Marka ve P - C denklemi

Semih YALMAN
Semih YALMAN BUGÜN MARKANIZA BİR BAKIN semih.yalman@dunya.com

P-C denklemine hemen açıklık getireyim. 4P (ürün, fiyat, lokasyon ve promosyon/teklif) diye adlandırılan ve pazarlama dehalarını uzun süren kör eden yaklaşım nihayetinde 5, 6, 7 P'lere kadar çıkmış fakat sonrasında ürün/hizmetteki benzerlik, yaşam eğrilerindeki kısalık/maliyet oranlarına dayanamayıp yerini 90'larda 4C akımına bırakmış. 4C'yi (müşteri, maliyet, kolaylık ve iletişim) kurgulayan dehalar artık olayın pazar payında olmadığını, her şeyin müşteri odaklı gelişmesi gerektiğini ve ürün/hizmet'in müşteriye özel tasarlanması yaklaşımını kurgulayarak kurumlarda ciddi boyutlarda yeniden yapılanma, teknoloji, iş akışları ve değer yenilemelerine sebep oldular. Dünya değişiyordu ve bazıları için yeni kazanç şekilleri diğerleri için de günah keçileri lazımdı. Ürün/hizmet memnuniyeti müşteri odaklı yaklaşımlar ile çok değişti mi? Yani köşe başındaki manavın istikrarını tutturabildik mi? Bazılarımız için cevap evet.

Sushi ki artık Japon mutfağı diyemeyeceğim; kültür elçisi, yaşam biçimi, yalınlık sembolü, parazit kaygısı, görgü ölçeği, içten, kaygısız, hızlı, alternatif, kaçış, rahatlık vb... ve daha bir çok anlam/tanım yüklenen bu ekol hemen hemen dünyada girmediği ülke kalmadığı gibi aynı İtalyan pizzası, Meksika yemekleri gibi coğrafyaya göre de modifikasyonlara uğruyor. Amacım mutfakların nasıl ülkelere ve yemek alışkanlıklarına göre şekillenmesini anlatmak değil. Konum: erişim, tercih ve sadakat .

SushiCo bir Japon, Çin ve Thai mutfağı restoran zinciri. 77'den bu yana İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Kıbrıs'ta varlar. Restoranları gayet minimal ve hedef makul fiyatlarda bu mutfağı sağlıklı, keyifli ve dileyen için de hızlı/pratik kılmak. Ancak Sushico'nun daha önemli bir özelliği entegre kanal yönetimi ile marka sadakati sağlamak. Restoranların yanı sıra paket servis ile hizmet eden zincire çağrı merkezi ve internet kanalı ile ulaşmak mümkün. İnternet tarafında geliştirmiş oldukları aplikasyonlar sayesinde iphone ve ipadlerde buton şube haline gelerek aslında restoran zinciri sayılarını müşterinin cebine açıyor ve her geçen gün arttırıyorlar. Üstelik bu kanaldan aldıkları siparişlere de %20 ıskonto uyguluyorlar. Bu artışın kaliteye zarar vermemesi için çağrı merkezi her sipariş tuşlandığında müşteriyi arayıp aynı restorandaki hissi veren iletişimi kuruyor. Böylelikle hata payı minimize ediliyor. Size ulaşan sipariş, ambalaj kalitesi sayesinde davetkâr, olması gerektiği ısıda ve pratik. Ayrıca her ambalaj markanın teklifini net bir şekilde iletiyor. Masaya servis edildiğinde sakil, ucuz ya da kaba durmuyor.

P ve C bazında bakıldığında:

- Ürün olması gerektiği gibi ama müşterinin istediği esneklikte hazırlanıyor

- Fiyat makul çünkü doğru lokasyon, hacim ve müşteri yönetimi sistemleri ile maliyet yönetimi yapılıyor.

- Promosyon/teklif teşvik için kullanılıyor; esas niyet iletişimi hem diyalog hem de taraftar yaratmak için oluşturmak, zenginleştirmek.

- Doğru yerlerde restoran açmaya devam edip şubeleri aynı zamanda paket servis hazırlama noktaları olarak da kullanıp lokasyonu sabit restoran kurgusundan çıkarıp kaliteden ödün vermeyerek müşterinin olduğu yerde olabilmek.

SushiCo daki dehalar P-C denklemini doğru kurmuşlar. Kanal tercihi yapmayıp iletişim ve erişim kanalı entegrasyonu ile markalarına sadık müşteri sayılarını arttırmaya ve taraftarları sayesinde arzu ettikleri algıyı yaymaya devam ediyorlar.

Her müşterinin aynı zamanda gezici bir SushiCo şubesi olması stratejisi çok etkileyici!

Çözüm entegrasyonda, dışlamada değil.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Marka ve arayışlar 11 Mayıs 2012
Marka ve sorumluluk 04 Mayıs 2012
Marka ve sosyal girişim 27 Nisan 2012
Marka ve kalite 20 Nisan 2012
Marka ve Fast-Fashion 13 Nisan 2012
Marka ve öncelikler 23 Mart 2012
Marka ve patates cipsi 16 Mart 2012