Adıyaman denildiğinde akla sadece Nemrut mu gelir?

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Adıyaman denildiğinde ilk akla gelen kuşkusuz Nemrut Dağı’dır. Sonrasında neler gelir diye düşündüğünüzde doğrusunu söylemek gerekirse çoğu kişi ikinci bir şey söylemekte zorlanabilir. Oysa anlatacak çok şey var Adıyaman’da. 1954 yılına kadar Malatya’ya bağlı olan Adıyaman’ın nüfusu 600 bine yakın. Göç veren iller arasında olan Adıyaman, tersine göçü sağlamak için ciddi bir uğraş içinde. 

Adıyaman’a dair pek de bilinmeyen bir bilgi vereyim hemen. Ülkemiz genelinde çıkarılan ham petrolün yüzde 22’lik bölümü Adıyaman’dan elde ediliyor. 2014 Eylül sonu itibariyle 2 milyon 270 bin 838 varil petrol ülkemiz ekonomisine kazandırılmış. Yine bilinmeyen bir bilgi daha: Adıyaman ülkemiz mermer rezervlerinin yüzde 15’ine ev sahipliği yapıyor. Ancak çıkarılan mermerler ham olarak satıldığından istenilen katma değer sağlanamıyor. Bunun için Kahta ilçesinde Mermer OSB kurulması çalışmaları başlatılmış. Bu proje tamamlanınca, yaratılan katma değerle ihracat yapılabilecek ve kentin önemli sorunları arasında yer alan istihdam sorununa da bir nebze merhem olunacak. Diğer taraftan Adıyaman, 6. Bölge teşviklerinden faydalanan bir il. Şuan Adıyaman OSB’de 80 civarında firma faaliyette. Teşvik sonrası kısmi bir hareketlilik yaşansa da istenilen yatırımların gelmemesi Adıyaman halkını hayal kırıklığına uğratmış. Ancak umutlar kaybedilmiş değil, yatırımcı çekebilmek için kent yetkilileri ciddi şekilde çalışıyor. 

Kentin geleceği adına ciddi öneme sahip Adıyaman Üniversitesi’nin yüzlerce akademisyeni ve 19 bin öğrencisi var. 8 yıldır faaliyetlerini sürdüren üniversitede güzel projeler yürütülüyor. Kent ekonomisi ve sosyal hayatına üniversitenin önemli bir katkı sağladığı herkesçe söyleniyor. 2023’te üniversitenin öğrenci sayısının 40 bini bulması hedefleniyor. 

Adıyaman’ın UNESCO’nun 1987 yılında “dünya mirası alanı” ilan ettiği Nemrut Dağı dışında başka anlatacak hikâyelerinin de olması gerekiyor.. 

2023 hedefleri arasında Türkiye’de ekonomisi güçlü ilk 20 kent arasına girmek ve bölgesinde sanayi ve ticaret merkezi haline gelmek olan Adıyaman bu konuda ciddi bir potansiyele sahip. Ancak kentin yapması gereken daha çok şey olduğu da ortada.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024