Eskişehir’de kitaplı haftasonu

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

"Haydi, bu haftasonu Eskisehir'e gidiyoruz!" dediğinizde çok şanslısınız, çünkü hem ulaşım, hem gezilecek görülecek mekân, hem konaklama, hem lezzet seçeneği epey fazla… Örneğin, İstanbul'dan kendi aracınızla 300 küsur kilometrelik keyifli bir yolculukla veya Pendik'ten Yüksek Hızlı Tren'le ya da şehirlerarası bir otobüsle Batılı benzerlerini aratmayan bu güzel kentimize ulaşabilirsiniz.

Bu hafta sonu, Eskişehir’e gitmek için tatlı bir neden daha var:

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği ve Eskişehir Ticaret Odası işbirliği, Eskişehir Valiliği ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi desteği ile ilk kez düzenlenen Eskişehir Kitap Fuarı…

Fuar, geçtiğimiz Salı günü Eskişehir Ticaret Odası - TÜYAP Fuar Merkezi’nde gerçekleşen resmi açılış töreni ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından açıldı.

Bölgenin kültürel yaşamını renklendirecek etkinliğe 177 yayınevi katılıyor. Eskişehir Kitap Fuarı 6 gün boyunca panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan 50 kültür etkinliğine de ev sahipliği yapıyor.

Eskişehirli ve komşu illerden, hatta İstanbul ve Ankara’dan gelecek kitap severler İlber Ortaylı, İpek Çalışlar, Yılmaz Özdil, Ahmet Telli, Çiğdem Gündeş, Hasan Ali Toptaş, Hikmet Anıl Öztekin, Haydar Ergülen, Sevgi Özel, Ahmet Şimşirgil, Akgün Akova, Mine G. Kırıkkanat, Deniz Bayramoğlu, Murat Menteş, Ezel Akay, Mete Yarar ve daha pek çok yazarla buluşma fırsatı bulacaklar.

Araştırmacı Atilla Oral tarafından hazırlanan “Atatürk ve Eskişehir” fotoğraf sergisi de fuar süresince okurların ziyaretine açık olacak...

Eskişehir’in tarihi, Milat'tan 3 bin yıl öncesine kadar gidiyor. Eski ve Orta Çağlarda Yunanca Dorylaion, Latince Dorylaeum ismi ile tanınmış. Arap kaynaklarında Darauliya, Adruliya ve Drusilya olarak geçiyor. Bundan 3 bin yıl kadar önce, antik kaynaklarda önemli yolların kavşak noktasında kaplıcaları ile ünlü, ticaret ile zenginliğe kavuşmuş bir Frigya (Phrygia) şehri olarak biliniyor. Şehrin kurucusu, Eretrialı Doryleos.

1921'de Yunan işgaline uğramış. 26 Ağustos 1922 de Türk ordusunun taarruzu sonucu 2 Eylül 1922 de düşman işgalinden kurtulmuş. Kurtuluş Savaşı'nın 5 önemli meydan muharebesinin üçü burada geçmiş

Eskişehir aynı zamanda eğitim ve bilim kenti. 12 fakülte, 6 yüksek okul, 3 meslek yüksek okulu, 1 devlet konservatuvarı ve 7 enstitü ile Anadolu Üniversitesi ve 9 fakülte, 6 yüksekokul, 5 enstitü ve 1 devlet konservatuvar ile Osmangazi Üniversitesi ile metropol kentlerin dışında iki üniversitesi olan tek Anadolu şehri.

Kördüğüm ve Midas efsaneleri burada geçiyor… Hediyelik eşyada lületaşı, görülecek yerler arasında Odunpazarı evleri başta geliyor. Porsuk Çayı’nda gondol veya tekne gezisi, Sazova Parkı’nda hayvanat bahçesi ve Eti Sualtı Dünyası da görülecek yerler arasında…

Eskişehir çok göç almış. Bu nedenle mutfağında Çerkes, Kırım ve Tatar, muhacir ve Rumeli mutfaklarının etkilerini görmek mümkün. Haşhaş bu yörede oldukça fazla tüketiliyor. Haşhaşlı lokum, haşhaşlı dolama, haşhaşlı bükme, haşhaşlı ağzı açık böreği, haşhaşlı çörek hamur işleri arasında. Cantık ve kıyık yine Eskisehir'e özgü hamur işleri… Tabii çiböreksiz bir Eskişehir yolculuğu düşünmek mümkün değil…

Eskişehir’de kitap fuarından yola çıktık, nerelere geldik… Şehirle ilgili ayrıntılı bilgileri https://www.dunya.com/ehlikeyf/eskisehir039de-mekanlar-ve-lezzetler-pesinde-haberi-318222 ve https://www.dunya.com/ehlikeyf/muzeler-kenti-eskisehirde-7-bin-500-yillik-bir-yolculuk-haberi-398473 başlıklı yazılarımda okuyabilirsiniz.

Odak’ı yine kitap fuarıyla bitirelim… Etkinlik hakkında en güncel haberler, ayrıntılı etkinlik programı ve imza günlerine www.tuyapeskisehirkitapfuari.com sitesinden ulaşabiliyor veya facebook/kitapfuarieskisehir, twitter/kitapfuari ve instagram/kitapfuari hesapları üzerinden takip edilebiliyor.
Girişin ücretsiz olduğu Eskişehir Kitap Fuarı, bugün ve yarın 10.00-19.30 saatleri arasında, kapanış günü olan 16 Aralık tarihinde ise 19.00’a kadar ziyaret edilebiliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar