İnanılmaz misafirperverlik: Buddy Cunanan

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Dilimizde bir söz vardır, 'Erzurum nere, İstanbul nere!' diye kullanılır, ama bunu ülkemizin her kentine uygulayabilirsiniz. İzninizle ben bu sözü sınır ötesine taşıyacağım ve 'Türkiye nere, Filipinler nere !' şeklinde kullanacağım.

Buddy Cunanan bir Filipin vatandaşı, gazeteci, on parmağında on marifeti olan dışa dönük, çok sayıda sivil toplum kuruluşunun üyesi ya da yöneticisi. Örneğin, Manila hayvanat bahçesinde eşi öldüğü için yalnız kalan file, Sri Lanka'dan ona yeni bir eş fil bulma çabası veren en çalışkan çevre koruyucularından.

Tabii Buddy'nin köşemize konuk olma nedeni bunlar değil. Benim Filipinlere gideceğimi haber alınca, bana bir daire tahsis etme önerisi ve benim de bunu, ona zahmet vereceğim ve işinden gücünden alıkoyacağım düşüncesiyle reddetmem. Uzun yazışma ve ısrarlardan sonra ben konuyu kapatmıştım.

Filipinlerin başkenti, Manila'ya varır varmaz Buddy'den bir mesaj, 'neredesin ?'. Cevap verdim kaldığım yeri söyledim. Ardından yeni bir mesaj daha, 'Bir yere hareket etme, bir saate kadar gelip, seni alıyorum !'.Gerçekten de bir saat içinde yanımda biten Buddy, şimdi ailemle birlikte seni bayram yemeğine davet ediyoruz !' dedi.

Ben ise İstanbul'dan giderken, nasıl olsa formalite icabı bir telefonlaşma olur ve 'Manila'ya hoş geldin!' kalıp cümlesinden sonra, 'Bir sıkıntın olursa, beni ara!'yı bekliyor ve hiç karşılaşamayacağımızı düşünüyordum.

İlk bir araya gelmemizin ardından tabii Buddy, sürekli programlar yapıyor, ya kendisi bizzat gelip beni alıyor, ya araç gönderiyor veya şoförü ile beni aldırtıyordu.

Kenti gezdiriyor, bana Filipinler tarihini, kültürünü anlatıyor, adeta inanılmaz bir rehberlik yapıyordu.

Buddy, aynı zamanda bir fahri Konsolos, kendisi Gürcistan'ın Manila, eşi Manuela ise, Somali'nin fahri (Honorary) konsolosları. Buddy, çırpınıyor, işini gücünü bırakıyor, benim nereyi görmek istediğimi soruyor, ya da kendisi önerilerde bulunuyor ve oralara beni götürüyordu. Kendisi bir Türkiye aşığı, İstanbul'u ve de özellikle Beyoğlu'nu adım adım biliyor, Türk tarihi, gelenek ve görenekleri ile çok yakından ilgileniyor. O bir general, daha sonra da Tayland'ın başkenti Bang Kong'da büyük elçilik yapmış birisinin oğlu. Buddy Cunanan'a bu misafirperverliği için nasıl teşekkür edeceğimiz bilemezken, eşi Manuela, bunun Filipinler halkı için normal olduğunu, bunda şaşılacak bir şey olmadığını söylüyordu.

Bütün bunları yaşadıktan sonra beni evinde misafir etme teklifinde ne kadar samimi olduğu ortaya çıkmıştı.Düşünüyordum, 'İstanbul nere, Manila nere !'.Orada, dilimiz, ırkımız, ülkemiz ve dinimiz farklı bir insan, ama akıl almaz bir misafirperverlik ve insanlık gösteriyordu.Benim bundan çıkardığım ders, insanlık için, dil, din, ırk ve ülkenin önemi yok.Yeter ki, insan, insanlığın yüce değerleriyle donanmış olsun.Bu örneği yaşadım ve kısaca aktarmaya çalıştım...

Buddy Cunanan, bana inanılmaz bir insanlık örneği gösterdi. Sadece sizlerle paylaşmak istedim...
Dünya'nın her yerinde hepimizin Buddy Cunanları olsun... Tabii bizler de onlar gibi olmak dileğiyle...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar