Şahenk, MB 92’yi 660 milyon liraya İspanyollara devrediyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Bankalarla 23.5 milyar liralık yapılandırma için masaya oturan Doğuş Grubu’nun patronu Ferit Şahenk, Türkiye’deki turizm tesislerinden bazılarını satışa çıkarmıştı. Geçtiğimiz yıl bazı otellerini satma kararı alan Şahenk yurtdışında da sahibi olduğu bazı varlıkları için görüşmelerini sürdürüyor.

Şahenk, 2016’da satın aldığı dünyanın en büyük süper yat bakım tesislerinde içinde bulunduğu Marina Barcelona 92’deki (MB 92) hisselerini devrediyor. Şahenk, özel sermaye ve gayrimenkul yatırım fonu Squircle Capital ile hisse satışı için görüşmeleri tamamladı. Squircle Capital, Marina Barcelona 92'nin yüzde 77.5'ini satın aldı.

İspanyol Squircle Capital’in aldığı hisselerin yüzde 65’i Doğuş'tan, geri kalan yüzde 12.5’lik pay ise azınlık hissedarlardan alındı.

İspanyol şirket, bunun için Doğuş Grubu ve küçük ortaklara 105 milyon euro yani 660 milyon lira ödedi. Dünyadaki en büyük özel süper gemi platrofmuna sahip olan MB 92, 50 milyon euroluk yatırımla 4.800 tonluk süperyat liftinin inşaatını ağustos ayında tamamlamıştı. MB 92’nin 250 çalışanı bulunuyor.

AKDENİZ’İN EN BÜYÜĞÜ

Barcelona merkezli Squircle Capital'in kurucu ortağı Jose Caireta şöyle diyor: “Birkaç yıl içinde MB92, yalnızca sektördeki bir lider değil, aynı zamanda örnek bir tamir ve bakım hizmeti sağlayıcısı olarak benzersiz bir konum belirlemeyi başardı” dedi. 220 metre uzunluğundaki lüks süper yatlara hizmet verecek kapasitedeki Marina Barcelona 92, hem Akdeniz’de hem de Atlantik kıyılarındaki en büyük marina olarak biliniyor.

80 MİLYON EUROYA ALMIŞTI

Doğuş Grubu'nun bir iştiraki olan D-Marin Investments Holding B.V. şirketi ana ortağı olurken, mevcut yönetimden Jorge Ventosa (% 14.5), Pepe Garcia-Aubert (% 8) ve Katalan Finans Kurumu Deva 98 S.L. (% 7.4) hisseyi kontrol ediyor. 2016 yılının ilk büyük satışı olarak kayıtlara geçen Marina Barcelona 92 satışının 80 milyon euro olduğu ifade ediliyor.

PEŞ PEŞE OTEL SATTI

Bir dönem aldığı restoran ve otellerle gündem olan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, geçtiğimiz yıldan bu yana satış sürecine girdi. Şahenk 2016’da 180 milyon Euro’ya satın aldığı İspanya’nın başkenti Madrid’deki lüks otel Villa Magna’yı Meksikalı RLH Properties’e geçen yıl 210 milyon euroya satmıştı. Ardından Şahenk bir başka oteli olan Miami’de Tommy Hilfiger ile ortak olduğu Raleigh Hotel’i 103 milyon dolara iş adamı Serdar Bilgili ve ABD’li ortağı SHVO’ya devretmişti. Ferit Şahenk, satış zincirine eklediği D-Resort Grand Azur Oteli’ni dünyanın en büyük turizm şirketlerinden TUI’ye satmış, ardından da Doğuş Holding AŞ’nin kontrolündeki Arena Otel Lokanta ve Eğlence Yerleri’nin tüm paylarını Nusret Turizm Yatırım’a vermişti. NusrEt lokantalarını işleten Nusret Gökçe böylece İstanbul Maçka’da bulunan Park Hyatt’ı alarak turizm sektörüne adım atmıştı. Gökçe, Şahenk’e bu otel için de yaklaşık 50 milyon euro ödemişti.

ABD’li Barfresh Türkiye’ye hızlı girdi

Ankara ile Washington arasında siyasi ilişkilerde bir yandan sorunlar devam ederken ABD’nin en hızlı büyüyen catering şirketlerinden Barfresh, Türkiye’ye gelme kararı aldı. Hollywood merkezli ABD’li Barfresh, Türkiye’ye ise ilk adımını İncirlik’teki ABD askeri üssüyle atıyor. Bir yandan taşınması hatta kapatılması bile gündeme gelen İncirlik’teki ABD üssünün yemek tesislerini Barfresh yönetecek. ABD Silahlı Kuvvetleri ile anlaşma imzalayan Barfresh, Türkiye ile birlikte Güney Kore’deki üssün de yemekhanesinin idaresini alacak ve askerlerin yemeğini karşılayacak.

PENTAGON, 30 MİLYON DOLARLIK BÜTÇE AYIRDI

İlk olarak Anlaşmanın bir parçası olarak, şirket başlangıçta 25 Güney Kore yemek mekanına ve bir 25 yemekhanenin yönetilmesi gündemde. Şirket ardından ABD’deki tesisler de dahil 169 lokasyonda hizmet verecek. Hisseleri ABD borsasında işlem gören Barfresh Food Group CEO'su Riccardo Delle Coste, “ABD Ordusu ile uluslararası bir genişleme sürecine girdik” dedi. Hatırlanacağı üzere 2015 yılında Adana İncirlik'te konuşlu ABD Hava Kuvvetleri 39. Kanat Komutanlığınca üs içine aynı anda 800 kişiye hizmet verebilecek yemekhane yapılmıştı. Geçen yıl da İncirlik Hava Üssü dahil Türkiye’deki askeri tesisleri iyileştirmek için bir çalışma başlatan Washington, bunun için 30 milyon dolar harcayacağını açıklamıştı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar