunu görüyoruz.

Veriler ve karşılaştırmalar gösteriyor ki turizmde sadece tarihi şatolar, mimari şaheserler, cenneti kıskandıracak doğal güzellikler, sonsuzluk gibi gelen yüksek yapılar, ucu bucağı görünmeyen surlar belirleyici rol üstlenmiyor. Eğlencenin de artık önemli bir yeri var.

Bu konsepti İstanbul’da kullanan ender yerlerden biri de Viaport Marina… 2007 yılında hayata geçirilen Türkiye’nin en büyük outlet alışveriş ve yaşam merkezlerinden biri olan Viaport Asia’nın ardından bu projeye odaklandıklarını dile getiren Via Properties Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar’a eğlence turizmini soruyor. Bayraktar sözlerine “Dünyanın ilk ve tek 8 fonksiyonlu marinası Viaport Marina toplam ziyaretçi sayısıyla rekora gidiyor. Viaport Asia ve Viaport Marina projeleriyle toplamda yıllık 40 milyon ziyaretçiyi yakaladık. Bunun yüzde 11-12’sini yabancı turistler oluşturuyor” diye başlıyor.

Bayraktar’ın verdiği bilgilere göre bu rakam 5 milyon yabancı turiste denk geliyor. Geçen yıl kente gelen turist sayısını 9 milyon 204 bin olduğunu düşünürsek gelenlerin yarısından fazlası Viaport’u ziyaret ediyor. Tabii bunda ziyaretini birkaç kez yapanların sayısının da hatırı sayılır ölçüde olduğunu eklemek lazım…

Kent Ekonomisine Katkı Ödülü’nü aldı

Alışveriş merkezlerinin özellikle İstanbul’da doyum noktasına ulaştığını belirten Bayraktar, eğlence ve sosyal yaşam alanlarının genişliği ve fonksiyonelliğinin ziyaretçiler tarafından tercih edildiğini anlatıyor. Bayraktar, “İçerisinde otel, eğlence parkları, cafe ve restoranlar, konser alanları, akvaryum, Avrupa’nın en hızlı 5’inci roller coaster’ının da içerisinde bulunduğu eğlence merkezleri gibi fonksiyonları yerleştirdik. Türkiye’de yapılmayanı yapmak misyonunu üstlendik ve projelerimizi bu şekilde inşa ettik. Bunun da karşılığını ziyaretçi sayılarımızla fazlasıyla alıyoruz” diye konuşuyor. 1.5 milyar liralık hayata geçirilen proje bu kadar yabancı turisti ağılamasıyla aslında şehir ekonomisi de oluşturmuş durumda. Bundan dolayı Viaport Marina, "Yerel Yönetimler Arası Proje Yarışması"nda Tuzla Belediyesi'ne “Kent Ekonomilerine Katkı Projesi" dalında ödül kazandırdı. Ödül 13 Eylül’de Ankara'da düzenlenen Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi.

Erdemir, Kardemir, Tofaş, Eti, Sanko gibi sanayi devleri bulundukları şehirlerin ekonomilerini belirliyor. Artık sanayi kadar konsept projeler de buna katılıyor.

Özellikle İstanbul gibi turizmini tarihten alan kentlerin eğlence merkezlerine sahip kentlerle yarışması için Viaport gibi projelere daha çok ihtiyaç olduğu görünüyor. En azından Sultanahmet Meydanı’nı, Dolmabahçe Sarayı’nı, Kız Kulesi manzarasını gördükten sonra eğlence şart oluyor. Fortune’un rakamları bunu gösteriyor…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar