Çalık, Özbekistan’da 1.6 milyar liraya Türk İş Merkezi’ni kuracak

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet üyeleri ve iş adamlarından oluşan Türkiye heyeti, Özbekistan’daki resmi temasları çerçevesinde 25 önemli anlaşma imzaladı. Tarımdan eğitime farklı alanlardaki bu anlaşmalar arasında en dikkat çeken ise Özbekistan’da kurulacak Türk İş Merkezi’nin inşası oldu. Ülkenin başkenti Taşkent’te yapılması planlanan proje hakkında detaylı bir açıklamada bulunulmadı.

Atılan 25 imza arasında en değerlisi belki de bu projeydi. Çünkü proje 400 milyon dolar yani yaklaşık 1.6 milyar lira bütçeli.

Bu bilgileri Özbek basınından öğrendim.

Taşkent’in inovasyon, turizm ve yatırımları geliştirmeden sorumlu belediye başkan yardımcısı Alisher Tilyaev’in verdiği bilgilere göre, proje bir iş merkezinden oldukça farklı bir çalışmayı barındıracak.

Otel ve eğlence merkezleri de olacak

İçinde alışveriş merkezi, eğlence alanları, oteller ve banka ofislerinin de yer alacağı merkez 2.5 hektarlık bir alan üzerine kurulacak. Tasarım ve projelendirmenin bu yıl tamamlanacağını aktaran Tilyaev’in verdiği bilgilere göre anlaşmayı Taşkent Belediye Başkanı Jakhongir Ortyqhkhojaev imzaladı. Anlaşmanın diğer tarafında ise Çalık Enerji Genel Müdürü Rıdvan Aktürk var.

3 önemli santral yatırımına imza attı

Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Ahmet Çalık’ın yaptığı Çalık Holding, hâlihazırda Özbekistan’da önemli enerji projeleri üstlenmiş durumda.

2009’da 336 milyon euroluk bedelle kazandığı 478 MW’lik Novoi-1 Kombine Çevrim Santrali Projesi’ni tamamlayan Çalık, 2016’da da 2 önemli anlaşma imzaladı. Toplam 1.350 MW'lik Navoi-2 Elektrik ve Isı Santrali ile Turakurgan Elektrik Santrali, 2020’ye kadar tamamlanacak.
Bilindiği üzere Özbekistan’la Türkiye arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 1.5 milyar dolardı. Konulan 5 milyar dolarlık hedefe Çalık’ın yapacağı Türk İş Merkezi’nin önemli bir katkısı olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar