Nevzat Doğan, sosyal belediyecilikte artık bir ekol

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Belediyeler yol, asfalt, park yapma; çöp toplama gibi asli hizmetlerinin yanı sıra, sosyal hizmetleri ile de fark yaratmaya başladılar. Kocaeli’nde sosyal belediyecilik alanında ilklere imza atan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Ağrı’nın Diyadin ve Mardin’in Kızıltepe ilçelerinde rutin belediyecilik hizmetleri dışında sosyal hizmetler vermeye de başladı. Bu hizmetlerin tüm Türkiye için örnek oluşturduğunu söylemek mümkün.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’ı geçtiğimiz haftalarda ziyaret ettim. Doğan’ın yeni projelerini dinleyip, geçmiş yıllarda gerçekleştirdiği projelerini de düşününce ‘sosyal belediyecilik’ konusunda ekol oluşturduğu sonucuna vardım. Başkan Doğan’ın bu yıl gerçekleştireceği projelerden en dikkat çekici olanı deprem müzesi ve dokümantasyon merkezi. Başkan Doğan, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 18. yıldönümünde açılışı gerçekleşecek olan müzenin, Türkiye’de ilk ve dünya çapında bir müze olacağını söylüyor.
Müzede, depremden kalma, sergilenme özelliğine sahip objelerin yanı sıra elektronik görüntüler ve panorama görüntüleri; Dokümantasyon merkezinde ise eğitim ile ilgili bölümler ve dijital gösterim merkezleri yer alacak. Başkan Doğan’nın anlattıklarına bakılır ise müze Japonya’nın Kobe kentinden bulunan deprem müzesinden bile daha iyi özeliklere sahip olacak.

‘Planateryum’ denilen sanal gerçeklik küresi ise dikkat çeken başka bir proje. Planateryum Küre içerisinde; 15 Temmuz Darbe girişimi, şehir turları, insan vücudu, gökyüzü, uzay gibi önemli olaylar ve sistemler görsel olarak izlenebilecek.

Deprem müzesi ve dökümantasyon merkezi ile sanal gerçeklik küresi projeleri, İzmit Belediyesi'nin vizyon projeleri. Her iki projenin de toplam maliyeti 25 milyon TL.

Gençlere yönelik projelere her zaman büyük önem veren Başkan Doğan, üniversite öğrencilerine girişimcilik ruhu aşılamak maksadıyla, Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü'nde öğrenci pazarı kurmaya hazırlanıyor. İçerisinde belediyenin danışma merkezi ve sosyal tesisinin olacağı öğrenci pazarında, öğrenciler haftanın belirli günlerinde istedikleri ürünleri satabilecekler. Başkan Doğan, öncelikli olarak öğrencilerin ticari ilişkileri öğrenmelerini ve iletişim ortamı yaratmalarını hedefliyor. Bu projenin başka üniversitelere de örnek olacağını düşünüyorum. Umuttepe’de bir öğrenci yurdu yapacak olan Doğan, down sendromlulara yönelik bir de cafe açacaklarını söyledi.

Başkan Doğan, İzmit’in siluetini değiştirerek 1800 konutluk bir kentsel dönüşüm projesi de başlatıyor. Proje tamamlandığında İzmit’in daha modern ve estetik bir görünüme
kavuşacağı şüphe götürmez bir gerçek.

Ağrı’nın Diyadin ve Mardin’in Kızıltepe İlçe belediyelerinde danışmanlık görevi de yapan Doğan'ın rutin belediyecilik hizmetleri dışında sosyal hizmetler verilmesini sağladığını biliyoruz. Başkan Doğan, kadınlara yönelik meslek edindirme kursları;çocuklara yönelik fidan dikme etkinlikleri, sinema, dergi yayınları gibi hizmetlerle her iki bölge halkının gönlünde taht kurmuş vaziyette. İzmit’te kurup, yaygınlaştırdığı ve ülke genelinde de bir çok belediye tarafından örnek alınan projelerini, her iki ilçede de başarı ile uygulamaya devam ediyor. Doğan, işte tüm bu hizmetlerden dolayı sosyal belediyecilikte bir ekol.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar