TCMB’nin faiz kararı piyasaların seyri açısından kritik

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Kabinenin açıklanması sonrasında yabancı yatırıcımcılar pozisyonlarını azaltırken, TL ve TL varlıklar sert değer kaybına uğradı. Buna paralel BIST 100 Endeksi kısa vadeli yükselen trendini aşağı yönde kırdı ve 90 binin altına yönelim ile %10 oranında düşüş gösterdi. Böylece yabancı takası oranı %61.50 seviyesinin altına yönelimle son 4.5 yılın en düşük seviyelerine geriledi.

Önümüzdeki dönemde dışarıda gelişmekte olan ülke piyasalarındaki risk alma iştahı, içeride ise yeni hükümetin ekonomi politikaları yurtiçi piyasaların seyrinde etkili olacak. Kısa vadede ise TCMB’nin önümüzdeki hafta vereceği faiz kararı öne çıkıyor. TL’deki değer kaybı, son 14 yılın en yüksek seviyelerinde bulunan enflasyon ve enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü seyrin fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturması nedeniyle TCMB’nin politika faiz oranında 100 baz puanlık artırım gerçekleştirmesini bekliyoruz. TCMB’nin enflasyonla mücadele için ve TL’deki değer kaybetme eğilimine karşı parasal sıkılaştırmasının boyutunu artırması yatırımcıların algısı açısından önem taşıyor. Olası bu yönde karar yurtiçi varlıklarda toparlanma sağlayabilir. TCMB’nin faizleri sabit bırakması ise olumsuz algıya neden olacağından hem yabancı hem de yerli yatırımcılar nezdinde satış baskısı yaratabilir. Kısa vadede BIST 100 Endeksi’nin 91 bin destek seviyesinin üzerinde kalması önemli. Bu seviyenin üzerinde endekste kısa vadeli görünüm olumlu kalmaya devam edecek. 92 bin 750’nin üzerinde 95 bin 600 hedef direnç seviyesi olarak takip edilebilir. TL tarafında ise Dolar/TL kurunda 4.80 seviyesinin altı aşağı yönlü hareketler için izlenebilir.

Kısa vadede endekste 91 bin seviyesinin üzeri öne çıkarken, uzun vadede endekste görünüm zayıf kalabilir. Özellikle de büyümenin yavaşlama göstermesi, faizlerin yüksek seyrinin değerlemeler açısından baskı oluşturması, kurlardaki yükseliş ile şirketlerin döviz borçlarının değerinin artması ve bankalar nezdinde olası sorunlu kredilerin yükselmesi gibi nedenler endekste orta-uzun vadede aşağı yönlü baskıya neden olabilir. Endekste orta-uzun vade için 101 bin seviyesinin yukarı yönde aşılması önemli. Bu seviyenin altında görünüm zayıf kalmaya devam edebilir ve yükselişler tepki niteliğinde kalabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019