Hannover EuroTier'in ardından

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Fuarlar kenti (Messe Stadt) Hannover, çok önemli bir fuara daha ev sahipliği yaptı. Almanya'nın, dünyaca tanınmış fuarlarına kapılarını açan bu kentin, son dönemdeki en önemli fuarı tarım ve hayvancılık alanında en saygın fuarlardan biri olan EuroTier idi. (Avrupa hayvancılık).

Dünyanın 123 ülkesinden tam tamına 2 bin 650 firmanın katıldığı bu fuarı 40 bini yabancı olmak üzere yaklaşık 200 bin tarım ve hayvancılıkla ilgilenen uzmanlar ziyaret etti.

Toplam 2 bin 650 firma ve kuruluşun yer aldığı bu fuarda, toplam 70 Türk firması, özellikle tarım ve hayvancılık sektöründe geliştirdikleri en son ürünleri, uluslararası ilgili ve alıcılara gösterme, onlarla bire bir buluşma ve etkileşme olanağı yakaladılar.

Çin'in 180 firma ile boy gösterdiği Eurotier 2016'da, Kore, Japon, Tayland ve Lübnan gibi ülkelerin de varlığı dikkat çekti. Daha verimli balıkçılık, tavukçuluk ve büyük baş hayvan yetiştiriciler, mesleklerinin sırlarını paylaşarak, uluslararası işbirliğinin yolunu açtılar. Örneğin Fransızların neredeyse yavru ya da küçük bir fil büyüklüğündeki Sarışın'ı (Etlik inek), Eurotier 2016'da en çok ilgi çeken ve dikkatleri üzerinde toplayan hayvanı oldu.

Fransa'da sayıları 300 bini aşık ve çok verimli et üreten Sarışı'nı, Türkiye'de kendine yer arıyor. Fransa'da yetiştiği bölge ile ülkemizde Orta Anadolu benzeri şartlara sahip olduğunu belirten Sarışın'ın uzmanları Türk besicilerle işbirliği olanağı aradıklarını özellikle vurguladılar.

İçlerinde Tarım Türk gibi uzman televizyon kuruluşlarının da takip edip, en ince noktasına kadar değerlendirdikleri EuroTier, iki yılda bir yapılıyor. Fuar katılımcıları, bu yıl geçen yıllara göre oldukça fazla bir ilgi ve ziyaretçinin katıldığı fuarın adının Euro (Avrupa) olmasına, karşılık aslında bir dünya fuarı olduğunun altını özellikle çiziyorlar.

Tarımın ve de özellikle verimliliğin özel önem kazandığı günümüzde, Türkiye gibi et ve süt sorunu olan ülkeler açısından, EuroTier gibi fuarların ufuk açıcı, özelliğini göz ardı etmemek gerekiyor. Buradan elde edilecek bilgi aktarımı ile söz konusu sorunlarımızı çözme olanağını yakalamak mümkün olabilecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar