Issık Göl'den davet var

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Orta Asya'nın İsviçre'si olarak da adlandırılan Kırgızistan turizm hamlesi başlatıyor. Bu hamlede en önemli hedeflerden biri olarak Türkiye'yi seçen Kırgız yetkililer, Türkleri, Ata vatan Kırgızistan'ı ziyarete davet ediyorlar. İstanbul'da Armada otelde yapılan ve Profesör Dr. Orhan Kural'ın düzenlediği Kırgız gecesinde konuşan Kırgızistan Turizm Bakan Yardımcısı Azamat Kaparoviç, ülkesinin vize serbestisi uyguladığını, kapılarını başta Türk vatandaşları olmak üzere, tüm dünyaya açtıklarını belirterek, artık Türk vatandaşlarının, Ata yurtlarını ziyaret ederek, köklerini, gelenek ve göreneklerinin yüzyıllarca geçmişini yerinde görebileceklerini söyledi.

Yaklaşık 6 milyon nüfuslu ve 200 bin kilometre kare yüzölçümüne sahip, kardeş ülke Kırgızistan, özellikle bozulmamış tabiat örtüsü, dağları, ovaları ve bitki ve hayvan örtüsüyle gerçekten de sanayileşmenin getirdiği olumsuzluklardan uzak bir durum arz ediyor ve tarafsız uzmanlarca, 'Asya'da İsviçre ' olarak tanımlanıyor.


Birbirinden güzel, doğal zenginliğe sahip Çin, Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan ile komşu ülkede dikkat çeken en önemli turizm merkezlerinden birini Issık Göl oluşturuyor. Güney Amerika'da bulunan ve en yüksekte yer almasıyla dikkat eken Titikaka gölünden sonra, ikinci en yüksek göl olma özelliği taşıyan Issık göl, etrafı karlı dağlarla çevrilmiş olmasına karşın, donmamasıyla biliniyor.

Deniz seviyesinden yaklaşık 1606 metre yüksekte bulunan Issık Göl, etrafından bulunan her keseye uygun otel, motel ve dinlenme tesisi yanında, bol ve lezzetli balıklarıyla da herkese göz kırpıyor.

Kadınlarda ortalama yaşın 72, erkeklerde ise 64 olduğu Kırgızistan, doğal gaz ve petrolü olmasına rağmen, bu üretimi kendisine yeterli olmayıp, bu konuda dışa bağımlı.

Son dönemde başlatılan turizm ataklarıyla, ülkenin turizm gelirlerinde önemli bir artış bekleniyor. Yakın dönemlere kadar başta Rusların tercih ettiği bu Asya İsviçre'sine, bundan böyle dünyanın dört bucağından turistlerin akın etmesi hedefleniyor...

Dilimizin, gelenek ve törelerimizin bir çoğunun kaynağı bu ülke ile turizm alanında başlayacak yakınlaşmanın, toplumları daha da yakınlaştırması ve kaynaştırması da Kırgız yetkililerin hedefleri arasında yer alıyor...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar