Global imalat endeksleri, Trump politikaları ve gelişen ülke kurları

Uraz ÇAY / SAXO CAPİTAL
Uraz ÇAY / SAXO CAPİTAL UZMAN GÖRÜŞÜ

ABD seçimleri sonrası son çeyreği güçlenen dolar endeksi, yükselen tahvil getirileri, 2009’dan başlayan boğa piyasasına son gaz devam eden borsa endeksleri, düşen altın fiyatı ve gerileyen gelişen ülke kurları ile tamamladık. 2017 senesindeki ilk fiyatlamalara baktığımızda ise bir değişim yok.

Trump sonrası Dow Jones Sanayi endeksi 20K seviyesine yakın kalmaya devam ediyor, altın fiyatları 1.173 fibo direncinin oldukça altında ve 1.125 seviyesini koruyabilecek mi soruları çok geliyor, gelişen ülke kurlarında USD karşısında rekor düşük seviyelere devam, ABD 10 yıllıkları 2.50% seviyesinin üzerinde.

2016 yılının en büyük iki risk olayı olan Brexit ve Trump başkanlığı fiyatlamalarını 2016 ikinci yarısında çok konuştuk. Ancak, Brexit’in gerçekleşmesi adına devreye girmesi gereken 50. Madde 2017 mart ayında ve Trump’ın başkanlığı devir alması 20 Ocakta. Piyasa fiyatlamalarında GBP “Hard Brexit” ve S&P 500 “mali politikaların şirketler adına olumlu yanlarını” alırken küresel ekonomiyi tekrardan bir durgunluk tehdidi altına alabilecek “ticari bir savaş” riskine oldukça düşük olasılık veriyor. Birde tabi giderek daha da şahinleşecek bir Fed var önümüzde.

Özetlemek gerekirse, 2016 ikinci yarısından itibaren fiyatlanmaya başlayan birçok beklenti 2017 ilk çeyreğinden itibaren gerçekleşmeye başlayacak. Piyasanın beklediği gibi gerçekleşirse fiyatlamalarda kısa bir kar alışı sonrası aynı trendde ikinci çeyrekte devam etmemiz gerek. Ancak ya eğer Trump mali politikaları ve alt yapı yatırımlarını ağırlık vermek yerine hızlı bir şekilde Meksika ve Çin ticaretlerine odaklanmayı seçerse. İşte bu belirsizlik yeni başkanın piyasa profesyonelleri üzerinde yarattığı kabus senaryosu. Benim baz senaryomda 2017 ilk yarısında kesinlikle bir ticari savaş vs. durumlar yok. Ancak, ABD şirketlerinin G.Ü. lerdeki yatırımlarını azaltıp ABD tarafında yatırımlarını artırması gayet olası. Bu hafta Ford’dun yaptığı açıklamada Meksika’ya yapmaya planladığı 1.6 milyar usd yatırımı iptal edip Michigan’a 700 milyon usd yatırım yapacağını belirtmesi de bunun bir örneği.

Trump politikalarında global ekonomi adına iyi olması beklenen mali politikalar/alt yapı projelerini ve resesyon tehdidi içeren “ticaret savaşları” riskini bir köşeye koyarak 2017 ilk çeyreğine ekonomik veriler adına nasıl başladık dersek. İmalat verileri genel olarak güçlenen ABD dolarına rağmen oldukça iyi. ABD ISM imalat son iki senenin, İngiltere Markit son iki buçuk senenin ve Avrupa bileşik imalat son beş senenin en yükseğinde. Çin Caixin imalat PMI verisi her ne kadar beklentileri aşsa da Hindistan, Meksika ve Türkiye imalat verilerindeki zayıflık gelişen ülke kurları üzerindeki baskının süreceğine dair bir gösterge. Çin rezervleri verisi sonrası (3 trilyon usdnin altına düşmesini bekliyorum) G.Ü. kurlarında satış baskısı hızlanabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Trump riski ve piyasalar 03 Kasım 2016