Haftaya bakış

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Geçtiğimiz hafta yurtdışı piyasalarda yükseliş eğilimi devam etti. MSCI Dünya endeksi geçen hafta yüzde 1.8 yükselerek Temmuz 2015 zirvesini test etti. Gelişmekte olan piyasalarda ise MSCI EM endeksi dolar bazında yüzde 2.2 civarı yükselişle haftayı tamamladı. Gelişmekte olan ülke bono ve cds spreadleri gerilerken döviz kurları değer kazandı. MSCI gelişmekte olan/gelişmiş ülke rasyosu 15 Aralık sonrası en yüksek seviyede.

Şahinleşen FOMC sonrası sonrasında geçen hafta açıklanan Amerikan Merkez Bankası (FED) FOMC tutanakları da bu görünümü teyit eder eder nitelikteydi. Tutanaklarda önümüzdeki dönemde uygulanması beklenen maliye politikaları eşliğinde ekonomik görünümdeki belirsizliklere yönelik vurgular ön plandaydı öyle ki metinde on beş kez belirsizlik ifadesi yer aldı. Ayrıca büyüme ve faiz artış hızında yukarı yönlü risklere vurgu ve güçlü dolara ilişkin bazı endişelere yönelik ifadeler de dikkat çekti.

Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisinde ise aylık istihdam artışı, piyasa beklentisinin altında kalmış olsa da detaylarda ortalama kazançlar beklentileri aştı. Bununla birlikte son bir ayın en düşük seviyesine geri çekilen ABD tahvil faizlerinde 2.40’ın üzerine toparlanma görüldü. Hatırlatmak gerekirse Kasım ayında başlayan ralli ile birlikte yüzde 1.77’den yüzde 2.64’e kadar yükselen 10 yıllık tahvil faizi 2.40’ın altına geri çekilmişti.

Yurtiçi piyasalarda ise gelişmekte olan ülke döviz kurlarından negatif ayrışan TL’deki satış baskısı ön plandayken BIST-100 endeksinin MSCI gelişmekte olan ülke hisse endeksine göre F/Kiskontosunun genişlediğini gördük. Piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşen TÜFE verisi sonrası yukarı yönlü baskı altında kalan USD/TL 3.64’ün üzerine çıktı. TL döviz sepeti geçen hafta yüzde 3.4 civarı yükseldi.78.500 direncinden satış baskısı ile geri çekilen BIST-100 endeksinde 75.500 desteği üzerinde dengelenme eğilimi etkiliydi.

Bu hafta Çin’de açıklanacak TÜFE ve ÜFE, yurtiçinde sanayi üretimi ve cari açık, euro bölgesinde sanayi üretimi, ABD’de ÜFE ve perakende satışlar takip edilecek önemli makro veriler. Bu hafta ayrıca Trump’ın 11 Ocak’ta düzenleyeceği basın toplantısı ve hafta boyunca FED Başkanlarından gelecek açıklamalar takip ediliyor. Büyüme ve faiz artış hızında yukarı yönlü risklere işaret eden FED sonrasında güçlü sinyaller üretebilecek nitelikteki makro verilerin ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü baskıya neden olabileceğini hatırlatalım. Önümüzdeki dönemde Trump politikalarına yönelik detaylar başta olmak üzere Çin piyasalarındaki gelişmeler, ABD-Çin ilişkileri, FED faiz artış hızı, Avrupa’da Almanya, Fransa seçimleri ile yükselen siyasi riskler, Avrupa bankacılık sektörü, “Brexit” süreci, yurtiçinde ise başkanlık/ referandum konusu piyasalarda takip edilecek önemli konu başlıkları olarak sıralanabilir. Ayrıca kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch, 27 Ocak Cuma Türkiye’nin ülke notunu açıklayacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar