TEDAR’la iki yıl

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com

Bundan iki yıl önce tedarik zinciri yönetimlerine katkı sağlamak ve firmaların satın alma prensipleri dahil, tedarik zincirinde yer alan tüm fonksiyonlarını iyileştirmek ve başarılı örnekleri tüm firmalara aktarabilmek adına bir dernek kuruldu. İsmi TEDAR, yani Tedarik Zinciri Yönetimi Derneği. Kurucu üyelerin her biri, diğerinden değerli. Siemens AŞ, Koç Zer, Borusan Holding AŞ, Finansbank AŞ, Pmms, Bosch ve Siemens Ev Aletleri, Bosch Türkiye. 

Önceki gün TEDAR’ın 2. Olağan Genel Kurul toplantısında idik; böylesine nezih bir genel kurul epeydir izleyemediğim için de öncesinde çok mutlu olduğumu belirtmek istedim. Ve sizleri de bu bahaneyle tedarik zinciri yönetimi hakkında da ve işimize yansıması hususunda bir parça bilgilendirmek istedim. Zira, dünya üzerinde ekonominin pek de parlak olmadığı, siyasi karmaşanın da hayli fazla olduğu bir dönemde, tüm işletmelerin; süreçlerine dönerek daha iyi nasıl yaparım hususuna fazlası ile eğilmeleri gerekliliği her geçen gün daha fazla kendisini göstermekte. En yalın hali ile tedarik zinciri yönetimi’nin ne olduğuna baktığımızda; hammaddenin elde edilmesinden, üretilen ürünün son kullanıcıya ulaştırılmasına kadar olan süreç içerisinde üretim ve tedarik proseslerinin her bir elemanının birleştirilmesi olarak tanımlamak mümkün. Günümüzde bilgi ve hizmet akışının, başlangıç noktasından son tüketim noktasına ulaşıncaya kadar ki hareketliliğin etkin ve verimli bir şekilde planlanması, depolanması ve taşınması hizmetleri işletmeler için çok büyük önem taşımakta. Bahse konu işlem uluslararası boyutta ise, bu süreçte elbette gümrükleme hizmetleri de yer almakta. Aslında bir yandan işletmeler kendi tedarik zinciri yönetim sistemlerini geliştirirken, diğer yandan da her firma bir tedarik zincirinin parçası olduğunu unutmamalı. Günümüzde rekabet de tümü ile bu zincirler arasında dönmektedir. Daha fazla verimlilik, esneklik, daha düşük envanter ve stok, daha kısa tedarik süreleri, daha fazla müşteri sadakati, satış tahminlerinin doğruluğu, lojistik maliyetlerinin azaltılması, talep tahmin başarısı, genel verimlilik ve elbette sonunda da daha yüksek kârlara ulaşabilmek. Bunların hepsi, tedarik zinciri yönetimin başarısı.

TEDAR, gerek büyük işletmeleri kucaklarken, aslında KOBİ’lerin bilinçlendirilerek daha verimli iş yapabilmeleri konusunda daha fazla emek harcayan bir sivil toplum örgütü olmayı hedefliyor. Bu iki yıl içerisinde düzenlediği pek çok etkinlik de bunu zaten ortaya koymakta. Başından beri organizasyonu başarı ile götüren TEDAR Yönetim Kurulu Başkanı ve Siemens AŞ’nin Tedarik Zinciri Yönetimi Direktörü Sayın Tuğrul Günal’ın, genel kurul hakkındaki bilgilendirmesi ile bu günkü yazımı noktalamak isterim.

 “Ülkemizin önde gelen kurumsal firmalarının desteği ile ülkemizdeki tadarik zinciri yönetimi fonksiyonun gelişimine, böylelikle rekabetçiliğin artmasına destek vermek amacıyla Aralık 2013 tarihinde kurulmuş olan TEDAR bugün itibarıyla 84 üyeye sahip. Bu misyona hizmet etmek amacıyla son iki yılda alanında çok çeşitli konferanslarda aktif olarak yer almış ve Şubat 2016 tarihinde Siemens, Finansbank ve Bosch şirketlerinin yönetim kurulu başkanlarının yer aldığı bir konferans organize edilmiştir. 30 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirilmiş olan 2. Olağan Genel Kurul’unda katılımcılara iki yılda gerçekleştirilen faaliyetleri detaylı bir şekilde aktarılarak, ayrıca TEDAR ın Yönetim ve Denetim Kurulları ibra edilmiş olup, yeni yönetim ve denetim kurulu seçilmiştir."

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kadın deyince 08 Mart 2024