Mısır Başbakanı, Türk iş insanlarıyla 10 yılın ardından görüştü, yatırım desteği verdi

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Türkiye ile Mısır arasında siyasi ilişkiler son dönemde iyileşme sürecine girdi. Karşılıklı olarak atanan büyükelçilerin ardından nisan ayında da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile yüzyüze yaptığı görüşmeler, Kahire-Ankara arasında sürecin olumlu ilerlediğine işaret oldu.

Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin peş peşe yatırım kararı almasıyla birlikte Mısır, Türkiye için tekrar Kuzey Afrika’da önemli bir üretim merkezi haline geldi. Mısır ve Türkiye arasındaki bu gelişmeler, dün önemli bir gelişmeye sahne oldu. 10 yılın ardından ilk kez Mısır Başbakanı, Türk heyetini kabul etti. Türk işadamlarından oluşan bir heyet, Mısır'daki operasyonların genişletilmesini görüşmek üzere ilk kez Mısır Başbakanı Mostafa Madbouly ile bir araya geldi . Ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ısınmasına işaret ediyor.

Türk işadamlarından 500 milyon dolar yatırım sözü

Mısır Kabinesi’nden yapılan açıklamada Türk heyetinde endüstriyel geliştirme, tekstil, hazır giyim, spor giyim, tıbbi ürünler ve elektronik alanlarında çalışan 14 şirketin temsilcileri yer aldı. Kahire’de yapılan toplantı, Başbakan Madbouly'nin Türkiye ve Suriye'yi vuran ve on binlerce kişinin hayatını kaybettiği depremin kurbanlarına başsağlığı dilemesiyle başladı.

Madbouly, "Toplantının mesajı önemli ve net. Bu, Mısır ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin önemini teyit etmeye yönelik bir adım. Türk şirketleriyle daha fazla işbirliği Mısır'ın İngiltere, ABD ve Avrupa gibi önemli dış pazarlara ihracatını da artırabilecek” dedi. Kabine, toplantının Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Ahmed Samir ile Türk temsilciler arasındaki birkaç alt düzey toplantının ürünü olduğunu söyledi.

Türk şirketlerinin Mısır'daki doğrudan yabancı yatırımları 2 milyar doları buluyor. Türk heyeti toplantıda bu yıl yatırımı 500 milyon dolar daha artırmayı umduğunu açıkladı. Türk işadamları, ülkenin yatırım ortamıyla ilgili endişelerini de dile getirdiler. Başbakan Madbouly , "Mısır ve Türkiye, önceki dönemlerde meydana gelmiş olabilecek tüm siyasi farklılıklara rağmen, tarihi ilişkilere sahiptir" dedi. Hatırlanacağı üzere Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El Sisi, kasımda Doha'da düzenlenen Dünya Kupası açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti.

Meksikalı Proteo’yu Türk oyun şirketi ölümsüzleştirdi

Son 100 yılın en büyük felake­tini yaşadığımız Kahraman­maraş merkezli depremlerde her geçen gün acılarımız artarken, bir yanda da kurtarılan her bir can umutlarımızı taze tutmamı­zı sağlıyor. Bu süreçte kurtarma ekipleri vatandaşlarımız kadar kurtarma köpeklerinin üstlendi­ği rolleri unutmamak gerekiyor.

Malatya’da Köpük ve Sıla adlı köpeklerin 10’dan fazla insanı­mıza nefes olduğunu hep birlikte izledik. Sadece Türkiye’de değil, yurtdışından gelen ekiplerde­ki arama-kurtarma köpekleri­nin de ilginç hikayeleri var. İsveç Acil Durum Ajansı MSB'de eği­tilmiş 6 yaşındaki Killian isimli köpek deprem bölgesinde 17 ki­şinin hayatını kurtardı. 4 ayak­lı dostlarımızın yaptığı bu eşsiz yardımlara katılanlardan biri de görev başında ölen Proteo’ydu. Depremin 6’ncı gününde Kah­ramanmaraş’ta arama kurtarma çalışmaları yaparken ölen Pro­teo isimli köpek tüm dünyada büyük yankı uyandırmıştı.

9 yaşındaki Proteo, 2015 yılın­da Guatemala’da toprak kayma­sı, 2016’da Ekvador'da ve 2021’de Haiti'de gerçekleşen depremler­den sonraki arama kurtarma ça­lışmalarına katılmış, 40’tan fazla can kurtarmıştı. Türkiye’de bir şirket, Alman kurdu Proteo’yu unutmamak ve unutturmamak için önemli bir adım attı.

Deprem sonrası katıldığı ara­ma kurtarma çalışmalarında 2 kişinin göçük altından kurtarıl­masını sağlayan Proteo için Türk oyun geliştirme şirketi Nyctop­hile Studios, bir oyuna Prote­o’nun heykelini koydu. Yapılan açıklamada Adıyaman’da haya­tını kaybeden Proteo için “Yap­tıkların için minnettarız Pro­teo. Death Relives oyunumuzda ölümsüz olacaksın. Seni sonsuza kadar hayatta tutacağız” denil­di. Türkiye’de son yıllarda sokak hayvanları konusunda tartışma­lar gündemden düşmedi. Oysa bu 4 ayaklı dostlarımızın, hayatımı­zı da kurtardığını fark etmemiz gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar