Karadeniz’in kıyıcığında bir hafta sonu…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konuları… Ayrıntılar mı? İnternette www.dunya.com adresinde “anasayfa”daki “ehlikeyf” sekmesinde.

Samsun: Kadim bir kültür ve medeniyet şehri

Tüyap Karadeniz Kitap Fuarı için bulunduğum Samsun’da tanık olduğum bölge insanının 7’den 70’e ailecek kitap sevgisi beni çok mutlu etti. Tabii ki bu kadim kültür ve medeniyet şehrini de dolaştım… Samsun notlarım arasında hazırlık aşamasındaki Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Bilim ve Teknoloji Merkezi Projesi, biten hayvanat bahçesi, Amisos Tepesi Tümülüs Mezarı ve ziyaretçi seyir terası, Tekel eski sigara fabrikasının bulunduğu bölgenin düzenlenmesi, Sanat Merkezi, Kent Müzesi bulunuyor…

Samsun’un şehir merkezi, ilçeleri ve köylerini gezdiğinizde her köşe başında, her adımda tarihi ve mimari değeri olan bir cami, bir köprü, bir saat kulesi, tarihi hanlar, antik zamanlardan günümüze uzanan eserler görmek mümkün… Tarihi M. Ö 7. yüzyıla kadar giden şehrin 500’e yakın tarihi tescilli kültür varlığı bulunuyor.

Bol malzemeli Terme pidesi…

Samsun’da bulunduğum akşamlardan birini Terme pidesi ziyafetine ayırdım. Pide, sulu hamurdan yoğrularak yapılıyor. Kara fırında meşe odunu ateşinde pişirilirken içine bol malzeme katılıyor. Hele karışık isterseniz sebzesiyle, etiyle, peyniriyle, tereyağıyla son derece besleyici…

Japon kültürü ile tanışmak için…

İsminizi Japonca yazmak, kimono giymek ya da geleneksel çay seremonisi izlemek istiyorsanız Japonya İstanbul Başkonsolosluğu himayesindeki Japon Kültür Festivali 3 Mart tarihine kadar Kadıköy Belediyesi ev sahipliğinde Caddebostan Kültür Merkezi’nde…

Festival sadece Japon kültürünü Türkiye’de tanıtmayı amaçlamıyor, aynı zamanda iki kültür arasında karşılıklı etkileşimi de hedefliyor. Japon ve Türk sanatçıları bir araya getiren “Nittoten 6” resim sergilerinin bu yılki özel konuğu Japonya’nın ünlü çocuk kitabı yazar ve çizerlerinden Kobayashi Yutaka…

Organik kuru meyvede dünya lideriyiz

Türk şirketlerin, Biofach Organik Ürünler Fuarı’nda gördükleri ilgiden memnun oldukları bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu şunları söyledi:

“Türkiye organik meyve konusunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında. Organik ürün yelpazemizi geliştirmek ve ihracatı arttırmak için çaba gösteriyoruz. Dünya organik gıda ihracatı 70 milyar dolarları geçmiş durumda. Kuru meyve işinde dünyada lider konumundayız. Üzüm, kayısı, incir ve fındık üretiminde dünyada bir numarayız.”

Doğada açık ateşte pişirme deneyimi!

“Dünyadan Çıkış Yolları” teması altında 18 – 21 Mayıs 2017 tarihleri arasında Volkswagen ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek Cappadox’un gastronomi programının başında bu sene şef Mustafa Otar var. Cappadox Piknik, Gurme Tadımlar gibi daha önceki yıllarda gerçekleştirilen deneyimlere bu yıl bir yenisi eklendi: Doğada Açık Ateşte Pişirme…

Otar’ın modern pişirme yöntemlerini bir kenara bırakıp katılımcıları yakılan büyük bir ateşin etrafında ağırlayacağı Doğada Açık Ateşte Pişirme ile Cappadox gastronomi deneyimi doğanın içine taşınacak. Tüm pişirme unsurlarının kül, toprak, çamur, odun, taş gibi organik malzemelerden oluşturulacağı ve tandır ocağı, odun fırını, çırpı ocaklarının kullanılacağı etkinlik, katılımcıları lezzetin kökenine doğru bir yolculuğa çıkaracak.

Bitkisel kaynaklı 4 tat…

Bitkisel kaynaklı gıda üretiminde gün geçmiyor yeni ürünler konuşuluyor: Kale bitkisinden yapılan cips, yerli kuruyemiş, keten tohumu hindiba kökü ve arpa patlağı ile üretilen tahıl bar, genellikle Etiyopya’da yetiştirilen beyaz, kırmızı veya kahverengi renklerde olabilen teff tohumları, cranberry, kavrulmuş beyazlatılmış badem, kavrulmuş yer fıstığı, çiğ kabak çekirdeği içi ve kurutulmuş duttan oluşan karışım bunlar arasında…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar