Gaziantep’te Irak tedirginliği var ancak

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Gaziantep’ten 175 ülkeye yaklaşık yılda 6.5 milyar dolarlık ihracat yapılırken bu yıl için 7 milyar dolarlık bir ihracat hedefi belirlenmiş. Bu hedefi tutturma konusunda da şimdiye kadar bir sıkıntı görünmüyordu. Ancak son dönemde yaşananlar ülkemiz kadar ihracatının yarıya yakınının Irak’a yapıldığı Gaziantep’te tedirginliğe yol açtı. 

IŞİD militanlarının Musul’u ele geçirmesiyle Gazianteplilerin gözü kulağı Irak’taki gelişmelere çevrildi. Güney Irak tarafındaki sorunlar nedeniyle o bölgeye ticaretin yapılamadığı ancak Kuzey Irak tarafına yansıyan ciddi bir durumun söz konusu olmadığı özellikle belirtilirken ancak sürecin uzamasıyla kaygıların artacağı ortada. Gaziantepli yetkililer şimdilik gayet sağduyulu açıklamalar yaparak kesinlikle ‘öldük, bittik’ edebiyatı yapmıyorlar. 

TİM Irak Masası Başkanı Surur Aydın, mal sevkiyatının şoförlerin can güvenliği nedeniyle yapamadıklarını söylerken Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen Türkiye’nin un ihracatının yarısını Irak’a gerçekleştirdiklerini ve bunun da önemli bölümünün Bağdat-Basra bölgesine olduğunu, gelişmeleri vahim olarak gördüğünü aktardı. Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Çakmak, medyada yer alan haber ve demeçlerin gerçeği tam olarak yansıtmadığı Türkiye’nin Irak’a gerçekleştirdiği ihracatın muhtemelen yüzde 20-30 kadar azalacağı sıkıntılı durumun geçici olacağını 3-5 ay içerisinde normal akışa dönüleceğine, alınacak tedbirlerle birlikte hayatın normalleşeceğine inandığını ifade ederken Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, çok fazla endişeye gerek olmadığını belirterek Irak’a yapılan ihracatın yüzde 60’ından fazlasını Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin var olduğu Kuzey Irak’a yani güvenli bölgeye gerçekleştirdiklerini hatırlattı. 

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, ülkemizi mutlaka olumsuz etkileyeceğini ancak panik havasına girilmemesi gerektiğini söylerken Gaziantep İhracatçılar Birliği Başkanı Abdulkadir Çıkmaz sorunlu bölgelerden aranıldıklarını mal gönderimlerini durdurmalarını istediklerini bu nedenle tedirgin bir şekilde beklediklerini bildirdi. Bulgurcular Derneği Başkanı İbrahim Sarı ise Irak’a yapılan ihracatın önemli kısmının Güneydoğu’dan yapıldığını şu anda sıkıntılı bir durumun olmadığını söyledi. 

Gaziantepliler krizleri yönetmede yeteneklilerdir ve bu sıkıntılı dönemi de en iyi şekilde fırsata çevirmeyi bileceklerdir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024