İbrahim Bodur

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com

Gündemde konu çok; İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı, göreve gelen yeni kabine, Rusya ile iyileşmeye başlayan ilişkiler vs. vs.... Bu denli çok konu olmasına rağmen, yaklaşık 1.5 ay önce hayatını kaybeden; sanayiye verdiği önem ve yaptığı başarılı hamleler ile ülkemize büyük katkılar yapan Kale Grubu Onursal Başkanı Dr. İbrahim Bodur’dan bahsetmek istedim bu yazımda. 88 yaşında hayata gözlerini kapayan Dr. Hacı İbrahim Bodur’u anlatmak için kelimeler yeterli gelmeyebilir; yaşamına pek çok başarı ve ilki sığdırmayı başaran Bodur, yeri kolay dolmayacak bir iş adamı ve sanayici idi. Biraz kendisini tanıyıp yaşamını inceleyelim; onu tanıdıkça çaba, inanç ve paylaşımcı olmanın başarıyı getirdiğine tanık olmuş olacağız. Ve umuyorum İbrahim Bodur’un yaşamı pek çoğumuza ilham kaynağı olacak.

Dr. İbrahim Bodur 1928 Çanakkale Yenice doğumlu; ilkokulu Yenice İlkokulu'nda, ortaokulu Balıkesir Lisesi'nde tamamladıktan sonra, İstanbul'a Robert Kolej'e girmeyi başarmış. Robert Kolej'de ekonomi ve edebiyat bölümlerini aynı sürede bitirerek mezun olduktan sonra, ABD’de iş idaresi ihtisasını (MBA) tamamlayıp, 1951'de Türkiye'ye dönmüş. Babasının ve kayınpederinin ortaklığı ile 1951 yılı sonunda, Türkiye'nin ilk 80 numara penye pamuk ipliği fabrikası olarak anılan, Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurmuş. 1956 yılına kadar bu fabrikayı yönettikten sonra, 1957 yılında Çanakkale'nin Çan ilçesinde Çanakkale Seramik’i kuran İbrahim Bodur, gösterdiği büyük başarı ile fabrikaları bugün dünyanın en büyük seramik tesisleri haline getirmeyi başarmış. Her yıl 27 Temmuz günü ‘Seramik Bayramı’ olarak kutlanması da bu başarının bir sonucudur. İbrahim Bodur, 1957 yılında Türkiye'nin ilk seramik karo fabrikalarının temelini atarken, ilk kurulan limited şirketi, o gün itibarı ile 750 ortaklı, bugün ise bin 200 ortaklı Çanakkale Seramik Fabrikaları Anonim Şirketi'ne dönüştürmeyi başarmış. Bodur, böylelikle aile fertlerinin, çalışanların, bayilerin bölge halkının iştirakleri ile Türkiye'nin ilk halka açık şirketini kurarak önemli bir ilke imza atmış. Seramik, yapı ürünleri, yapı kimyasalları, savunma ve havacılık, makine ve kalıp, enerji, madencilik, nakliye ve bilişim gibi pek çok sektörde faaliyet gösteren Kale Grubu'nun bugünkü hale gelmesi için çok büyük emek harcamış, yurt içinde ve dışında önemli ortaklıklar gerçekleştirmiş. Bunların arasında; Siemens, Roca, General Electric ve Pratt&Whitney gibi birçok prestijli kuruluş yer almakta. 1952 yılında Türkiye'nin ilk müstakil sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) kuruluş faaliyetlerine katılmış. 1962 yılında İstanbul Sanayi Odası Meclis üyeliğine seçilen İbrahim Bodur, 1968 yılında İstanbul Sanayi Odası'nı temsilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurul üyeliğine, 1969 yılında TOBB yönetim kuruluna seçilmiş. 1969'dan 1975 yılına kadar 6 yıl süre ile TOBB Başkanlık Divanı'nda Başkan ve Başkan Vekilliği görevini sürdüren Bodur, iki dönem TOBB Genel Kurul Başkanlığı’nı da sürdürmüş. İbrahim Bodur, 1976 yılında İSO Meclis Başkanlığı'na seçilerek 1992 yılına kadar tamı tamına 16 yıl bu görevi sürdürmüş. İSO Meclis Başkanı olarak, en uzun süreli görev yapan isim olarak bir tarih daha yazan Bodur, TOBB’u temsilen Türkiye Sanayi Odaları Sanayi Konseyi'nin, Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'nin (DEİK) kurucuları arasında yer almış, Türk-İtalyan İş Konseyi'ni de kurarak uzun süre başkanlığını sürdürmüş. 

Son dönemindeki rahatsızlığına kadar tüm nefesini ve enerjisini; ülkesine, bölgesine ve Türk sanayisine harcayan Bodur, bizlere başarmanın şifrelerini miras olarak bırakmış oldu. Dürüst, saygın, çalışkan, paylaşımcı ve örnek bir iş adamı olarak hafızalarımızda ve kalbimizde yerini aldı. Elbette onun boşluğu kolay dolmayacak, ancak yarattığı dev kuruluşlar eminim çok uzun yıllar ülkemize değer katmayı sürdürecek. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kadın deyince 08 Mart 2024