Enflasyondaki yukarı yönlü baskı TL için olumsuz

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

İçeride Nisan ayının manşet ve çekirdek enflasyon rakamları 2003 yılından beri en yüksek seviyelerinde açıklandı. TÜFE aylık bazda %1,5 olan piyasa beklentilerinin üzerinde %1,87 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon %10,23’ten %10,85 seviyesine yükseldi. Çekirdek yıllık enflasyon ise %11,44’ten %12,24‘e artış gösterdi. Büyük ölçüde baz etkisi kaynaklı iken, TL’deki değer kaybı, ücret/fiyatlama davranışlarındaki bozulma gibi nedenler enflasyonun yükselmesinde etkili oldu. Ancak enflasyon tarafında gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık fiyat artışının %10,4’ten %8,8 seviyesine gerilemesi olumlu olarak değerlendirilebilir.

Şubat ayının ortasından bu yana TL dolar karşısında zayıflama eğilimi gösteriyor; bu hafta kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin beklenmedik şekilde Türkiye’nin kredi notunu indirmesi TL’deki zayıflığın ileri taşınmasına neden olurken, USD/TL kuru yüksek gelen enflasyon ile birlikte 4,21’in üzeri ile rekor tazeledi. Her ne kadar en son alınan karar öncesinde, S&P’nin Türkiye için kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin altında olsa da, kuruluşun bundan sonraki süreçte benzer bir adım atabileceğine yönelik mesaj vermesi TL varlıklara olumsuz yansıdı. Sonuç olarak; son 2,5 ayda daha çok iç odaklı gelişmelerin etkisiyle TL dolar karşısında %12 oranında değer kaybına uğradı. Bu doğrultuda yıllık enflasyon bu yılın dördüncü çeyreğinde %10,5 seviyesine doğru düşmeden önce, TL’deki değer kaybetme eğilimi ve baz etkisi kaynaklı olmak üzere Temmuz ayında %12,5 seviyesine doğru yükseliş gösterebilir. Enflasyonun yükseliş trendinde olması ve enflasyon beklentilerinin bozulma gösterdiği ortamda TL’de kısa vadede zayıf seyrin devamını bekliyoruz.

TL ve TL varlıklardaki negatif seyir, kur geçişkenliğinin enflasyona olumsuz etkisi ve enflasyon tahminlerinin kötüye gitmesi, içeride seçimlerden sonra Temmuz ayı toplantısında TCMB’den faiz artırım yönünde adım beklentilerine neden olabilir. Yurtiçi varlıklara bakıldığında, USD/TL’de 4,11 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı gözüküyor. 4,215 direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması halinde dolar kurunda yükselişin devamını görebiliriz. BIST 100 Endeksi’nde yukarı tepki adına 105 bin direncinin aşılması gerekiyor. Bu seviyenin altında yükselişler tepki niteliğinde kalabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019