Jeostratejik gelişmeler takip ediliyor

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Jeostratejik konular ön planda kalmaya devam ederken, ticaret savaşı endişeleri ve Suriye’de yükselen savaş riski piyasa gündemindeki önemli iki konu başlığı arasında yer alıyor. Geçen hafta Çin ve ABD’den uzlaştırıcı tondaki açıklamalarla, ticaret savaşı endişelerinin hafiflediğini takip ettik.

Cuma günü Trump'ın, ekibini Trans Pasifik Ortaklığı'na yeniden katılmayı araştırmaya yönelttiğine dair ticaret endişelerini hafifleten haberler de dikkat çekti. Suriye konusunda ise haftasonu gerçekleşen saldırı ardından herhangi bir tansiyon artışı olmaması, piyasalarda biraz rahatlamaya yol açmış gözüküyor.

Bu görünüm Şubat dipleri üzerinde tepki yükselişlerinin etkili olduğu hisse senetlerine destek oldu. Küresel risk barometresi olarak da izlenebilen S&P 500 endeksi 50 günlük ortalamasını test ederken, bu seviyenin aşılıp aşılmayacağı kısa vadeli trende yönelik önemli olacak. Hisse senetlerindeki tepki yükselişleri ile birlikte tahvil faizlerinde tekrar yukarı yönlü baskı etkili. Tepki denemelerinin etkili olduğu dolar endeksi kanal direncini test ediyor. Altında, 1365 ana direnci altında yatay hareket, 2015 zirvesini yukarı geçen petrolde ise sınırlı kar satışları etkili.
Jeostratejik konuların önümüzdeki günlerde daha fazla piyasa gündemine gelebileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Örneğin ABD'nin İran yaptırımları konusunda muafiyet süresini uzatması için bir sonraki son başvuru tarihi olan 12 Mayıs önemini koruyor.

Bu hafta ise ticaret savaşı endişeleri ön planda olmaya devam edebilir. ABD’nin Çin’e ek 100 milyar dolar gümrük tarifesi açıklama olasılığı beklentiler arasında. Ayrıca İtalya’da hükümet kurma çalışmaları da takip edilen konu başlıklarından biri. Makro tarafta ise ABD’de sanayi üretimi, konut, euro bölgesinde revize TÜFE önemli görünüyor. İngiltere ve Japonya’da Mart TÜFE, Çin’de birinci çeyrek büyüme verileri ve Amerika Merkez Bankası (FED) başkanlarından gelecek mesajlar takip ediliyor. Yurt içinde 25 Nisan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) PPK toplantısı önemli tarihlerden biri.

Nisan ayında küresel piyasaların daha olumlu bir seyir izlemesini bekliyoruz. 106.500 desteği üzerinde tepki yükselişlerinin etkili olduğu BIST-100 endeksinde yükselişin devamına yönelik olarak 113.500 ana direncinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar