Venezuela'da neler oluyor?

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Petrol zengini bir Güney Amerika ülkesi olan Venezuela, son yıllarının en zor günlerini yaşıyor. Petrol ihraç eden ülkeler örgütü OPEC'in Müslüman olmayan tek üyesi olan bu ülke petrolde fiyatların düşmesiyle, önce ekonomik sıkıntıya ve ardından da sosyal çalkantıların içine düşmüştü.

İhracatının tamamını ve öte yandan da kamu harcamalarının yarısının petrolden sağlandığı Venezuela'nın en büyük müşterisini de Amerika Birleşik Devletleri oluşturuyor.

30 milyon nüfusu ile 881 bin kilometrekarelik bir alanı kapsayan bu ülke, aynı zamanda Güney Amerika'nın, kentlileşme oranının en yüksek ülkesi olma özelliğini de taşıyor.

Gelirin düşmesi sonucu, ortaya çıkan ekonomik daralma, her yıl artarak sürüyor Venezuela'da. Bu daralış zaten var olan sosyal huzursuzluğu daha da artırmış, özellikle temel ihtiyaç maddeleri sıkıntısı ise son dönemde dayanılmaz bir düzeye çıkarmış bulunuyor.

Temel gıda maddelerini elde etmek için, başta kadınlar olmak üzere, halk, komşu ülkelere, her türlü tehlikeyi göze alarak gitmekte olduğu, bu alanda da Kolombiya'nın başı çektiği artık bilinen gerçekler arasında.

Ülkede, ekonomide daralma 2015 yılında yüzde 10 civarında gerçekleşirken, enflasyon yüzde 275 olarak belirlendi. Bu olumsuz gelişme, 2016 yılında yüzde 8 oranında daralma, buna karşılık yüzde 720 enflasyon beklentisi, özellikle yabancı yatırımcıları korkutuyor.

Yaşanan, ekonomik sıkıntılar nedeniyle, başta Amerikan şirketleri olmak üzere, birçok yabancı şirket yatırımını durdurmak ve ülke dışına çıkma kararı almaları da, ülkeye vurulan bir başka darbeyi oluşturuyor.

Görevde bulunduğu başkanlık görevinde, 14 yıl boyunca, sosyal adaletsizliği ve yoksulluğu gidermeyi, kendine birinci görev olarak addeden, Hugo Chavez'in 2013 yılında ölümü ile bu projelerinde göz ardı edilmesi, Venezuela'da ki yoksulların umudunun da sönmesine yol açmıştı. İşte, bu aslında zengin, ama halkı yoksul ülke, 2016 yılının son aylarında, 2017 yılına da pek umutlu bakamıyor.

2017 yılında beklentiler, petrol fiyatlarının artışı, yabancı yatırımcıların ülkeye gelişi ve sosyal adaletin gerçekleşmesi.

Bakalım bu beklentilerin, ne kadarı yaşama geçecek...

Bunu Venezuela halkı kadar, komşuları ve dünyanın diğer ülkeleri de merakla bekliyor...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar