Rusya'dan somut değil umut dolu sonuç

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Bir dönemler nerdeyse en büyük ticari ortağımız olan Rusya Federasyonu ile kriz öncesi günlere dönüş arayışları sürüyor. 24 Kasım 2015 Rus askeri uçağının düşüşüyle daha doğrusu düşürülüşüyle başlayan güven bunalımı ilk adımda Türk tarafını olumsuz etkilemişti. Henüz tam olarak ortaya çıkmamış olan başta turizm olmak üzere, yaş sebze meyve ihracatı, Türk inşaat şirketlerinin Rusya'da iş alımları nerdeyse durma noktasına gelmişlerdi.

Türk tarafının, kimilerine göre özür, kimilerine göre alttan almaları sonucu, iki taraf arasında yeninden eski günlere dönüş arayışına girildi. Başbakan Binali Yıldırım'ın Rusya ziyareti, altında büyük beklenti ve umutlar olan bir adım olarak algılandı.

Henüz netleşmemiş olsa da, büyük beklentilerden, elde somut sonuçlar yok, ama umut var.
Yaş sebze ve meyve de bazı ürünlerimize uygulanan yasak sürüyor. Bunun kaldırılmasının zaman alacağı Rus ya Tarım Bakanı Aleksander Tkaçev tarafından açıklandı. Bu ise, eski pazarlarını kaybetmiş, Türk ihracatçıları için bir ciddi hayal kırıklığı yarattı.

Rusya tarafı, başta ekonomik ilişkiler olmak üzere tüm ilişkilerin geliştirilmesinden yana olduğunu sıklıkla dile getiriyor. Ancak, ortada henüz çözülmemiş, iki ülkenin de dışında olan Suriye gibi etkenler söz konusu. Bu sorunların, karşılıklı adımları nasıl etkileyeceği, henüz belli değil.

Rusya'nın, karşılıklı ticareti, yerel paralarla (Ruble ve Türk Lirası) yapalım, teklifimize ise, Dünya'nın en diplomatik deneyime sahip ülkelerinden biri olan bu ülkeden bir kaynak, şunları söylüyor, 'Bu tür uygulamaların hepsi, ekonomik uygunluğa dayanır. Fiilen önümüzde bir engel yok !'.Bu yaklaşımı diplomatik bir dille nasıl yorumlarsanız yorumlayın.

Sonuç olarak Başbakan Yıldırım'ın, Rusya ile aramızda ki buzları çözülmesi anlamında ziyareti büyük önem taşıyor. Karşılıklı beklentilerin tam anlamıyla yaşama geçirilmesi için, buzların tamamen çözülmesi gerekir. Bu ise zaman alır...

Uçağın düşürülmesinin ardından, 'Bizi düşmanlarınızın yanına ittiniz !' diyen Rus kamuoyunu, bu düşüncesinden bir hamlede uzaklaştırmak kolay değil.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar