THY’nin kargosu var

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com

Dün akşam, Türk Hava Yolları Kargo'nun düzenlediği geleneksel iftar yemeğinde idik. Doğrusu kafamda pek de buna dair bir konu düşünmüş olmamama rağmen, orada yapılan konuşmalardan duyduğum gurur ile mutlaka THY Kargo'ya dair bir yazı yazmalıyım dedim kendi kendime. Ve sonrasında THY'nin Kargo'dan sorumlu çiçeği burnunda Genel Müdür Yardımcısı ve sevgili arkadaşım Turhan Özen'e de düşüncemi ilettim, olumlu desteğini aldım. İftar yemeği adeta THY'nin kanatları altında gerçekleşti. Organizasyon Florya'da bir otelde olunca, tepemizden; öğrendiğim kadarı ile her 1 dakika 45 saniye ara ile uçaklar vızır vızır geçtiler. Aslında bu durum konuya güzel de bir anlam kattı, sanki her biri bize yönelik show yapıyor gibiydiler.

THY'den ve onun gücünden çok söz etmeye gerek yok, bu konuda hepimiz aşağı yukarı fikir sahibiyiz, ve ben de zaman zaman zaten bu konuyu ele alıyorum. Ancak bu kez aslında hem THY hem de ülkemiz için önemli bir güç olan THY Kargo'ya değinmek, kendi açıkladıkları veriler üzerinden kısa bir bilgilendirmede bulunmak isterim.

Öncelikle basın bülteninde yer alan birkaç cümleyi doğrudan paylaşmak isterim. "Nisan-mayıs aylarında taşınan kargoda yüzde 34.1 geçen senenin aynı dönemine göre büyüme var. Dünyada pazar ve sıralamaları ya Freight Ton Km (FTK) ya da satış tonajı (POS CW) ölçülüyor. Rakipler hakkında daha fazla detay verdiği için biz daha çok POS CW bakmaktayız. (taşınan tonaj satılan tonajdan - hub aktarmalarından dolayı- daha fazla oluyor. Sıralamalarda değişiyor) Global rakamlarımızda satılan tonajda ilk beş ay kümüle büyümemiz yüzde 22.7. Sadece mayıs ayı büyümesi yüzde 32.5. TR pazarında Turkish Cargo'nun büyümesi yüzde 25.5. Dolayısıyla TR dışında, dünyada daha hızlı büyüyoruz.

WorldACD (WACD)'nin son raporuna göre nisan sonu itibariyle global hava kargo pazar büyümesi yüzde 9. Biz pazardan çok daha hızlı büyüyerek 2016 yılı sonunda yüzde 2.6 pazar payı ile 12. iken nisanda yüzde 3.2 pazar payı ile dünyanın en büyük 10 hava kargo şirketi arasına girdik. Hedefimiz; yeni havalimanı kargo terminali ile kapasitemizi iki katına çıkararak, ve pazardan daha hızlı büyüme tempomuzu koruyarak Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında dünyanın en büyük beş hava kargo şirketi arasına girmek."

Dünyada kargo şirketlerinde ilk on firma şöyle oluşuyor: Emirates, Cathay Pacific-Dragonair, Air France - KLM – Martinair, Qatar Airways, Cargolux, Lufthansa, China Airlines, ANA, AirBridgeCargo, Turkish Airlines. THY Kargo'nun 10. sırada yer alıyor olması bizler için de ülkemiz için de gerçekten gurur verici. Hele ki, büyümenin sadece Türkiye ticareti ile olmayıp, uluslararası pazardan da pay alarak oluyor olması daha fazla mutlu ediyor. Ülkemizin dış ticarette gelişebilmesinde, taşımacılığın, gümrük müşavirliğinin, antrepoculun, sigorta hizmetlerinin payı son derece büyük ve önemli. Bu tarz uluslararası düzeyde başarılara fazlası ile ihtiyacımız var. Dünkü konuşmalar ve yakınlaşmalar, THY Kargo'nun yeni dönemde yeni yöneticisi ile, müşterileriyle daha fazla işbirliğinde bulunma ve güç birliği yapma konusunda da olumlu adımların sinyalini verdi. Tebrikler THY Kargo, tebrikler THY ailesi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ekonomik manzara 2024 19 Nisan 2024
Kadın deyince 08 Mart 2024