Dört başı mamur proje

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

 

 

Kayseri'de 'Ufuktaki Kent Kayseri' vizyonuyla eğitimden spora, sağlıktan ekonomiye kadar 10 ayrı başlıkta geliştirilen projelerin hayata geçirilmesi için başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm kesim canla başla çalışıyor.

Bu vizyonla ortaya konulan tesis ve yatırımlarla birçok alanda Kayseri'nin pastadaki payının artırılması planlanıyor.

Bu projelerin içerisinde en fazla öneme sahip proje tartışmasız Erciyes projesi. Öyle ki; Erciyes'i Türkiye'nin Davos'u yapma hedefi var.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin 275 milyon euroluk bu projesi Kayseri'de kamu eliyle yapılan en büyük proje. Şu ana kadar bu projeye 100 milyon dolar harcandı. 200 km'ye yakın pist uzunluğuyla Türkiye'deki tüm kayak merkezlerindeki pist uzunluğundan daha uzun pist alanına sahip olacak Erciyes Kış Sporları ve Kayak Merkezi, günlük 35 bin kişilik kayma kapasitesine sahip olacak.
Geçen kış toplamda 750 bin kişi kapılardan giriş yaparak yeni tesislerden yararlanmış, bu yıl bu rakamın daha da artması bekleniyor. 3 bin kişiye iş imkanı sağlayacak bu projeyle 100 milyonu doğrudan 100 milyonu da dolaylı olarak yıllık 200 milyon euro gelir elde edilmesi hedefleniyor. 

Yerli ve yabancı yatırımcıların projeye olan inancının tam olduğunu söyleyebiliriz. Bunu da Erciyes'te planlanan 21 adet otel yerinin tamamının satılmasından anlamak mümkün. Otelllerin inşaatına yakın zamanda başlanması, önümüzdeki seneye bir kısmının tamamlanarak hizmete açılması bekleniyor.

Erciyes projesiyle Kayseri'de yeni sektörlerin doğması da bekleniyor. Kayserili yatırımcıların bu fırsatı görerek yakın zamanda kayak kıyafetleri ve malzemeleri, mekanik hatlarda kullanılan malzemeler ve araç gereçlerin üretilmesi için harekete geçeceği düşünülüyor.

Projenin tamamlanmasıyla Kayseri uluslararası spor organizasyonlarına da aday olmaya başlayacak. 2017 yılı Avrupa Gençlik Kış Olimpiyatları için aday olunmasına karşın hükümet yetkilileri tarafından Saraybosna lehine çekinilmesi istenince geri duruldu ama çok kısa zamanda birçok uluslararası kayak şampiyonasının Erciyes'te yapılması  hedefleniyor.

Erciyes Projesi'nin tüm bu artılarının yanında ayrıca şöyle bir önemi daha var. Kayseri çoğu alandaki başarılarıyla takdir edilmesine rağmen sosyal bir şehir olmayışıyla hep eleştirilir. Bu projeyle beraber bu eksikliğin de giderilerek sosyal hayatın daha da canlanacağı düşünülüyor.

Kayseri'nin dört başı mamur projesi Erciyes Projesi sadece Kayseri'ye değil ülkemize de çok şey katacak ve örnek olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024