Biraz ordan, biraz burdan

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com

Reuters’in haberine göre, ABD ile Çin ticaret anlaşmazlıklarındaki en zorlu konulara dair taahhütlerini prensip olarak belirlemeye başlamışlar. Yedi ayını dolduran ticaret savaşını sona erdirmek için nihayet daha ciddi adımların atıldığını söyleyebiliriz. Dünyanın en büyük iki ekonomisi, birbirlerinden ithal yüzlerce milyar dolarlık mala gümrük vergisi getirmiş, küresel açıdan baktığımızda ekonomik büyümeyi önemli ölçüde yavaşlatmış ve tedarik zincirleri ile üretimi aksatmışlar idi.

ABD'li ve Çinli yetkililerin görüşmeleri Washington'da devam ediyor. Bu doğrultuda ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ekonomisinde yapısal değişiklikler yapması yönündeki talepleri konusunda fikir ayrılıkları aslında çözümlenmiş olmasa da, iki taraf 1 Mart'a kadar anlaşmaya varmaya çalışmış; görüşmelerden anlaşmanın geniş taslağının ortaya çıkmaya başladığını belirtmişlerdi.

Kaynaklar müzakerecilerin yapısal meseleler hakkında altı mutabakat zaptı oluşturmakta olduklarını belirttiler. Bu yapısal meseleler zorla teknoloji transferi ve siber hırsızlık, fikri mülkiyet hakları, hizmetler, para birimi, tarım ve ticarete yönelik tarife dışı engelleri kapsıyor.

ABD ile Çinli yetkililer geçen hafta Pekin'de de görüşmeler gerçekleştirmiş, bir mutabakat zaptı oluşturmuş ve üzerindeki yükümlülükleri belirleme konusunda çalışmalara başlamışlardı. Bu süreç gerçek ticaret müzakeresi haline gelmiş ve hatta hafta sonunda katılımcılar çalışmaya devam etmek için Pekin'de kalmayı düşünmüş, ancak bunun yerine birkaç gün ara vermeyi ve Washington'da yeniden bir araya gelmeyi kabul etmişlerdi. Tüm bu gelişmeler, iki tarafın da Ticaret Savaşları’na artık son vermeyi arzuladıklarına işaret ediyor ki, bu dünya ve küresel ekonomi açısından bakıldığında olumlu bir gelişme.

Öte yandan aynı Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği (AB) ile ticaret anlaşmasına varamaması durumunda Avrupa'dan ithal otomobillere gümrük vergisi getireceğini belirterek, burada daha sert bir politikayı ortaya koymakta. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ile Beyaz Saray'daki görüşmesinde gazetecilere konuşan Trump, otomobillere yönelik gümrük vergilerinin yönetiminin değerlendirdiği bir şey olduğunu söyleyerek, "Bir anlaşma yapmaya çalışıyoruz. AB ile anlaşma yapmak için çok katılar. Anlaşma yapmazsak, gümrük vergileri getireceğiz" diyerek de tavrını ortaya koymuş oldu. Oysa ki, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, bu hafta başlarında, Trump'ın şu anda Avrupa'dan ithal otomobillerine ilave gümrük vergileri uygulamayacağına söz verdiğini söylemişti. Buna rağmen, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan raporda, Trump'ın otomobil ve parça ithalatına yüzde 25'e varabilecek gümrük vergileri getireceğinden söz edilmesi, ABD’nin fikir değiştirdiğini de ortaya koyuyor. Söz konusu Trump olunca, bu duruma çok da şaşmamak gerekir.

Dünya üzerinde küresel savaşların ne olacağına dair bekleyiş devam ederken, İngiltere’nin Brexit süreci hızla ilerliyor ve İrlanda’ya dair belirsizlikler de artıyor. Bizde ise seçim koşuşturması bir hayli hızlanmış durumda. Tüm siyasi partiler tam gaz çalışmalarını sürdürürken, dün TÜSİAD seçimleri neticelendi ve Simone Kaslowski, yeni Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi. Organik Kimya isimli aile şirketinin CEO’su olan Kaslowski’yi tebrik ederken, TÜSİAD’ın “2019 Yılına Girerken Türkiye ve Dünya Ekonomisi" başlıklı raporunun kısa özeti ile tamamlayalım, "Sıkı para politikasının 2019'da yıl boyu sürdürüleceği varsayılmış, enflasyonda kalıcı bir düşüş görülmeden herhangi bir gevşeme adımı atılmayacağı öngörülmüştür. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 1 büyüyeceği, enflasyonun yüzde 16.2, işsizliğin ise yüzde 12,5 düzeyinde gerçekleşeceği öngörüsüne yer verilen raporda, 2019 yılında ihracatın 173 milyar dolar, cari işlemler açığının GSYH'a oranının da yüzde eksi 2.5 olmasının beklendiği kaydedilmiştir.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kadın deyince 08 Mart 2024