BIST 100 Endeksi bu hafta düzeltme hareketi sergiledi

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Fed’in ABD ekonomisindeki bu yıl yavaşlama beklentisi nedeniyle  faiz artırımları için temkinli tavrını sürdürmesi ve sabırlı olunacağına yönelik mesajlar ile güvencinvari duruşunu koruması küresel piyasalara destek sağladı. Diğer yandan ABD-Çin arasındaki devam eden ticaret müzakerelerinde liderlerden gelen olumlu ve yapıcı açıklamalar küresel risk alma iştahının artmasını sağlayan diğer bir faktör olarak öne çıkıyor. Buna paralel yıla olumlu başlangıç yapan küresel borsalar yukarı yönlü trendde hareket ediyor. Yılın başından bu yana dolar bazında MSCI gelişmekte olan ülke (GOÜ) ve dünya endeksleri %9 civarında yükseliş gösterdi. MSCI GOÜ Endeksi Eylül ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

Diğer yandan geçtiğimiz aylarda yüksek enflasyon ve TL’deki belirgin değer kaybı nedeniyle benzer ülke borsalarının altında performans gösteren BIST 100 Endeksi, bu faktörlerin negatif etkisinin hafiflemesi ile görece olumlu performans sergiledi. Buna paralel dolar bazında BIST 100 Endeksi yılın başından beri MSCI GOÜ ve dünya endekslerinin yaklaşık olarak %5 oranında üzerinde bir seyir izledi. Ancak BIST 100 Endeksi son dönemdeki belirgin yukarı yönlü performansı sonrasında bu hafta kâr satışları ile düzeltme hareketi gösterdi. Kısa zamanda belirgin yükseliş sonrasında endeksin düzeltme hareketi göstermesi normal karşılanmalı. Teknik olarak endekste 102.750 seviyesinin altında 101.250 seviyesine doğru düzeltme hareketinin devamını görebiliriz. Ancak endeksin özellikle 100.700 ana destek seviyesinin üzerinde kalması görünümü açısından önemli. 103.500 direnç konumunda iken, bu seviyenin üzeri yukarı tepkinin devamı açısından takip edilebilir.

Fed’in faiz artırımları için temkinli olması ve güvercinvari bir duruş sergilemesi kısa vadede küresel piyasaların seyri açısından olumlu. Ancak önümüzdeki dönemde ABD’de büyümenin beklentilerin üzerinde yavaşlaması ve piyasa oyuncularının aslında Fed’in ekonomideki yavaşlama nedeniyle faiz artırımlarını gerçekleştiremediğine yoğunlaşması halinde olası bu durum orta vadede piyasalara negatif yansıyabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019