'Rüzgar gibi geçti' dedi, şirketini Polat'a devretti

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Türkiye’de rüzgar enerji denilince akla ilk gelen firmalardan biri Polat Enerji. Galatasaray Spor Kulübü’nün eski Başkanı Adnan Polat’ın yönettiği Polat Holding’in enerji şirketi, 2000 yılında devreye girdi. İlk rüzgar enerji santrali Burgaz RES’i 2007 yılında faaliyete geçiren Polat Enerji, sırasıyla Sayalar, Soma, Seyitali, Poyraz, Samurlu ve Kozbeyli rüzgar santrallerini işletmeye aldı.

Bunlar arasında Soma, 240 MW ile Türkiye’nin işletmedeki en büyük rüzgar santrali unvanına sahip. Polat’ın portföyündeki bu santrallerin toplam net kurulu gücü 535 MW. Yani en büyük rüzgar santrali yatırımcısı. Peki bu güç ne kadar insanın elektrik ihtiyacını karşılıyor? Yanıtı şaşırtacak türden: Tam 800 bin kişi…

Kanadalı fon ve Fransız enerji deviyle ortak

1999’da Avrupa’nın en büyük elektrik şirketlerinden Fransız EDF ile başlayan ortaklık sürecine zaman içinde Kanadalı yatırım fonu PSP Investments eklendi. EDF’nin yenilenebilir gücü 9 bin 614 MW. Bunun 8 bin 495 MW’ı rüzgar, gerisi güneş. PSP ise Kanada’nın en büyük yatırım fonu. 31 Mart 2016 itibarıyla 116.8 milyar dolarlık varlığı yönetiyor.

İşte bu ortaklık geçtiğimiz yılın sonunda 1 milyar dolarlık yatırım için düğmeye basmıştı. Adnan Polat, bu yatırımın rüzgar enerjisi santrallerine olacağını ve iki yıl gibi kısa zamanda sona ereceğini ifade etmişti.

Polat ve Fransız-Kanada ortaklığındaki Polat Enerji, 1 milyar dolarlık bu yatırım sürecinde bir adım daha attı. Ankara’da da faaliyet gösteren Şua Elektrik Üretim’in tüm hisselerini satın almak için masaya oturdu.

Temmuzda kurulan Şua Elektrik’in sermayesi 4 milyon liranın üzerinde. Sahibi de sinema ve dizi sektörünün yakından tanıdığı bir isim: Melih Fırat Gülgen…

Gülgen, Türk dizilerini dünyaya pazarlıyor

Tatar Ramazan filminin yapımcısı ve yönetmeni Melih Gülgen’in oğlu olan Melih Fırat Gülgen, Türk dizilerini dünyaya açan Calinos Holding’in sahibi. Bir dönem AKP ile siyasete girmek için çalışma başlatan ve milletvekili aday adayı olan Gülgen, 2008’de 150 milyon liralık yatırımla Türkiye’nin en büyük hayvan çiftliklerinden birini Niğde’ye kurmuştu. Gülgen’in sahibi olduğu Calinos, 65’ten fazla ülkeye Türk dizisi ihraç ediyor.


Ömür Pen, Bosna’ya fabrika kuracak

Türk şirketlerinin son dönemde yatırıma odaklandığı en dikkat çeken coğrafya eski Yugoslavya’nın dağılmış ülkeleri…

Hırvatistan’da turizm, Sırbistan’da tekstile odaklanan Türk şirketlerinin Bosna-Hersek’teki yatırımları ise çeşitlilik gösteriyor. Cam sanayisinden tarıma birçok alanda dikkat çeken Türk yatırımcılara bir yenisi daha eklendi.

Zenica’da 150 kişilik istihdam hedefliyor

Niğde’deki 17 bin 500 metrekarelik kapalı alan sahip tesisiyle Türkiye’nin en büyük kapasiteye sahip pencere sistemleri üreticisi Ömür Pen, Bosna-Hersek’te görüşmelere başladı.

1995 yılında kurulan şirketin Genel Müdürü Lütfi Ede, başkent Saray Bosna’nın kuzeyinde kalan Zenica’nın Belediye Başkanı Fuad Kasumovich ile görüştü. Görüşmede ülkenin 4’üncü büyük şehri Zenica’da 150 kişiye istihdam sağlayacak tesis kurulması gündeme geldi. 300’ün üzerinde bayisi bulunan Ömür Pen, yıllık 750 bin adetlik üretim gerçekleştiriyor. 

Winlife markasıyla tanınan şirket, Almanya, Fransa, İsveç, Hollanda, Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Afganistan gibi ülkelere yılda 150 bin pencere ihraç ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar