Keşmir krizi: Türklerin aldığı 2.3 milyar dolarlık savaş gemisi ihalesi tehlikede

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

ABD’nin New York kentinde 28 Eylül’de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu'na politika damga vurmuştu. Filistin-İsrail sorunu ile birlikte en fazla konuşulan konuların başında ise Cammu-Keşmir sorunu olmuştu. 1947’den bu yana devam eden bu sorun Hindistan ve Pakistan arasında 3 kez savaş sebebi oldu. 1947, 1965 ve 1999’daki bu 3 savaşta binlerce insan hayatını kaybetti. Her iki ülke arasında yaşanan bu gerilim sadece bölgeyi değil, dünyayı da etkiliyor.

New York’ta bu konuyla ilgili en ciddi mesaj ise Malezya ile birlikte Türkiye’den geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’de Cammu-Keşmir ile sözleri Hindistan’da da yankı buldu. Bu mesajların etkisi politikayla sınırlı kalmadı ve ekonomiye de etki etti. İlk yansıma ise bu yılın mayıs ayında yapılan gemi ihalesi oldu. Dün ilk kez dunya.com’dan duyurduğumuz haberde Hindistan’ın Türk şirketlerin kazandığı 2.3 milyar dolarlık ihalede sorunların yaşanabileceğini vurguladık. Hindistan medyasında da yer alan haberde savaş gemisi üreten Sedef Tersanesi, Sefine Tersanesi ve Anadolu Tersanesi ortaklığında kurulan TAIS firmasının 4 ay önce kazandığı 13 milyar liralık (2.3 milyar dolar) 5 savaş gemisi ihalesinin iptal edilebileceği konuşuluyor.

HİNDİSTANLI YETKİLİ SÜRECİ DOĞRULADI

Hindistan Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri’nin açtığı ihalede Türk şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum 45 bin tonluk 5 filo destek tankerinin üretimini kapsıyordu. Hindistan’ın en büyük gazetelerinden Financial Express, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cammu-Keşmir ile ilgili sözleri nedeniyle ‘bir Türk grubun ilk kez katıldığı ihalenin durdurulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu’ yazdı. ‘Türk Şirketleri, Hindistan Donanması için savaş gemisi projesinin dışında kalabilir’ başlıklı haberde ismi açıklanmayan üst düzey Hintli bir yetkili Hindistan Donanması için 45 bin ton filo destek gemisi (FSS) sözleşmesinin ertelenebileceğini doğruladı.
Yetkili “İşlerin bu şekilde değişmesinin nedeni Pakistan’a çıkar için yakınlık göstermesi ve geçtiğimiz günlerde düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (UNGA) Keşmir meselesini gündeme getirmesi olabilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ne demişti?

Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz hafta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Erdoğan “Güney Asya’nın istikrar ve refahı Keşmir meselesinden ayrı tutulamaz” demiş ve Hindistan’ın Keşmir politikasını eleştirmişti. Türkiye ve Pakistan’ın ortak ev sahipliğinde düzenlenen ‘nefret söylemiyle mücadele’ konulu etkinlikte ise Erdoğan, “Keşmir açık hava hapishanesine dönüşmüştür” ifadesini kullanmıştı.

İnek eti yediği için Müslümanların Hindistan’da cezalandırıldığını dile getiren Erdoğan, “Son dönemlerde özellikle Hindistan’da Keşmir olaylarıyla bütünleşen bir dönemde, orada sadece inek eti yedikleri için kırbaçlanan, hatta palalarla dövülen, ölüme mahkûm edilen Müslüman gençleri nasıl savunacağız. İnsanlara böyle bir yaklaşım olabilir mi? O zaman biz de inek eti yiyoruz. Bizim akıbetimiz ne olacak? Bizim ülkemizde domuz eti yiyenler var. Biz, domuz eti yiyor diye bunlara müdahale etmedik, etmiyoruz da, Niye? Onun inancı gereği yiyebilir, bizi çok da ilgilendirmez. Hindistan’ın Azad Keşmir’de geldiği noktanın tanımı mümkün değil.”
Bu konuşmanın ardından Birleşmiş Milletler toplantısında Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Güney Kıbrıs, Ermenistan ve Yunanistan yönetimiyle bir araya gelmişti.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar