Daday'ın iksir atları

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Daday, Kastamonu ilimizin, Osmanlı'dan bu yana doğal güzellikleri ile tanınmış bir ilçesi. Günümüzde, merkezi nüfusu yaklaşık 3000 civarında. Halkın ana geçim kaynağını, ormancılık ürünleri, tarım ürünleri ve küçük çapta da olsa çeşitli kümes hayvanları üretimi oluşturuyor.

Bir dönemler, dev imparatorluğun, üst düzey yetkililerine tatil ve doğal yaşamda dinlenme olanağı sağlayan Daday, günümüzde aynı rolle karşımıza çıkıyor.

Daday kökenli olan İksir Hanım’ın memleketini ziyareti sırasında başlıyor, turizm ve yatırım merakı. Kent içinde gezerken, satılık bir konağa talip olmak ve bunu satın alarak turizmin hizmetine sokmak. Bu uzun ve aşırı cesaret isteyen girişim sonunda başarıya ulaşarak Daday'ın adeta gurur kaynağı olan Daday Resort'e dönüşüyor.
Kent hayatının aşırı temposundan yılan, bezgin ve yorgun insanlar burada bir dönemler imparatorluğun yöneticilerine de yaptığı gibi, şimdi dünyanın her yerinden gelenleri, doğal yaşamla buluşturuyor.

İksir Hanım ve kızı Ece, burada insanları geçmişle buluştururken öte yandan atlarla, ineklerle, tavuklarla ve hindilerle de doğrudan temaslarını, çiftlikte, tam olarak doğal şekilde yetişen sebze ve meyvelerle de beslemeyi sürdürüyorlar.

Halk arasında Ponny diye tanınan minik ya da minyatür atlar, İksir'de üretiliyor ve artık bu atları herkes Daday'ın İksir atları diye tanıyor. Daday'ın İksir atları, en başta küçük çocuklara, başta hayvan olmak üzere, at sevgisini ve buradan hareketle de doğal yaşamı kavrama konusunda, önemli bir rol oynuyor.

Büyük kentlerden gelip, Daday gibi doğal merkezlerinde, çevreye zarar vermemeye özen göstererek yatırım yapmak, başta devlet olmak üzere her kurumca desteklenmeli.

Bu destekle, yerel halka iş imkanı sağlanma yanında, göçü durdurma ve sosyal adaletin sağlanması gibi katkıları göz ardı edilmemeli.

Bunlara ilaveten Daday'da yaşayan yüzlerce insan turizm yatırımlarının, yöreye gelmesiyle buraya yönelik üretimleriyle kazanç sağlarken, bir yandan da tesislerde çalışırken sosyal güvenlik şemsiyesi altına girmiş oluyorlar, öte yandan da kentlerinin sadece ulusal düzeyde değil dünya çapında tanınmasını sağlıyorlar.

Daday, benzeri yatırımların ülkemiz düzeyinde yayılmasının getirisi tahminleri aşacak kadar büyük. Devletten tek beklenen bu tür girişimlerin en yüksek düzeyde desteklenmesi ve önlerindeki engellerin kaldırılması.
Daday, yakında İksir atlarıyla ve doğa ile iç içe turizmi ile kısa dönemde daha da parlayacak...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar