Pozitif sonuçları pozitif düşünceler doğurur

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com

Haberler şöyle; Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, 2017’nin ikinci çeyreği ile birlikte TL varlıkları yeniden cazibe merkezi haline gelecektir, ikinci çeyrekten itibaren toparlanırız demiş. THY yönetiminin bu yıl için zam yapılmamasına karşılık toplu işçi çıkartılmamasını garanti ettiği tasarruf tedbirlerine 10 bin çalışan evet demiş, THY açısından parlak günler yakında. Rus turistler “Yeniden Türkiye” demiş. Erken rezervasyonların yüzde ellisi Türkiye’ye imiş, ve daha şimdiden 2016’ya göre talepler iki katına çıkmış. Konaklama sektöründe; yenileme, tevsii, komple yeni yatırımları planlayan 217 otel projesi içinde 187 adedi ile yeni tesisler yapılacakmış. Yapılacak olan yeni otellere 3.8 milyar liraya yakın bir harcama yapılacak olup, yeni otel projelerindeki bu bütçenin yüzde 46’sı da yine 5 yıldızlı otellere ayrılacakmış. TİM Başkanı Büyükekşi, Rusya ve Irak olmak üzere çevre ülkelerle sorunların düzelmesiyle, petrol ihracatçısı ülkelerin ekonomilerinin toparlanması sayesinde 2017’nin çok daha iyi bir yıl olacağı öngörüsünde bulunmuş. Büyükekşi, 2017’yi ihracatta atılım yılı ilan ettiklerini ve bunun petrol ile emtia fiyatlarında toparlanma, başta Rusya ve Irak olmak üzere çevre ülkelerle sorunların düzelmesi, petrol ihracatçısı ülkelerin ekonomilerinin toparlanması sayesinde olacağını hatırlatarak, Rusya’ya ihracatın bu yıl 2016’ya göre 1.5 milyar dolar artarak yaklaşık 3.5 milyar dolar olarak beklendiğini aktarmış. Hükümetin ihracatçılara verdiği destekleri artırmasının da atılım yılının en büyük motivasyonu olacağını belirten Büyükekşi, “Özellikle proje bazlı süper teşvik modeli dünyanın hiçbir yerinde yok” diye de sözlerine eklemiş, ihracatçıları da motive etmiş.

Ortaköy’deki Reina katliamını işleyen terörist Abdulkadir Masharipov’in yakalanması bizlerin bir anda pozitif hale gelmesine yardım etti. Doların aşağı doğru hareketlenmesi en azından endişelerimizin azalmasına neden oldu. Tabi bugün görevi devralacak ABD Başkanı Trumph’ın izleyeceği tutum da, hem bizi, hem de dünyadaki pek çok ülkeyi yakından ilgilendirdiği için her an piyasalar üzerinde yeni etkilere de sebep olabilir.

Yukarıdaki haberlere şöyle bir baktığımızda pozitif gelişmelerin başlamış olması elbette sevindirici, en azından umut verici. Öylesine olumlu gelişmelere ihtiyacımız var ki, küçük bir iyi haber bile bizleri mutlu ediyor. Pozitif düşünmeyi istiyor, kendimizi buna zorluyoruz; çünkü çok sıkıldık, olumlu gelişmelerin olmasını dört gözle bekler olduk. Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından her yıl Aralık ayında gerçekleştirilen, “Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması” 2016 yılı sonuçlarına göre, ankete katılanların %71,7’si Türkiye’de ekonomik krizin var olduğunu düşünürken, %21,1 lik kısmı ise krizin olmadığı görüşünde imiş.

Şimdi tüm bu olumluya doğru yönelen gelişmelerin yanında bu sonuçlardan söz etmesem iyiydi. Fakat olmazdı. Çünkü bu düşünce, bizlerin düşüncesi. 2016 için ortaya çıkan bu tespite kimsenin şaşırdığını sanmıyorum. Fakat 2017 için umutlu olmak, pozitif gelişmeler için biraz daha çabalamak zorundayız. Üretici üretimden korkmayacak, yatırımcı da ülkeye güvenini azaltmadan yatırımını yapacak. Herkes üzerine düşen şekilde vergisini her zamankinden daha büyük bir heyecan ve isteklilik ile ödeyecek. Devlet, halkının yanında olacak, dış ticaretin de, üretimin de önünü açabildiği oranda açacak. Türk Lirası’na daha fazla güven yaratılacak, katma değerli ürün üretip ihracata daha fazla önem verilecek. Tarihimize dönüp baktığımızda, bundan çok daha zor dönemleri başarı ve zafer ile atlatmış bir neslin evlatları olduğumuzu görüp, bundan cesaret almalıyız. Ancak çocuklarımızı ve gençlerimizi de bu bilinç ile yetiştirmeyi başarmakta işin önemli parçalarından bir tanesi. Sadece tüketen değil, üreten bir nesli bir an önce yaratabilmeli, bu konuda daha fazla zaman kaybetmemeliyiz.

Benim e-postama bol bol e-mail geliyor, pozitif düşünüyorsunuz, genelde pozitif enerji veriyorsunuz denilirken; kimileri bundan mutlu olduğunu belirtiyor, kimileri ise eleştiriyor. Hepsine saygım var, ancak unutmamak gerekir ki pozitif sonuçları, pozitif düşünceler doğurur. Soruyorum size; iyinin ve güzelin farkına varmak ve değerini bilmek için hep kötüyü mü beklemek gerekir?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kadın deyince 08 Mart 2024