Kayseri, KGF'den daha fazla faydalanmalı

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

 

DÜNYA Gazetesi ve Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) geçen yılın aralık ayında ortaklaşa yayınladıkları "41 kere maşallah" kataloğundaki yazısında  KGF Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, kendi kahramalarını şöyle anlatıyor;  "KGF'nin kahramanları küçük kefalet, kredi destekleri ile ihtiyaç duydukları finansmana eriştiklerinde neler yapabildiklerini birazda şaşırarak gördüğümüz her küçük desteği üretime dönüştürüp, istihdamı artırmayı başaran ve bugün yanlarında 5,10,50,100,... kişiye iş ve aş veren KOBİ'ler olmuştur" 

Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir toplantıda Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak İç Anadolu Bölgesinin KGF'nin sunduğu imkanlardan yeterince faydalanamadığını, teminat sıkıntısı yaşayan girişimcilerin bu kaynağı iyi değerlendiremediğini söyledi. Özeleştiri yapıp "Biz bu imkanı çok iyi anlatamadık ya da arkadaşlarımızın ihtiyacı yok' diyen Boydak,  ancak iş yapıp da teminat sorunu yaşamayan işletmelerin yok denecek kadar az olduğunu  aktardı. Bölgelerle ilgili tahsislerde Kayseri'nin payının çok az olduğunu ifade eden Boydak, üyelerine KGF ile ilgili önümüzdeki günlerde daha fazla toplantı düzenleyerek bilgi vereceklerini bildirdi.   

Boydak'ın söylediklerinden yola çıkarak biraz araştırma yaptım. 2012 yılında verilen toplam kefalet tutarı 499 milyon 186 bin lira. Verilen bu kefaletle yaratılan kredi hacmi  ise 676 milyon 265 bin lira. KGF'nin 2013 yılına kadar  bölgesel dağılımı yüzde 33.84 Marmara bölgesi, yüzde 21,33 Ege Bölgesi, yüzde 17,65 İç Anadolu bölgesi  şeklinde.  Sektörel kullanıma bakıldığında ise yüzde 66,66 ile sanayi, yüzde 24,66 hizmet, yüzde 8,68 tarımöne çıkıyor. Kefaletin finansman amacına göre dağılımı ise sırasıyla işletme gideri, ihracat , teminat, tevsi yatırımlar şeklinde. Toplam kefaletin illlere göre dağılımında  İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Antalya, Denizli, Diyarbakır, Konya, Adana ve 11. sırada  Kayseri geliyor. 1994 -2012 yıllarında   Kayseri'den 205 kefaleti ve 53 milyon 762 bin 492 lira  kefalat tutarı var.  

Kefaletin  işletme ölçeklerine göre dağılımında ise yüzde 50,37'si küçük işletmeler, yüzde 22,58'si orta ölçekli işletmeler, yüzde 27,06 mikro işletmelerden oluşuyor.  Kayseri'nin bin 150 civarında küçüklü büyüklü işletmesi var. Bu firmaların yüzde 90'dan fazlasının KOBİ olduğunu, çoğunun da finansman sıkıntısı yaşadığını biliyoruz. Finansmanın teminatı  noktasında da firmaların imdadına KGF yetişiyor. Tabii bunun için karlı, sürdürülebilir bir projenizin olması, projeyi yürütecek yönetim kadrosu ve mesleki deneyime sahip olmanız, istihdam artışını ve  kabul edilebilir riskleri üstlenmeniz gerekiyor. KGF'nin Kayseri Ticaret Odası bünyesinde şubesi ve çalışanları var. Yaklaşık 22-23 bankanın anlaşmalı olduğu KGF imkanlarından faydalanmak için firmalara düşen bankalarını KGF'ye yönlendirmek.  Umarım önümüzdeki haftalarda açıklanacak olan ilk 6 aylık rakamlarda olmasa da bundan sonraki  açıklamalarda İç Anadolu'nun, Kayseri'nin daha fazla KGF imkanlarını değerlendirdiğini görürüz. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024