FED kararları ve küresel düzeltme olasılığı

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Yurtdışı piyasalarda jeopolitik ve politik gelişmeler önemini koruyor. ABD'de yükselen politika belirsizliği, Trump politikalarına yönelik artan şüpheler soru işareti yaratmaya devam ediyor. Nitekim geçen hafta Washington Post'ta Trump'a yargıyı engelleme girişimi ihtimalinden dolayı inceleme yapıldığına dair haberler ön plandaydı.

Makro tarafta ise gözler tekrar merkez bankalarında. Güvercin mesajlar veren Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ardından, beklenenden şahince yorumlanan Amerika Merkez Bankası (FED) kararları ile birlikte dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerinde toparlanma çabasının hakim olduğunu görüyoruz.

FED ekonomiye yönelik güçlü tonlamasını korurken, faiz artırımı sürecine devam ediyor. FED Başkanı Yellen'ın açıklamalarında da gördüğümüz üzere enflasyona yönelik bir endişe yok. Yellen, enflasyonun yükselmesi için koşulların mevcut olduğunu vurguluyor. Ayrıca bilanço küçültmeye bu yıl sonlarına doğru başlanacağı ifade ediliyor.

Ayrıca ABD'de makro sürpriz endeksi dip seviyelerinde seyrediyor ve önümüzdeki günlerde açıklanacak verilerin, sürpriz yapma olasılığının daha yüksek olduğu düşünülüyor. Bunun da dolar endeksine olumlu etkisi olabileceğini düşünüyoruz.

Bu doğrultuda da şahince yorumlanan FED toplantısı ardından bu hafta FED başkanlarından gelecek mesajların, dip görünümü çizen dolar endeksindeki toparlanmanın devamı açısından önemli olabileceği görüşündeyiz. Özellikle de FED içerisinde belirgin bir öneme sahip olan New York FED Başkanı Dudley'nin ve ayrıca başkan yardımcısı Fischer'ın açıklamaları önemli olacak.

Artan politik risklerle ve yüksek değerlemeler eşliğinde riskli varlıklara olan ilgide ivme kaybına dair bazı öncü işaretlerin olduğunu söyleyebiliriz.

Örneğin teknoloji hisselerinde yaşanan satış baskısı ve VIX endeksindeki yükseliş, piyasaların daha temkinli olduğuna işaret ediyor. Bunun da küresel bir düzeltmenin öncü işaretleri olabileceği görüşündeyiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar