Cengiz, Sırbistan'dan sonra Afrika'ya yöneldi

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

İstanbul'a yapılan 3'üncü Havalimanı projesinin ortaklarından Cengiz Holding, son dönemde rotasını yurtdışına çevirdi. Bosna Hersek'in yanı sıra Slovenya, Sırbistan, Özbekistan gibi Doğu Bloku ülkelerinde peşpeşe ihaleye giriyor, teklifler veriyor. Avrupa ve Asya'nın orta kesiminde işlerini büyüten Cengiz Holding, şimdi de Afrika'da yeni çalışma sahası peşinde. Cengiz Holding'in, Afrika'nın en büyük bakır madenlerinden birine sahip olan Zambiya Hükümeti
ile görüşme yaptığı iddia ediliyor. Zambiya yerel medyasına göre işadamı Mehmet Cengiz'e ait Cengiz Holding, kara kıtanın ikinci büyük rezervine sahip Zambiya'daki Konkola adlı maden için beklemede.

Zira madenin ortaklarından Hintli Vedanta şirketi ile davalık olan yerel hükümet, sonucun tamamlanmasını bekliyor. Konkola'nın yüzde 80'i Hindistan merkezli Vedanta şirketine, geri kalan yüzde 20'lik pay ise Zambia Consolidated Copper Mines Investment Holdings (ZCCM-IH) adlı kamu şirketine ait. Zambiya Hükümeti, Cengiz Holding'in yanı sıra Asya'dan bir dev ile daha masada. Görüştüğü şirket ise Çin'in en önemli madencilik şirketlerinden China Non-Ferrous Metals Co. Sırbistan'a giderek resmi görüşme yapmıştı.

Maden rezervleri bulmak, mevcut madenleri geliştirmek amacıyla yılda 100 bin metreden fazla sondaj çalışması yapan Cengiz Holding, bakır, alüminyum, antimuan ve fosfat kayası alanlarında yatırımlarıyla biliniyor. İlk olarak 2004 yılında özelleştirme kapsamına alınan Eti Bakır Küre Tesisleri ve Eti Bakır Samsun Tesisleri ile bu alana adım atan, ardından 2005'te özelleştirme kapsamında Eti Alüminyum'u alan Cengiz, 2006’da da Murgul Bakır Tesisleri’ni bünyesine kattı. 2007 yılında Halıköy Antimuan Tesisleri’ni, 2013'te de Eti Bakır MazıdağıTesisleri’ni alan Cengiz, Eti Alüminyum ile Türkiye’nin yıllık ihtiyacının yüzde 10’u olan 82 bin tonluk bir üretim gerçekleştiriyor.

Cengiz Holding, son olarak geçtiğimiz aylarda Sırbistan’ın en büyük madencilik şirketi RTB Bor’un ihalesiyle ilgilenmeye başlamıştı. Cengiz Holding’in patronu Mehmet Cengiz, RTB Bor şirketi için Belgrad'a giderek resmi görüşmelerde bulunmuştu. 1904'te Dorde Vajfert adlı Sırp işadamı tarafından kurulan RTB Bor’un yıllık üretimi 43 bin ton bakır, 5 bin ton gümüş, 700 kilogram altın.


Malezya, Dorak ile Türkiye'ye uçuyor

Geçtiğimiz hafta Güneydoğu Asya'nın ticaret merkezlerinden Malezya'nın Başbakanı Mahathir Muhammed ve beraberindekiler Türkiye'ye önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. İki ülke arasında ticaretin geliştirlmesi için yapılan bu ziyaretin ardından önemli anlaşmalar imzalandı. Bu anlaşmalardan biri de havayolu taşımacılığında oldu.

Malezya Havayolları, Türkiye’nin önde gelen turizm oyuncularından Dorak Holding ile Kuala Lumpur ve İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı arasında charter uçuşları gerçekleştirmek üzere anlaşma imzaladı. Ekim–Kasım 2019
arası geçerli olacak şekilde imzalanan anlaşma doğrultusunda havayolu firması Airbus 330 uçağı ile haftada üç sefer yapacak. Malezya Havayolları’nın A330 uçağında 19 business ve 268 ekonomi sınıfı ile toplam 287 koltuk bulunuyor.

Malezya ortaklı Sabiha Gökçen'e Malezya'dan ilk uçuş Anlaşma öncesi gün İstanbul’da Dorak Holding CEO’su Ahmet Serdar Körükçü ve Malezya Havayolları’nın üst düzey yönetim ekibinden Hazman Hilmi Sallahuddin arasında imzalandı.Bu iş birliğiyle büyük heyecan ve mutluluk duyduklarını ifade eden Dorak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Serdar Körükçü, “Türkiye her zaman en cazip destinasyon olmuştur. Asya kıtasından yapacağımız bu ilk charter uçak anlaşmamız ile Asya‘da ilk havacılık adımlarımızı Malezya dan başlayarak atıyoruz. Her iki ülkenin kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan bu çalışmayı Malezya
Hava Yolları ile yapmaktan gurur duyuyoruz. Her zaman ilklere imza atan Dorak Holding olarak ben ve ekibim yeni projelerimiz ile Türkiye’yi dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.

Malezya Havayolları CEO’su Kaptan Izham İsmail ise, “Kuala Lumpur ile İstanbul arasında charter hizmeti vermek için Dorak Holding ile anlaşma yapmaktan son derece mutluyuz. Bu anlaşma ile Malezya Havayolları, Malaysia Airports Holdings Berhad’ın (MAHB) 2015 yılında havaalanını aldığından bu yana İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na inen Malezyalı ilk taşıyıcı olacak” dedi.

 Dorak Turizm Gayrimenkul ve Yatırımları Holding'in temelleri, 1971 yılında turizm alanında hizmet vermek için kurulan Dorak Tours ile atıldı. Türkiye’nin pek çok bölgesinde önemli turizm projelerine imza atarak büyüyen şirket, 2002 yılında şirketler grubuna, 2011 yılında da holdinge dönüştü. Bugün, holdingbünyesinde turizm alanında seyahat acenteleri, 19 ülkede 24 yurt dışısatış ofisleri, otel ve restoran yatırımları, taşımacılık alanında otobüs filosu, madencilik alanında beyaz mermer ve traverten ocakları, havacılık alanında balon firmaları ile seramik fabrikası bulunmaktadır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar