BIST 100 Endeksi rekora doymuyor

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

ABD’de iş gücü piyasasında iyileşme devam etse de, enflasyon oranı aşağı yönlü eğilim ile son dört aydır yavaşlıyor. Buna ek olarak, reel ücretlerdeki artış enflasyonist baskı yaratacak kadar güçlü görünmüyor. Öte yandan Trump’ın seçim sürecinde vaatte bulunduğu şekilde genişlemeci maliye politikasına dair henüz net bir eylem ortaya koyamamış olması; vergi reformuna yönelik soru işaretleri, tüketici güveninde bozulmaya neden oluyor. Bu gelişmeler Fed’in önümüzdeki dönemde sıkılaştırma adımlarında temkinli duruşunu koruyacağına yönelik beklentilerin canlı kalmasını sağlıyor. Çarşamba günü beklendiği gibi Fed toplantı kararlarında faiz oranında bir değişikliğe gitmezken, bilanço daraltılmasının nispeten yakın olduğuna dair mesajlar verdi. Bunun yanı sıra Fed’in düşme eğilimi gösteren enflasyona vurgu yaparak düşük kaldığını belirtmesi, Banka’nın önümüzdeki toplantılarına yönelik faiz artırım beklentilerinin aşağı gelmesine neden oldu.

Yurt içi hisse senedi piyasalarında yaklaşık iki hafta önce başlayan yukarı yönlü hareket devam ederken, BIST 100 Endeksi rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. ABD’de enflasyon düşerken, Fed’in nispeten güvercinvari mesajlar vermesi ile aynı dönemde MSCI Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) Endeksi de benzer şekilde yükseliş hareketi başlattı. Böylece BIST’te yaşanan bu yükseliş, gelişmekte olan ülke borsalarına yönelik risk alma iştahından kaynaklandı. Buna göre, 10 Temmuz’dan bu yana dolar bazında BIST 100 Endeksi %8 yükselirken, MSCI GOÜ Endeksi %5 oranında değer kazandı. Ancak BIST 100 Endeksi ($) gelişmekte olan ülke borsalarının üzerinde performans gösterdi.

MSCI GOÜ Endeksi Nisan 2015’in en yüksek seviyesi olan aynı zamanda uzun vadeli direncine (1.066) yaklaşmış durumda. Endekste bu seviyenin aşılıp aşılmayacağı yükselişin devamı açısından öne çıkıyor. Aynı zamanda bu direncin kırılması, BIST 100’de yukarı yönlü hareketin sürmesi ve yeni rekor denemeleri açısından oldukça önemli. 108 binin üzerine yönelen endekste 108.500’ün üzeri yükselişin 110 bin direncine devamı öne çıkıyor. Dolayısıyla da mevcut durumda kısa vadeli görünüm güçlü iken, BIST 100 Endeksi’nde daha çok gelişmekte olan ülke borsalarının seyri belirleyici olacak. MSCI GOÜ Endeksi’nde Nisan 2015’in zirvesinin aşılamaması halinde o zaman BIST’te de kâr satışlarının geldiğini görebiliriz. Kısa vadeli pozisyonlar için endekste 106 bin destek ve stop loss seviyesi olarak takip edilebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019