Forbes ne demiş, biz ne yapmalıyız

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com

Forbes, ABD’de 1917 yılından beri yayında olan çok önemli bir ekonomi dergisidir ve tüm dünyada da son derece yaygın bir dergidir. Ağustos ayında yine ABD’de yayınlanan sayısında, Will Shih isimli bir yazarın makalesi ulaştı elime, bir dostum yollamıştı. Shih, Harvard Business School'da profesör. Harvard Business Review, MIT Sloan Management Review ve ELS'de imalat konusunda çok sayıda makale yazmış ve “Üretimde Refah: Amerika Neden Bir Üretim Rönesansına İhtiyacı Var” kitabının da yazarı. Önemli bir kısmına yer verip, biraz da gündeme dair eklemelerle birleştirmek isterim :

“Türkiye'den gelen son haberler bu ülke vatandaşları için çok acımasızdı, ancak birçok Amerikalı’nın Türk ekonomisinin büyüklüğü hakkında pek bir fikri yok. Türk Lirası'nın çöküşü, küresel sermaye ve döviz piyasalarındaki belirsizlik düzeyini yükseltmiş olabilir, ancak bu bölgeden değilseniz, muhtemelen ülkenin canlı bir üretim sektörüne sahip olduğunu fark etmezsiniz. Çoğu insanın Türk ekonomisi ve üretim sektörü hakkında bilmediği önemli noktalar var.

- Türkiye, 2017 yılında, Hollanda, İsviçre veya Avusturya'dan büyük, 17. en büyük GSYİH'ya sahipti. Ticaret GSYİH'nın% 47'sini oluşturdu. Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin en büyük ticaret ortağıydı ve iki bölge arasındaki malların dolaşımı üzerindeki kısıtlamaları ortadan kaldıran bir Gümrük Birliği anlaşmasıyla bağlantılıydı. AB Gümrük Birliği görevlerini ortadan kaldırmış, aynı zamanda AB'ye üye olmayan ülkelerden Türkiye'ye giren tüm mallar için ortak gümrük tarifelerini zorunlu kılmıştır. Bu, tüm endüstriyel malları kapsar, ancak tarım (işlenmiş tarım ürünleri hariç), hizmet veya hükümet tarafından yapılan alımları ele almaz. Anlaşma 31 Aralık 1995 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Türkiye 2016 yılında AB'nin ithalat için en büyük beşinci ortağı olup, Japonya ile aynı değerde 66.7 milyar € mal tedarik etmiştir. AB'den Türkiye'ye ihracat 78.0 milyar Euro oldu. Bu ticaret akışları, 2006-2016 yılları arasında on yıl içinde önemli ölçüde artmıştır ve bu toplam rakamlar dahilinde, makine ve nakliye ekipmanları hem ihracat hem de ithalat için en büyük kategori olmuştur.

- Türkiye büyük bir otomotiv sektörüne, dünyanın en büyük 14'üne ve Avrupa'nın en büyük 5'ine sahiptir. 2017 yılında üretilen 1.696.000 araçtan% 78'i ihraç edildi. Bu, motorlu taşıtları ve Türkiye'nin en büyük ihracat kazananı olan parçaları üretiyor. AB'ye 985.434 adet ihraç edildi (ABD'den AB'ye ihraç edilen 263,498 araç ve Japonya'dan AB'ye ihraç edilen 577.703 araç). Otomotiv orijinal ekipman üreticileri (OEMS), Türkiye'deki en büyük imalat işverenleri arasında yer almakta ve 40.000 kişiye iş imkanı sağlamaktadır. Motorlardan gövdeye ve yapısal bileşenlere, güç aktarma sistemlerine, fren sistemlerine, yakıt sistemlerine kadar her şeyi üreten 400'den fazla firma bulunmaktadır. Bunlar arasında Bosch, Continental, Delphi, Faurecia, Magna, Valeo ve Visteon gibi şirketler bulunmakta.

- Türkiye'nin otomotiv endüstrisinin kökleri yerel otomobil montajcıları tarafından ithal ikamesiydi. İlk yabancı ortak girişimler, 1960'larda Renault (Oyak Renault), Ford (Ford Otosan) ve iç piyasaya otomobil üreten Fiat (Fiat-Tofaş) liderliğinde kuruldu. Hükümet, 1960'ların ortalarında yerel içerik kurallarını zorunlu kıldığında otomobil parçaları endüstrisi hızla büyüdü. AB-Türkiye Gümrük Birliği anlaşması, bu yerel firmalara, en son teknolojiyi dahil eden, Avrupa genelindeki üretim standartlarını yükseltmeye yardımcı olan hammaddeler ve bileşenler olarak büyük bir fayda sağladı. Türkiye ve AB arasındaki otomobillerin ve otomobil parçalarının gümrüksüz hareket etme vaadi, aynı zamanda düşük üretim maliyetlerinden ve ana bilgisayarlarından birine erişimden faydalanmak üzere Türkiye'de fabrikalar kurarak Toyota, Hyundai ve Honda gibi Asya otomobil üreticilerini de cezbetti.

- Türkiye'deki diğer büyük sanayi, tekstil ve giyim. Kumaş terbiye sektörü, tüm AB'yle yaklaşık olarak aynı kapasiteye sahiptir. Pamuklu kumaşlar önemli bir bileşendir. Türkiye, dünyanın en büyük 7 pamuk üreticisi ve dünyanın en büyük 4. ithalatçısıdır. Aynı zamanda büyük bir sentetik üreticisi % 100 polyester ve polyester karışımlı pamuk, viskon, naylon, poliamid, yün, keten ve / veya bunların çok karışımları. Avrupa ülkeleri, kumaşlar için başlıca ihracat pazarlarıydı. Ülke, hızlı tüketim malları için bir üretim merkezidir ve Inditex (Zara'nın ana şirketi), Primark, H & M, Next, VF Corp, Nike ve Adidas'la birlikte burada tedarikçileri kullanıyor. Bu firmalar için üretim maliyetinin çok altında bir üretim yapmanın önemli bir avantajı, ülkenin lojistik konumu ve AB’ye olan yakınlığıdır.”

Türkiye’nin özeti bu, ama geldiğimiz ekonomik tablo ve göstergeler ne yazık ki kişi başına düşen gayri safi hasılaya da yansımıyor. Demek ki üzerine eğilmemiz gereken pek çok nokta var, nerelerde hata yaptığımıza dair. Döviz politikalarımız da bunlardan bir tanesi. Bir tarafta Türk Lirası’nı korumaya çalışırken, diğer yandan serbest piyasanın dinamiklerini de unutmamalıyız ve dinamiklerin kendi kendini düzeltir şekilde çalışmasını hedeflemeliyiz.

Dün yeni Ticaret Bakan Yardımcımız Sayın Gonca Batur’a gerçekleştirdiğim nezaket ziyaretinde en çok mutlu olduğum ve umutlandığım noktanın, tüm eforumuzu ihracatı arttırmaya harcayacağız yaklaşımı idi. Bu çok doğru, ama hayat sınavlardaki gibi değil; yani dört yanlış bir doğruyu götürmüyor, bazen bir tek yanlış pek çok doğruyu götürüyor. Yanlış yapma ve hata yapma lüksümüzün olmadığı bu dönemi de zararsız atlatmak en büyük arzumuz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ekonomik manzara 2024 19 Nisan 2024
Kadın deyince 08 Mart 2024