Tüm kıymetliler zararda

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın, yüzde 3.17 değer kaybederek kasım ayından bu yana en kötü düşüşünü yaşamış oldu. ABD'nin iyi gelen ekonomik verileri ve yavaş ilerleyen ekonomik büyümeye rağmen FED'in faiz artırmaya devam edecek olması, ham petrol fiyatlarındaki düşüşle gerileyen emtia piyasasının da altına destek çıkmaması, sarı madeni 1225 dolar/ons'a kadar sürükledi. Altın haftayı yüzde 3.17 kayıpla kapatırken, gümüş yüzde 5.17, platin yüzde 3.72 ve paladyum yüzde 1.85 oranında kayıp yaşadılar. 

Altın, haftaya 1268 dolar/ons seviyesinden başlayarak ilk günden itibaren ayı piyasasının etkisine girdi. ABD’den açıklanan kritik verilerden kişisel gelir artışı beklentileri karşılayamazken, ISM imalat endeksi 56.5 beklentiye karşılık daha derin bir düşüşle 54.8’e geri çekildi. Yeni siparişlerde de düşüş gözlenirken tüm bu negatif verilere karşılık üretimde ve yeni ihracat siparişlerinde yükseliş kaydedilmesinden dolayı altın negatif fiyatlama yapıldı. Altın 1255 dolar/ons seviyesine çekildi ve çarşamba ABD seansına kadar bu seviyede direndi. Ülkenin ISM hizmet endeksi ve yeni siparişleri, ihracat siparişleri gibi önemli verileri bir bir güçlü şekilde açıklanarak altını banttan düşürmeye devam ederken, Fed Açık Piyasa Komitesi toplantı sonuçları ise altın için bir sonraki negatif gelişme oldu. Toplantıdan çıkan sonuç, ABD ekonomisinin büyümeye devam ettiği ancak büyümenin yavaşladığı yönünde oldu. Yine de bu durumun Fed’in faiz oranlarını kademeli olarak arttırma planını değiştirecek kadar kritik bir durum olmadığı da ifade edildi. Yavaşlama geçici olarak görülürken, yatırımlardaki toparlanma da dikkat çekti. Böylece altın 1235 dolar/ons'a geri kadar çekildi.

Altın hafta sonuna yaklaşırken, değer kaybetmeye devam etti. Ham petrol fiyatlarının 9 ayın en kötü seviyesi olan 45.60 dolar/varile düşmesi, altın dahil emtia piyasasındaki enstrümanları kötü etkilerken, altın satış baskısıyla 6 haftanın en kötü işlem fiyatı olan 1225.80 dolar/ons’a kadar düştü. Cuma günü açıklanan ABD'nin Tarım Dışı istihdam raporu, beklentileri özel sektör de dahil olmak üzere aşarken, işsizlik oranı da yüzde 4.5'ten yüzde 4.4'e gerilemiş. Altın cuma sabah seansında 1235 dolar/ons'a tekrar hamle yapmıştı ancak bu verilerle birlikte 10 dolar verdi ve seans sonunda 1228 dolar/ons'ta dengelenerek haftayı 40 dolar geriden yani yüzde 3.17 kayıpla kapattı. Diğer kıymetlilerin de ciddi oranda değer kaybetmesi yatırımcıları üzdü.

Hafta başı itibariyle düşük seviyelerden alımlar gelebilir ve 1240 dolar/ons seviyesinin kırılmasıyla altının yolunun yeniden açılması mümkün olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018