Jeopolitik gelişmeler takip ediliyor

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM


Küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 endeksinde 200 günlük ortalama üzerinde tutunma çabası etkili. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi bu görünüme destek oldu. Cuma günü yüzde 1,3 civarı yükselişle haftayı tamamlayan S&P 500 endeksinde üçgen formasyonunun ne yönde tamamlanacağına yönelik eğilim önemini koruyor. Cuma günü teknoloji endeksi Nasdaq ve Russell 2000 endeksinin, 50 günlük ortalama üzerinde kapanış yaparak kısa vadeye yönelik kısmen olumlu sinyaller ürettiği söylenebilir. Sert yükselişlerle 2018 zirvesini test eden dolar endeksinde ve tahvil faizlerinde dengelenme çabası etkili olurken, altında 1300 ana desteği üzerinde tutunma çabasının etkili olduğunu takip ediyoruz.

Petrol fiyatları ise jeopolitik haber akışının da desteğiyle yükseliş trendini koruyor.

Bu hafta jeopolitik gelişmeler ve gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik haber akışı önemini koruyor. Hatırlanacağı üzere geçen haftanın en önemli konularından biri Güney Afrika randı, TL, Hindistan rupesi, Endonezya rupiah ve Arjantin pesosu başta olmak üzere gelişmekte olan döviz kurları ve ayrıca bonolarındaki satış baskısı oldu. Cuma günü 675 baz puan daha faiz artışına giden Arjantin, faiz oranını yüzde 40’a çıkardı.

Bu hafta makro tarafta ise ABD Nisan ayı TÜFE verisi ön planda olacak. Enflasyonda hızlanma sinyali üretebilecek rakamlar dolar endeksinde ve tahvil faizlerindeki yükseliş trendine destek olabilir. ABD TÜFE verisi ile birlikte Mayıs ayı Michigan tüketici güven endeksi, Amerika Merkez Bankası’ndan (FED) açıklamalar, İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı ve Çin dış ticaret verileri de takip edilecek.

Ayrıca İran konusu önemini koruyor. ABD'nin İran yaptırımları konusunda muafiyet süresini uzatması için bir sonraki son başvuru tarihi olan 12 Mayıs tarihi önemli. ABD, Çin, Rusya ve Avrupa ülkeleri ile İran arasında 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmayı yeterli görmeyen ABD Başkanı Trump, anlaşmayı "düzeltmeleri" için Avrupa ülkelerine 12 Mayıs'a kadar süre vermiş ve aksi halde yaptırımları tekrar başlatacağını söylemişti. Trump'ın verdiği süre bu hafta dolacak. Bu doğrultuda da haftaya petrol fiyatlarındaki yükselişlerle başladık. Pazartesi günü petrol fiyatları İran'a ABD yaptırımlarının tekrar başlama ihtimaliyle birlikte üç yıldan uzun bir sürenin zirvesini gördü.

Büyük resimde son strateji raporunda da yinelediğimiz gibi, emtiaların finansal varlıklara nazaran daha cazip olduğunu, küresel hisse senedi endekslerinin çoğunun ve özellikle de ABD endekslerinin tepe noktalarını birinci çeyrekte görmüş olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Mayıs ayının ise Nisan gibi ılıman geçmeyebileceği ve daha zor olacağını beklediğimizi aktarmıştık. Mayıs başından bu yana piyasalardaki gelişmeler de bu görüşümüz ile uyumlu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar