Suwen’in yüzde 51’ini Taxim Capital aldı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Geçtiğimiz hafta Türkiye iç giyim pazarının önemli oyuncularından Suwen markasının yüzde 51’i satıldı. Tekstilin köklü isimlerinden Özcan Sümer’e ait Ekofer bünyesindeki Suwen’in yeni ana ortağının yurtdışında bir şirket olduğu hatta bu şirketin Lüksemburg merkezli IntiLux S.a.r.l. olduğu yazıldı. 2003’te kurulan Ekofer bünyesindeki Suwen, kimilerine göre sektörünün amiral gemisi. 40 mağazası bulunuyor Türkiye genelinde. Birçok uluslararası marka için de üretim yapan Suwen, Çin ve Hong Kong’taki rakiplerinden sonra dünyanın en büyük iç çamaşırı üreticilerinden biri olarak biliniyor
 
Big Chef’e ortak oldu
 
Adı, ‘gizemli kadın’ anlamına gelen ‘süven’ kelimesinden gelen markanın yeni kaptanı ise Lüksemburg merkezli değil, Türkiye’de yer alan Taxim Capital. 2016 Temmuz ayında kurulan Taxim Capital, ilk iş olarak geçen yıl eylül ayında Türkiye’nin en önemli restoran zincirlerinden olan ve 36 şubesindeki 2 bin çalışanla 200 milyon liralık ciro yapan Big Chefs’in yüzde 40’ını satın aldı. Ardından rotayı teknolojiye çeviren özel yatırım fonu Taxim, mekânsal tabanlı mühendislik ve coğrafi bilgi sistemi alanlarında faaliyet gösteren yazılım şirketi Netcad’e ortak oldu.
 
Fonu 3 Türk yönetiyor

Taxim Capital’in kurucuları finans dünyasının tanınan isimleri Serkan Kızıl, Yalçın Nak ve Selahattin Zoralioğlu. Yatırımcıları arasında Avrupa Kalkınma ve İmar Bankası (EBRD), Avrupa Yatırım Fonu (EIF), Alman Yatırım ve Kalkınma Bankası (DEG), Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu (TGIF) ile Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) gibi ulusal ve uluslararası kurumlar var.
 
***

ABD’nin 'Kara Cuma’sına Ruslar’dan 'Beyaz Cumartesi'

Her ne kadar Sovyetler Birliği dağılsa da Ruslar, ABD ile rekabeti sürdürmeye kararlı. Geçmişte özellikle uzay ve savunma sanayisinde yaşanan rekabet alanlarından biri şimdilerde alışveriş… Ruslar, giyime, otomotive, saate, parfüme, teknolojiye, kısacası perakendenin her türlüsüne en fazla harcama yapanların başında geliyor.

Hal böyle olunca konu Black Friday yani Kara Cuma’da da gündeme geldi. Bilindiği üzere ABD’de başlayıp tüm dünyayı saran alışveriş çılgınlığı Kara Cuma, Türkiye’de özellikle muhafazakar kesimin tepkisine neden olmuştu. Ancak Rusya’da tepkiyi veren liberaller…

115 milyon Amerikalı alışverişte

Şöyle ki; ABD Ulusal Perakendeciler Birliği’ne göre bu yıl Kara Cuma’da 115 milyon kişinin alışveriş yaptığı tahmin ediliyor. Bu sayı ülke nüfusunun neredeyse 3’te 1’i... Yine yapılan araştırmalara göre, sanal alışveriş bu dönemde yüzde 65 daha fazla müşteri topluyor. Bir anlamda 23 Kasım yani Şükran Günü’nde başlayan ve aralık ayının sonuna kadar devam eden Bayram Sezonu’nda yapılan harcamalar 107 milyar doları aşıyor. Sadece cuma günü yapılan online satışların değeri 5 milyar doların üzerinde…

27 Kasım ise Cyber Monday… Yani Siber Pazartesi. Bu günde ise harcamalar tahminlere göre 6.6 milyar dolara ulaşmış durumda. Sevgililer Günü için Çinli perakende devi Alibaba ‘Bekarlar Günü’nü çıkarmıştı. Çinli Alibaba, 11.11 yani 11 Kasım’da başlattığı bu hareketle 25 milyar dolar ciro yaptığını hatırlatalım. Şimdi de Ruslar, Kara Cuma için düğmeye bastı.

Bakanlık öneriyi destekliyor
 
Her ne kadar Türkiye’de Hayırlı Cuma kampanyaları başlatanlar olsa da Rusların hedefi cumartesi gününe özel. Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, parlamentonun alt kanadı Duma tarafından önerilen ‘Belaya Subbota’ yani ‘Beyaz Cumartesi’ için bir indirim günü düşüncesini gündemine almış durumda.

Liberal Demokrat Parti Vekili Vasily Vlasov'un fikir babası olduğu düşünce ülkenin de gündeminde aslında. Rus milletvekili bu konuyu şöyle özetliyor: "Rusların parası yurtdışına gidiyor. Özellikle elektronik ürünler satın alıyorlar. Bu durum Rusya ekonomisi için kötü bir şey. Yerli üreticiye destek vermek amacıyla 'Beyaz Cumartesi' adı altında, tüm yerli ürünlerin indirimli satılacağı bir gün tayin etmek istiyoruz…”

Meşhur Beyaz Geceler’e ev sahipliği yapan Rusya’nın Beyaz Cumartesi fikri hayata geçer mi? Bilmiyorum…

En fazla harcama yapan turist

Ancak atılan adımın Rusya’da bakanlık tarafından gündeme alınması oldukça ciddi bir adım… Kısa bir not…

Yazının başında Rusların harcama merakından bahsetmiştim. Bununla ilgili en güncel çalışma Global Blue’den. Temmuz ayında Türkiye'de turistlerin yaptığı harcamalara yönelik yapılan Global Blue araştırmasına göre Ruslar, temmuzda 3.2 milyon liralık alışveriş yaptı. Rusları 2 bin 547 lirayla Çinliler takip etti. Almanya, İngiltere gibi Avrupa ülkelerini; Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt gibi Körfez Bölgesi’ni geride bırakarak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar