Afrikalı çiftçinin imdadına Türkiye yetişiyor

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Çiftçi başına düşen tarım arazisinin en düşük olduğu Afrika ülkelerinde, çiftçilerin en büyük sorunu yeterli maddi güce sahip olamamak. Durumları bu olunca da bu kıtanın çiftçileri zirai mücadelede oldukça zayıf ve çaresiz kalıyorlar.

Amerikalı ve Avrupalı çiftçilerin büyük boyutlarda satın aldıkları tarımda mücadele veya destek ilaçları, kara kıtanın çiftçilerinin alım gücünü kat kat aşıyor.

İşte yaşanan bu ağır sorun, ülkemizde 1954 yılında Gebze'de kurulu Bayer tarafından aşılmış. Bayer Afrika ülkelerinde, çok küçük alanlarda ekmeğini kazanmayan çalışan çiftçiler için tek kullanımlık dozda tarım destek veya mücadele ilaçları üreterek, bu ülkelerin zaten var olan gıda ve beslenme sorununun daha da ağırlaşmasının önüne geçiyor.

Bayer Türk CEO'su Hurbert Braun, kuruluşun sadece Afrika'ya değil, Latin Amerika ve Rusya dahil Kuzey ülkelerini de içine alan 40 ülkeye ihracat yaptıklarını, böylece Türkiye çok önemli miktarda döviz kazandırdıklarını vurguladı. Gebze'nin tarım ürünleri üretimine 1966 yılında başladığına dikkat çeken Braun, 1980’lerin sonundan bu yana, Gebze fabrikasının, bitki koruma ve çevre sağlığı ürünleri alanında bölgesel üretim merkezi haline geldiğini vurguladı.

Ülkemizdeki tarım ürünleri üreten tek çok uluslu firma özelliği taşıyan Bayer, ürettiği 500'e yakın ürünü, Türk pazarı yanında, dünya pazarlarında da pazarlama başarısını yakalamış bulunuyor.

Bayer Türk CEO'su Hubert Braun, 2013 yılından günümüze kadar Gebze'deki üretimin nerdeyse iki katına çıktığını belirterek, bu yatırımların karşılığının alındığını vurguladı.

Bayer'in Gebze'de bulunan fabrikası 2015 yılında toplam ağırlığı 5 bin tonu aşkın, 13 milyon birimlik üretimle, üretim tarihindeki bir rekora da imza atmış bulunuyor. Bu başarıyla, kuruluş, 2013 yılındaki üretimini de yüzde 85 oranında artırmış bulunuyor.

Hubert Braun, Antalya'da bulunan tesisleriyle de Türk tarımının önemli girdilerinden olan seçkin fide yetiştirilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Kuruluşun fide müşterileri arasında, Rusya önemli bir yer tutuyor...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar